KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Felvidéki tudósítás a Magzatgyermek Világnapjáról

2019. március 26.

A Felvidék.ma tudósítása: Március 25-én, a Magzatgyermek Világnapján a várandósságot, a kialakuló és formálódó családot, a növekvő életet ünneplik világszerte. Arra a kérdésre viszont, hogy mikor kezdődik az emberi élet, a világban nincs egységes válasz. Azonban egyre több az olyan egyházi és civil szervezet, amely a magzat élethez való jogát védelmezi. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és tagszervezetei számára ez a jog szintén alapérték. Ezért a hálózathoz kapcsolódott civil szervezetek először 2017. március 25-én kezdtek a „Védd a magzatot, védd az életet!” elnevezésű figyelemfelkeltő kampányukba. A résztvevők ilyen módon is hatni szeretnének a társadalomra, hogy még komolyabban vegye mindenki az emberi életet. „Az ügy rendkívül fontos, hiszen a magzatgyermekek megmentésével Közép-Európában évente közel 1 millió emberi életet lehetne megmenteni. Az életünket ajándékba kaptuk, melyet nem lehet megismételni, de kiteljesíteni, építeni, szépíteni, értékekre nevelni, szeretni kötelességünk. Örülni kell az életnek, még ha nehéz a kezdete, akkor is!” – áll a tájékoztatójuk szövegében. Az ötletadó somorjai életvédő szervezet – a VITA HUMANA – Bándy Katalin elnök vezetésével évek óta felkeresi a helyi iskolákat és a világnapon tartott szentmise után fehér szalagot adnak át a jelenlévőknek, amely a megfogant, de meg nem született gyermekek és az élet védelmének a jelképe. Hideghéthy Andreával, a KCSSZ felvidéki koordinátorával összeállították a Kárpát-medencei régiók számára az aktuális, helyi jellegzetességeket is tartalmazó szembetűnő plakátokat, elektronikus hírlevelet, tájékoztató lapokat, amelyeket március 25-e alkalmából a széles közönséggel a mai napon is megosztottak. A népszerűsítés felvidéki kezdeményezői már a kezdetekkor hagyományteremtő céllal fogalmazták meg a felhívást. A szövetségen belüli lelkes fogadtatás után azonban még határozottabban érezték, hogy az elkövetkező években is folytatni kell majd a megkezdett munkát.

2018. március 25-én, a Magzatgyermek Világnapján szervezeteik önkéntesei, a becslésük szerint több ezer embertársukat érték el az életvédő üzenettel, mivel a megmozduláshoz minden nemzetrészből csatlakoztak szervezetek.

Így Vajdaságból a Kolibri NCSE, Erdélyből a Csíki Anyák Egyesülete, az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete valamint a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért, Kárpátaljáról a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete, Magyarországról a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete és a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete.

A hálózat felvidéki szervezetei és a velük együttműködők a továbbiak voltak: Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesület, VITA HUMANA, KIK, FEMIT, NAKK, SZMCS, Kuckó, FÉSZEK, Komáromi Protestáns Nőegylet, Pro Le-Ti, Élő Zoboralja Polgári Társulás valamint a M.A.G. Polgári Társulás.

Figyeljünk magunkra és a környezetünkben élőkre

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot!

Ha bajban van, ha kétségbeesésében egy kívülálló személy névtelen segítségére van szüksége, hívja a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot! Éjjel-nappal, magyar nyelven fogadják a hívását: a 0918 500 333 (Orange) és 0904 500 338 (T-Mobile) telefonszámokon. A hívás nem emelt díjas.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete