KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Küldöttgyűlés Kárpátalján

2019. október 29.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége küldöttgyűlésére már pénteken megérkeztek a küldöttek. Az eseményre a makkosjánosi, gyönyörűen parkosított környezetben elhelyezkedő, háromcsillagos Helikon Hotelben került sor. A rendezvényre közel kilencven résztvevő érkezett a Kárpát-medence minden szegletéből. A péntek este a felhőtlen, baráti beszélgetések ideje volt, de szombaton már komoly munka várt a küldöttekre. A küldöttgyűlést délelőtt 9 órakor Márton Zsuzsanna elnök nyitotta meg. A Himnusz közös eléneklését követően a küldöttek egyperces néma felállással emlékeztek meg azokról a szervezeti tagokról és hozzátartozóikról, akik már nincsenek közöttünk.

Első naprendi pontként Márton Zsuzsanna részletesen ismertette a az elnökség közel öthónapos munkáját. A küldöttgyűlésen 28, szavazati joggal rendelkező küldött vett részt.

Elsőként az új tagok felvételére került sor. A Makói Nagycsaládosok Egyesülete képviseletében Asztalosné Gazsy Veronika elnök mutatta be a szervezet munkáját. A sokszínű tevékenységet végző egyesület felvételét a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségébe az Orosházi NCSE javasolta. Képviseletükben Szilágyiné Bella Margit ecsetelte meleg szavakkal a makói nagycsaládosok munkáját. A Makói Nagycsaládosok egyesületének felvételét a KCSSZ-be a küldöttgyűlés egyhangúan megszavazta.

A Védőnőkért az Új Szülők és Új Szülöttekért Alapítvány a Családlánc-mozgalomba kérte a felvételét. Támogatójuk a Pro Agriensis volt. Az Alapítvány képviseletében Várfalvi Marianna elnök ismertette, hogy már eddig is milyen szoros kötödés és együttműködés alakult ki a szervezet és a KCSSZ között. A küldöttgyűlés az Alapítvány belépését szintén egyhangúan szavazta meg. Szeretettel köszöntjük az új szervezeteket a Szövetségben!

A következő napirendi pont a Szövetség alapszabályának módosítása volt. A küldöttgyűlés megerősítette, hogy a KCSSZ szavazattal rendelkező tagja, továbbra is kizárólag csak családszervezetként működő egyesület lehet. Elfogadta azt az indítványt is, hogy a Szövetség szervezési feladatai a közösségek mellett a programokra is kiterjednek, továbbá, hogy a KCSSZ a jövőben kapcsolatot tart fenn a világon bárhol élő szórványközösségekkel és érdekképviseletet lát el az EU illetékes szervezeteinél.  A küldöttgyűlés egyhangúan elfogadta, hogy a Szövetség tevékenységét kifejezetten a magyar családok körére határozza meg.

Az elnökség jövőbeli összetételére három javaslat érkezett. A három- és az öttagú elnökséget 8-8 képviselő, a hét tagból állót pedig 11 képviselő támogatta. A jelenleg érvényes Alapszabály 5. része, 5. pontja c) bekezdésének meghatározása szerint a küldöttgyűlés az alapszabály módosításáról háromnegyedes többséggel hozhat határozatot. Mivel az előírt többség egyetlen indítvány esetében sem valósult meg, egy újabb közgyűlési határozatig a KCSSZ a jelenlegi elnökségi formában működik tovább.

A küldöttgyűlés határozata alapján a kétéves elnökségi mandátum négyévesre módosításában, valamint az elnökség kétszerinél több újra választhatóságának kérdésében egy következő küldöttgyűlés dönt majd.

Az Otthon Segítünk Alapítvány bemutatkozása után a küldöttgyűlés a Családtudományi Szövetségbe történő belépésről szavazott. A megszólalók a belépés helyett a szervezetek közötti együttműködés mellett foglalt állást, a KCSSZ tagságát a szövetségben a többség nem támogatta.

A FICSAK szokásos adventi jótékonysági vásárárával kapcsolatosan Márton Zsuzsanna arra kérte a szervezeteket, hogy minél többen vegyenek részt az eseményen a felajánlásaikkal. Az eddigi visszajelzések alapján a vásárra idén is számos felajánlás várható.

A küldöttgyűlés befejezésként arról határozott, hogy a csíkszeredai Családok Adventje eseményt központi rendezvénynek nyilvánítja.

Az eseményt a küldöttek a Székely Himnusz közös eléneklésével zárták.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete