KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Küldöttgyűlés Kárpátalján

2019. október 29.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége küldöttgyűlésére már pénteken megérkeztek a küldöttek. Az eseményre a makkosjánosi, gyönyörűen parkosított környezetben elhelyezkedő, háromcsillagos Helikon Hotelben került sor. A rendezvényre közel kilencven résztvevő érkezett a Kárpát-medence minden szegletéből. A péntek este a felhőtlen, baráti beszélgetések ideje volt, de szombaton már komoly munka várt a küldöttekre. A küldöttgyűlést délelőtt 9 órakor Márton Zsuzsanna elnök nyitotta meg. A Himnusz közös eléneklését követően a küldöttek egyperces néma felállással emlékeztek meg azokról a szervezeti tagokról és hozzátartozóikról, akik már nincsenek közöttünk.

Első naprendi pontként Márton Zsuzsanna részletesen ismertette a az elnökség közel öthónapos munkáját. A küldöttgyűlésen 28, szavazati joggal rendelkező küldött vett részt.

Elsőként az új tagok felvételére került sor. A Makói Nagycsaládosok Egyesülete képviseletében Asztalosné Gazsy Veronika elnök mutatta be a szervezet munkáját. A sokszínű tevékenységet végző egyesület felvételét a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségébe az Orosházi NCSE javasolta. Képviseletükben Szilágyiné Bella Margit ecsetelte meleg szavakkal a makói nagycsaládosok munkáját. A Makói Nagycsaládosok egyesületének felvételét a KCSSZ-be a küldöttgyűlés egyhangúan megszavazta.

A Védőnőkért az Új Szülők és Új Szülöttekért Alapítvány a Családlánc-mozgalomba kérte a felvételét. Támogatójuk a Pro Agriensis volt. Az Alapítvány képviseletében Várfalvi Marianna elnök ismertette, hogy már eddig is milyen szoros kötödés és együttműködés alakult ki a szervezet és a KCSSZ között. A küldöttgyűlés az Alapítvány belépését szintén egyhangúan szavazta meg. Szeretettel köszöntjük az új szervezeteket a Szövetségben!

A következő napirendi pont a Szövetség alapszabályának módosítása volt. A küldöttgyűlés megerősítette, hogy a KCSSZ szavazattal rendelkező tagja, továbbra is kizárólag csak családszervezetként működő egyesület lehet. Elfogadta azt az indítványt is, hogy a Szövetség szervezési feladatai a közösségek mellett a programokra is kiterjednek, továbbá, hogy a KCSSZ a jövőben kapcsolatot tart fenn a világon bárhol élő szórványközösségekkel és érdekképviseletet lát el az EU illetékes szervezeteinél.  A küldöttgyűlés egyhangúan elfogadta, hogy a Szövetség tevékenységét kifejezetten a magyar családok körére határozza meg.

Az elnökség jövőbeli összetételére három javaslat érkezett. A három- és az öttagú elnökséget 8-8 képviselő, a hét tagból állót pedig 11 képviselő támogatta. A jelenleg érvényes Alapszabály 5. része, 5. pontja c) bekezdésének meghatározása szerint a küldöttgyűlés az alapszabály módosításáról háromnegyedes többséggel hozhat határozatot. Mivel az előírt többség egyetlen indítvány esetében sem valósult meg, egy újabb közgyűlési határozatig a KCSSZ a jelenlegi elnökségi formában működik tovább.

A küldöttgyűlés határozata alapján a kétéves elnökségi mandátum négyévesre módosításában, valamint az elnökség kétszerinél több újra választhatóságának kérdésében egy következő küldöttgyűlés dönt majd.

Az Otthon Segítünk Alapítvány bemutatkozása után a küldöttgyűlés a Családtudományi Szövetségbe történő belépésről szavazott. A megszólalók a belépés helyett a szervezetek közötti együttműködés mellett foglalt állást, a KCSSZ tagságát a szövetségben a többség nem támogatta.

A FICSAK szokásos adventi jótékonysági vásárárával kapcsolatosan Márton Zsuzsanna arra kérte a szervezeteket, hogy minél többen vegyenek részt az eseményen a felajánlásaikkal. Az eddigi visszajelzések alapján a vásárra idén is számos felajánlás várható.

A küldöttgyűlés befejezésként arról határozott, hogy a csíkszeredai Családok Adventje eseményt központi rendezvénynek nyilvánítja.

Az eseményt a küldöttek a Székely Himnusz közös eléneklésével zárták.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár