KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Megemlékezés Lekenyén

2019. március 19.

Beke Beáta tudósítása Lekenyéről: A felvidéki kis községben Lekenyén, idén tízedik éve, hogy a kulturális örökségként nyilvántartott református templomkertjében 2008-ban elhelyezett kopjafánál szervezték meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezett megemlékezési ünnepséget. A rendezvény ünnepi istentisztelettel vette kezdetét az ősi templomban, ahol Nt. Szaszák Malvína hirdette az igét. A kis templom megtelt résztvevőkkel, és az istentisztelet a nemzeti imánk éneklésével ért véget, majd a kertben elhelyezett kopjafa tövében tizedszer gyűltek össze az érdeklődők, hogy kifejezzék tiszteletüket elődeink tettei előtt. A résztvevőket Beke Beáta, a Pro Le-Ti polgári társulás elnöke köszöntötte, majd Várady Tamás, az MKP EP képviselőjelöltje tartott ünnepi beszédet. Kihangsúlyozta: Nem vagyunk egyedül, mert március 15-ére nem csak mi emlékezünk. De így tesznek a kárpátaljai, erdélyi, délvidéki, őrvidéki magyarjaink is, akik itt vannak körülöttünk a Kárpát-medencében. Nem vagyunk mi kevesebbek az anyaországi honfitársainktól. Sőt, azt mondom, edzettebbek, szívósabbak lettünk, mert álltuk Trianont, álltuk a reszlovakizációt, álltuk az idegen állam felénk dobált gránátjait... Velünk a történelem könyörületlenebb volt. De mindezek ellenére ma itt állunk.100 év után sem feledtük, hol vannak a gyökereink, 100 éve vagyunk idegenek a saját földünkön, és senki sem tudta elvenni tőlünk Március15-ét. 

Légy tehát büszke, felvidéki magyar! Ne hidd el, hogy fogyóban vagy. Munkálkodj azon, hogy erőd egységes legyen, utad közös legyen, figyelj oda lépteidre és oltsd gyermekeidbe, hogy ne feledjék soha: Szabadok vagyunk, nem rabok! Vállald fel bátran a nemzetiségedet, a magyar nyelvet és merj kiállni mellette minden téren, hiszen a Haza nem eladó. Ez az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc máig élő üzenete” – jelentette ki.

A műsor keretében Lóczy Tibor és Lóczy László zenével, Ligárt László Lóránt és Ligárt Dávid Bence, valamint Jécsák László szavalattal színesítették a műsort. A helyi szervezetek és egyházak képviselői pedig elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Ezt követően a Pro Le-Ti polgári társulás által meghirdetett alkotói verseny kiértékelésére került sor a kultúrházban, amelybe kicsik és nagyok is bekapcsolódtak. Kreatív rajzok, grafikai tervek érkeztek, de volt vers és egy 1848-as szabja is, amelyet a jelenlévők érdeklődéssel vizsgáltak meg. Jécsák László, a Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület elnöke tartott történelmi visszatekintést, valamint mutatta be a szabját. A március 17-én megszervezett rendezvény kötetlen beszélgetéssel és interaktív foglalkozással ért végett, valamint az ifjúság a Lekenyét őrző kereszthez is kilátogattak, ahol elhelyezték jelzésértékű koszorújukat és mécsesüket is.

Beke Beáta« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete