KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Konferencia a párválasztásról Réven

2019. április 9.

Hasas János tudósítása Révről: A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Pro Rév Egyesület és a Révi Református Egyházközség szervezésében „Hogyan legyünk sikeres párválasztók a XXI. században, a Sebes-Körös térségében” címmel régiós konferencia zajlott szombat délelőtt Réven, a turisztikai inkubátorházban. Az előadó Kiss Emőke Rozália pszichológus, a Partiumi Keresztyén Egyetem és a Nagyváradi Egyetem Pedagógiai Karának ny. adjunktusa, a Nagyváradi Ideg-és Elmegyógyintézet nyugalmazott klinikai főpszichológusa volt.

Olvasni, olvasni, olvasni! - ezt üzenném a fiataloknak. Inkább, mint a telefont vagy a számítógépes kütyüket nyomogatni, interneten lovagolni, mert csak olvasással tudunk olyan tapasztalatokat gyűjteni, ami majd a sikeres párválasztásban is segít. Ha találkozni akarunk barátunkkal, barátnőnkkel, akkor ezt inkább személyesen tegyük meg, mondta bevezetőjében az előadó Kiss Emőke, majd Aranyosi Ervin Párválasztás című versét idézte:

Megéri-e a fáradtságot, hogy megleld a pont neked valót?
Megtalálni a boldogságot, s tudni, hogy nem hiába volt!
A hit, a küzdelem megérte, mert minden vágyad teljesül.
Érdemes, hidd, felmászni érte. A csalódás így, majd elkerül.

Az alacsony önbecsülés a lelki fejlődés legfőbb akadálya. Fontos, hogy úgy neveljük gyerekeinket, hogy azok bízzanak önmagukban. A nevelésben fontos szerep jut a családnak, az iskolának, az egyháznak, a közösségnek. Tisztelet, őszinteség, bizalom, korrektség, az egyenlőség, a megfelelő kommunikáció, ezek mind egy jó párkapcsolat alapjai. Persze egy párkapcsolatban kötelezettségek is vannak: hallgassuk meg a másikat, osszuk meg az érzéseinket, legyünk őszinték, beszéljük meg a nézeteltéréseket, nyújtsunk segítséget, akkor, ha a másik segítséget vár. A megbocsátás nem csak a családban, hanem az élet minden területén nagyon fontos. A betegségek nagy többségének hátterében pszichikai tényezők állnak. Milyen személyeket kell elkerülni párválasztáskor? - tette fel a kérdést az előadó, majd a választ is megadta: a mogorva embereket, akiknek nincs humorérzékük, akik mindig sértődöttek, akik szeretnek manipulálni másokat. Kerüljük a féltékenykedőket, az alacsony önmegbecsülőket, a durva személyeket. Már a káromkodást is egy beszéd általi agressziónak lehet tekinteni, olyan, mint amikor valakit felpofoznánk, szögezte le Kiss Emőke.

A szakember elmondta, hogy szerinte a vegyesházasságok nagy többségükben azért nem működnek, mert a partnerek közül az egyiknek fel kell adnia az identitását. De mi is az identitásunk? A nyelvünk, a vallásunk, a nemzetiségünk, a hazánk. Általában a gyerekekre ez úgy hat ki, hogy nem adják őket magyar óvodába, iskolába, majd a folytatása az, hogy olyan emberekkel barátkoznak környezetükben, akik már nem magyar anyanyelvűek. A szerelem kémiai ferromonjai, törvénye ellen nehéz valamit is tenni, az lenne viszont a normális, ha a vegyes házasságok esetében, a gyerek mind a két nyelvet elsajátítaná. Azért lenne jó magyar iskolába adni, mert például Romániában, a fiatal az iskolában úgyis megtanul románul. Fordított esetben azonban a fiatalok sokszor elvesztik az identitásukat. De ez ugyanúgy van egy szlovák, cseh vagy bármilyen nemzetiségű vegyes család esetében is.
Vegyesházasságok esetében az a legfontosabb, hogy a felek kölcsönösen tartsák tiszteletben egymás kultúráját. Szomorú az, hogy sokszor a magyar anya nem beszél magyarul a gyermekével, annyira alárendeli magát annak az országnak, a többségnek, ahol él. Ha a gyermek megtanulja mind a két nyelvet, otthonosan fog mozogni mindkét kultúrában, fejtette ki az előadó.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete