KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Beszámoló Erdélyből

2020. december 31.

Kedves Barátaink!


Mellékelten küldöm az elmúlt év utolsó trimeszterének történéseit Erdélyből. Mivel a térség, és az ország javarészt tiltott besorolásban volt október-novemberben, így kevesebb programmal tudtak készülni szervezeteink, de mindenki készségesen végezte a munkáját szervezeten belül, a tagsági díjak rendezése is maradéktalanul megtörtént, illetve a novemberben meghirdetett évvégi pályázaton 14 tagszervezetünk adott le, és sikeresen pályázott különböző programokra november-március teljesítési periódusra összesen 4.310.000 forint értékben. Ezeknek a programoknak a beszámolóit folyamatosan küldik a tagszervezetek az Elnökségnek, képekkel, újságcikkekkel dokumentálva, ezekről a későbbiekben is írunk. Köszönjük!


Életfa Családsegítő Egyesület – Kolozsvár: Napi szinten zajlottak a terápiás és segítő jellegű foglalkozások az online térben – gyermek, pár, és családok részére, szétosztották a Könyvet otthonra program könyvcsomagjait is, tartottak kisebb online előadásokata helyi magyar közösségnek.
Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete – Csíkszereda: Október elején rajzpályázatot hirdettek a fogyatékkal élők számára azzal a céllal, hogy egy kicsit kimozdítsanak minden érintett személyt a komfortzónájából és megmutassák, hogy minden fogyatékkal élő személy tehetséges. A pályázatra16 pályamű érkezett, melyek itt tekinthetőek meg: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=hmmsz&set=a.3637787012975925
https://www.facebook.com/hmmsz/posts/3488785261209435 - hanganyag.


Fikó Csaba tiszteletbeli elnököt kérdezte Biró István, a Hargita Népa munkatársa novemberben. A teljes cikk itt olvasható: https://hargitanepe.eu/osszefogas-az-osszefogas-hazaert
Az egyesület közösen a KCSSZ szervezésével megtartotta karácsonyi jótékonysági akcióját leginkább nélkülöző, nehezebb sorsú tagjai közt, és 50 család részére adományozott levásárolható ajándékjegyet (ticket voucher).


Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért: Könyvadományokat és tartós élelmiszercsomagokat osztottak a járvány-adta lehetőségek keretein belül hagyományos egyesületi programként a Nagycsaládosok egyesülete. Ezen alkalomból több mint 1000 könyvet adományoztak tagcsaládjaiknak, és 50 élelmiszercsomagot osztottak szét a nyilvántartott nagycsaládosoknak.


Csíki Anyák Egyesülete - Csíkszereda: Az év utolsó trimeszterében is folytatódtak a szerdai anyukás-kisbabás foglalkozások, találkozások az egyesület székhelyén, ezek az alkalmak két óra időtartamúak, és a korlátozások feloldása után öröm volt együtt lenni a legfiatalabb kismamákkal és kisbabáikkal, kortárs kérdésekről beszélgetni velük, személyes tapasztalatokat megosztani velük. November folyamán sikerült összeállítani a IX. Böngésző, olvasást népszerűsítő pályázat rangsorát, így 159 elemista kisgyermek díjazását tervezték a decemberi hónapra. A járvány miatt sajnos nem tudták befejezni a havonta megjelenő olvasmányokon és ezek kérdőívein alapuló pályázást lebonylítani, mivel az októberben induló programot márciusban már nem folytathatták a gyerekek.
Az egyesület legnagyobb, éves szintű eseménye az Édesanyák Hete május óta várta a találkozást az érintettekkel, így a korlátozások bizonyos mértékű felszabadítása után december 7-11 között sikerült lebonyolítani az 5 napos színes, tartalmas programú rendezvényt, mely előadásait bárki visszanézheti az egyesület FB oldaláról: https://www.facebook.com/csikianyakegyesulete,

fényképek: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=csikianyakegyesulete&set=a.3499932920088898
http://csikianyak.ma/2020/12/ix-edesanyak-hete-adventi-workshopok-regisztracio/
https://hargitanepe.ro/hu/veget-ert-az-edesanyak-hete-1607944010632


A Könyvet otthonra program keretén belül december közepén sikerült eljuttatni a könyvcsomagokat a leginkább rászoruló családok számára, és Csíkszentmihályon 25 nagycsaládost örvendeztetett meg a KCSSZ a gyönyörű könyvekkel, fényképet hamarosan mellékelünk a falu polgármesterétől, aki maga is 5 gyermekes apaként segített a könyvek kiosztásában.
Decemberben folytatódott a Hargita Megyei Kulturális Központ megbízásából elindított megyei kulturális stratégia felújításán végzett „munkálat”, így további javaslatokkal járult hozzá az egyesület ezen csomag összeállításával. Feltérképezni a megye aktív civilszervezeteit, turisztikai irodák számbavétele, a közlekedési infrastruktúra kialakítása csak néhány javaslat volt a teljes dokumentációból.
Szintén decemberben, az egyesület vezetőjét megkereste Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának főkonzul felesége, Demeter Kata, miszerint a Nemzeti Összetartozás évében elindítottak egy Körültekintő műsort a konzulátus youtube csatornáján (https://www.youtube.com/channel/UCbm_gcIkbDamBTcV8IyRFOQ , és Kárpátaljáról érkezett Erdélybe a staféta Palojtay Márta elnökasszonytól, aki a Család és Élet egyesület vezetője, amely a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye életvédő csoportjaként működik, és arra a kérdésre várták a választ, hogy miként tudják Székelyföldön megtartani azokat az értékeket a helyi magyar közösségben, melyeket erősen támadnak most a nyugati országokban. Az egyesületi vezetővel videóinterjút készített a Székelyföldi stúdió, és átadták a stafétát Felvidékre Hideghéthy Andrea segítségével Gubík Lászlónak a SZAKC elnökének, aki a 2021-es Esterházy János emlékévről fog beszélni a továbbiakbban. A riportokat a későbbiekben megosztjuk a tagsággal.

Köröstárkányi Ifjúsági és Oktatási Egyesület – Köröstárkány: Hagyományt ápolva, decemberben adták át a köröstárkányi református gyerekek számára azt a 120 db. karácsonyi csomagot a helyi református templomban, mely program társszervezője a KCSSZ volt.

Pro Tharkan – Köröstárkány: Megtudtuk, hogy 2021-től a szervezeti teendőket Benedek Katalin látja el, Gábor Ferenc elnök személyes okokra hivatkozva átadta helyét Katalinnak. Egyesületük a KCSSZ közös szervezésében január 9-én adja át 74 helyi gyermeknek a karácsony utáni adományokat.

Rekettye Kulturális Egyesület – Nagykároly: Novemberben a bekuckózós, őszi-téli napokra kínáltak játéklehetőséget családoknak, baráti köröknek. A játékszabály az volt, hogy minden szerdán kidobolták, közkinccsé tették az egyesület társasjáték készletét, melyek egy hétre voltak kölcsönözhetők a helyi közösség számára. Céljuk az volt, hogy a mindenki előtt álló időszak nehézségei közepette jókedvet, kellemes és hasznos időtöltést tudjanak nyújtani.



Pro Rév Egyesület – Rév:

Czárán Gyula nyomában teljesítménytúra a révi szorosban Az Eco-Mountain Transylvania Egyesület, a Czárán Gyula Alapítvány, partnerségben a Bihar megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökséggel (TDM)és a Pro Rév Egyesülettel október 3-án szombaton XIV. alkalommal szervezték meg a Czárán Gyula emlék- és teljesítménytúrát.

Czárán Gyula, vagy Seprősi Czárán Gyula (Seprős, 1847. augusztus 23. – Menyháza, 1906. január 6.) az egyik első magyar turisztikai szakember, útépítő, barlangkutató és szakíró volt, akit „a magyar turizmus atyja” néven is emlegetnek. Az Erdélyi Kárpát-egyesület tiszteletbeli tagja, a Királyi Magyar Természettudományi Társulat és a Magyarhoni Földrajzi Társulat rendes tagja. Főképp a Bihar-hegységben végzett úttörő feltáró és turistaút építő munkát, aki 1898-ban hirdette meg az első kirándulást a három hónapi munkával készült Szamosbazár körútra. 1901-ben fejezte be és június 29-én adta át a Galbina felső medencéjében kiépített és robbantott körutat, melyet élete végéig folyamatosan alakítgatott, bővített. 1902-ben készült el a Csodavár körút, 1903-ban pedig megjelent Biharfüred turistaútjait ismertető könyvecskéje Kalauz Biharfüredi Kirándulásokra címmel. 1903. május 1-jén felavatták Réven a körútját, novemberben pedig robbantásokkal megnyitotta az addig ismeretlen révi barlang bejáratát.
Rézbánya környéki feltáró munkája eredményeképpen, 1904-ben felavathatták az úgynevezett hármas, azaz alsó, középső, és felső körútjait. Ezek fogták csokorba a Fekete-Körös forráságainak legszebb vízeséseit, barlangjait és kilátópontjait. Ebben az évben tárta fel és mutatta be a turistáknak a Szegyesd-völgyi Magura-barlangot. 1904. október 2-án bejelentették, hogy elkészült a Túri-hasadék Szent László körútja. 1905 szeptemberében feltárta a Kissebes három vízesését és októberben kisebb csoportnak be is mutatta legújabb körútját.
Hogy a személye és tevékenysége nehogy feledésbe merüljön ezért 2005 tavaszán az általa feltárt és feltérképezett, de mégis a természetjáró társadalomban kevésbé ismert Királyerdőben, megszerveztük az első Czárán Gyula emlék és teljesítménytúrát. Ezzel nagy lépést tettünk afelé, hogy Czárán Gyula neve és munkássága nem merüljön feledésbe, mondta Székely Zoltán, az Eco-Mountain Transylvania Egyesület vezetője, a rendezvény főszervezője. Idén a koronavirus járványra való tekintettel különleges óvintézkedések mellett, nem versenyként szervezték meg a túrát, lehetőséget biztositva az érdeklődőknek, hogy gyönyörű időben, szép környezetben,friss levegőn töltsenek el néhány órát. A résztvevők két útvonal közül választhattak egy 6 km-es illetve egy 20 km hosszúságú. Útvonal:– 6 km: RAJT, Révi új híd melletti tisztás – Révi-szoros – Zichy barlang – Zichy-barlang vasúti megálló – Kereszt kilátó – Révi focipálya – CÉL, Révi új híd melletti tisztás. A szintemelkedés +290 m volt.
A hosszabbik útvonalon a résztvevők érintették a Devencei barlangokat, Öreg barlang, Pozsoritát, a Győzelem barlangot, a Kereszt kilátót majd a révi sportteremnél volt a cél. Itt a szintemelkedés +780 m volt, a szintidőt pedig 8 órában szabták meg a szervezők. A rövidebb távon 28, mig a hosszabb távon 82-en vettek részt.

Nagyvárad tizenkét hídvédő hősére- köztük Seres János révi földművesre- emlékeztek Nagyváradon. A Pro Rév Egyesület nevében is koszorúztak
A Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesülete és a megyei RMDSZ szervezésében október 12-én, hétfőn 14 órakor megemlékezést és koszorúzást tartottak a Szent László-templom falán elhelyezett emléktáblánál, amely annak a tizenkét mártírnak az emlékét örökíti meg, akik 1944 őszén életüket áldozták az akkori Körös-híd felrobbantásának megakadályozásáért.

A megjelenteket Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke köszöntötte. Pék Sándor esperes-plébános békét kérő imáját követően a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének részéről ifj. Pásztai Ottó arra emlékeztetett: immár 76 éve, hogy véget ért a második világháború értelmetlen öldöklése, rettenetes pusztítása. Azon az esős október 12- én Nagyvárad összes hídja alá volt aknázva, ám a vörös hadsereg gyors támadása következtében a visszavonuló katonaságnak már nem volt ideje és lehetősége, hogy felrobbantsa ezeket. Az előretörő szovjetek már elfoglalták az Aradi utat, behatoltak a várad-őssi negyedbe, elfoglalták Biharkeresztest és Biharpüspöki egy részét, lehetetlenné téve a Várad–Szatmár közti úton való menekülést. Ilyen körülmények között a menekülő utóvéd német motorosalakulat teljesen értelmetlenül a Szent László téri Körös-híd felrobbantására adott parancsot. Ezt a tizenkét váradi, illetve Bihar megyei idős honvéd vonakodott teljesíteni, ezért a fékeveszett német katonák sortüze azonnal végzett velük, majd utóbbiak felrobbantották a hidat. A holttestek két napig temetetlenül hevertek a Körös Bémer téri partján, mivel a várost elfoglaló katonaság nem engedte eltemetni őket. Később városunk bátrabb polgárai az esti szürkületben földdel betakarták a holttesteket, de csak decemberben vált lehetségessé, hogy a Rulikowski temetőben méltóképpen eltemessék őket.

Meleg Vilmos színművész fellépése után Szabó József városi önkormányzati képviselő, a váradi RMDSZ ügyvezető elnöke úgy fogalmazott: 2020-ban az időközben gyökeresen átalakítani kívánt városkép Várad hangulatát is próbálja alaposan megváltoztatni, kiszorítva a hősökre való emlékezést az események sorából. Október 12-én ugyanis többen csak a bevonuló román seregeket ünneplik, vagy az Aurel Lazăr házában megfogalmazott nyilatkozatról beszélnek, megfeledkezve arról, hogy a Szent László híd elődje mennyire fontos volt a mindenkori városlakóknak, annak megsemmisítése pedig milyen nagy veszteség lett volna az itt élő közösségek mindegyikének. „Ma a gyerekeink hősei virtuálisak. A valóságtól teljesen elrugaszkodó, mesterségesen kitalált filmekbe helyezik őket, ahol robotokkal vagy szörnyekkel kell megküzdeniük pontokért. Az egyetlen öröm az ürömben, hogy a háborút és annak az életre gyakorolt hatásait nem ismerhetik, csak a könyvekből. A mi felelősségünk felmutatni az itt, köztünk élt valós, húsvér hősöket, értékrend-őrzőket, hiszen a mai ifjúság pontosan olyan, amilyenné mi, felnőttek alakítjuk, és igenis, rohanó világunkban időt és energiát kell áldozzunk arra, hogy nemzetünk valódi nagyjairól beszéljünk nekik, kiragadva őket a virtuális valóságból” – közölte a politikus.
Az emléktáblánál az RMDSZ szervezetei, a Premontrei Öregdiákok Egyesülete mellett több civil szervezet, intézmény, valamint a hozzátartozók nevében Sziki Géza és Szikis Sándor is elhelyezte a kegyelet virágait.A 12 hősi halott között Seres János személyében egy révi 49 éves földműves is életét vesztette akkor. A Pro Rév Egyesület nevében Hasas Ildikó helyezte el a megemlékezés koszorúját.


A Magyar Szórvány Napját ünnepelték Réven - A magyar Országgyűlés 2015. november 3-án hozott döntése értelmében, a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősség jegyében november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává nyilvánították. Ennek a jegyében tartottak rövid ünnepséget 2020. november 15-én, vasárnap Réven, a református templomban, immár hatodik alkalommal.

Más évektől eltérően az idén nem vett részt ezen Rév magyarországi testvértelepüléseinek küldöttsége, de a környékbeli falvakból is csak néhányan érkeztek. Az eseményen a réviek hármas ünnepséget tartottak. Az istentisztelet keretében köszönték meg a Teremtőnek és az adakozóknak, hogy a templom tetőszerkezetét sikerült felújítani, bemutatták Dérer Ferenc újságíró riportkönyvét, illetve a templomkertben felavatták a Turulmadaras emlékművet, a nagyváradi Deák Árpád szobrászművész alkotását. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szabó Ödön parlamenti képviselő, Demeter Stefánia Katalin kolozsvári magyar konzul, Deák Árpád szobrászművész és Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója is. Az istentiszteleten Gellért Gyula nyugalmazott lelkipásztor, esperes hirdette az igét, kiemelve a szülőföldön való megmaradás fontosságát, „ezzel is teljesítve Isten akaratát”. Szolgálatát Papp Csaba, a Révi Református Egyházközség lelkésze köszönte meg, majd üdvözölt minden résztvevőt, aki jelen volt az egyházi szertartáson. A Révi Református Egyházközség elnöksége, presbitériuma , a Pro Rév Egyesület , a helyi RMDSZ szervezete , a révi iskola magyar tagozata 2020. november 15-én, rendkivüli körülmények között hatodik alkalommal rendezi meg Réven a Magyar Szórvány Napját, mondta Hasas János, Rév község alpolgármestere, a Pro Rév Egyesület elnöke, majd hálát adott azért, hogy az idén sikerült a templom tetőszerkezetét felújítani. A helybeli hívek mellett a Bihar Megyei Tanácsnak és leköszönt elnökének, Pásztor Sándornak, illetve az RMDSZ-frakciónak mondott köszönetet ezért, hiszen utóbbiak révén hatvanezer lejes támogatást kaptak a munkálatokra. A továbbiakban helyi iskolás gyerekek mutattak be egy rövid, az eseményhez illő kulturális műsort. Demeter Stefánia Katalin konzul felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy „Ne felejtsük el, hogy ez az év az összetartozás éve számunkra”, míg Szabó Ödön képviselő örömének adott hangot, hogy „a magyar szórvány napján egymást biztatva is tudunk egymásra figyelni”. Dérer Ferenc Bihari naplók címmel megjelent riportkötetét Meleg Vilmos méltatta, míg a könyvről, annak szerkesztéséről maga a szerző beszélt: a négyszáz oldalas kiadvány válogatott írásokat tartalmaz, és tájegységekre lebontva mutatja be Bihar megye magyarok által is lakott helységeit. A templomi együttlét után a jelenlévők a templomkertben leleplezték majd megkoszorúzták a Turulmadaras emlékművet, Deák Árpád szobrászművész alkotását. Az ünnepség a 90. zsoltár eléneklésével zárult.

Élelmiszercsomagok a rászorulóknak Réven December 3-án

Mottó: Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel. Teréz anya


Több mint száz hátrányos helyzetű révinek, idős, 70 év fölötti személyeknek, fogyatékkal élőknek, sokgyerekes családoknak juttatott el kedden tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokat a Pro Rév Egyesület – a projektről, valamint az elmúlt kilenc hónap tapasztalatairól Hasas János, egyesületi elnök számolt be.

A járvány kitörése óta eltelt kilenc hónap rendkívül nehéz időszak volt sok, amúgy is hátrányos helyzetű ember, család számára, hiszen sokaknak csökkent a bevétele, megszűnt a munkahelye, ugyanakkor az egyes szociális szolgáltatások is kevésbé voltak elérhetőek. Emiatt a Pro Rév Egyesület, a Révi Református Egyházközség a járvány kitörése óta fokozottan igyekezett felkarolni a rászorulókat, az önkénteseik, munkatársaik folyamatosan segítik azokat, akiknek erre szükségük van.
December elsején Réven a segítők egy újabb projektet indítottak útnak, amely révén valamelyest enyhíteni próbálják azokat a nehézségeket, amelyekkel a rászorulók a jelenlegi válságos helyzetben szembesülnek.
Hasas János, a Pro Rév Egyesület elnöke, a község alpolgármestere elmondta: 98, tartós élelmiszereket tartalmazó csomagot juttattak el 120 rászorulóhoz, elsősorban kisnyugdíjasokhoz, 70 év fölötti időseknek, de fogyatékkal élő személyeken, valamint néhány sok gyermekes családon is próbáltak ezúton segíteni. Hozzátette, külön köszönet illeti a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét, annak elnökségét, akik a Körösszegapáti Önkormányzattal közösen szervezték az akciót.
Az élelmiszercsomagok, amelyeket kedden kezdtek el kiosztani, többek között Rév település, illetve a községhez tartozó más településeken (Köröstopa, Bertény) élő magyar rászorulóknak szereztek és szereznek örömet.
Hasas János elnök kifejtette, egyesületük küldetése az évek során nem változott, ma a hit megvédését, a magyar öntudat fenntartását, hagyományaink megörzését és a rászorulók megsegítését tekintik a legfontosabb célkitűzésüknek, és ott próbálnak segíteni, ahol szükség van rájuk.

Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete: Kismamák, édesanyák és családjaik segítése a járványhelyzet ideje alatt. 2020. november 12 – december 28 között, a KCSSZ és az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete közös rendezvényeként valósult meg Székelyudvarhelyen, a „Kismamák, édesanyák és családjaik segítése a járványhelyzet ideje alatt” címmel szervezett online és személyes előadások, tornák kismamák, édesanyák és családjaik számára. Az egyesület fő célja, hogy összefogja, bátorítsa, segítse, és szakemberek bevonásával tanítsa a közösségbe tartozó édesanyákat, várandós kismamákat, nagymamákat.

Az egyesület önkéntesei a COVID 19 okozta járványhelyzet alatt is próbálta segíteni a családokat már a várandóság kezdetétől. A különböző bevezetett szigorítások a járvány megelőzése érdekében, sajnos általános tapasztalat volt, hogy a családok magukra maradtak, mivel nem volt lehetőség vagy nagyon korlátozott létszámban lehetett csak találkozni, kapcsolatot tartani. Annak érdekében, hogy segítsék otthonjaikban a családokat, az egyesület szakmájukban elismert önkéntesei online kismama, baba-mama tornákat, ölbeli játékokat – mondózkázót és az anyatejes táplálásról felkészítő előadásokat, beszélgetéseket szerveztek számukra, hogy ne legyenek egyedül a gondjaikkal és lehetőségük legyen megbeszélni szakemberekkel a bennük levő kérdéseket.
Mivel, Romániában nincs védőnői hálózat, ezért a várandós kismama és párja "egyedül" készül a babavárás időszakára és a baba születése utána is nagyon kevés a szakszerű segítség a családoknak, ennek áthidalásában segít az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete. Az egyesület novemberben és decemberben is megszervezte a Babaváró-Család születik gyakorlati felkészítőt várandós pároknak. Továbbá megszervezésre került egy női lelket segítő, ápoló, megerősítő 4 alkalmas császárfeldolgozó csoport is.

Gondviselés Segélyszervezet – Kolozsvár: Alábbiakban a Segélyszervezet beszámolóját olvashatják a cikk teljes terjedelmében, mely a januári Unitárius Közlönyben jelenik meg a napokban. Szabó László tudósított Kolozsvárról:

„… elővették kincseiket s ajándékot adtak neki”

Adventi - karácsonyi segítségnyújtás rászorulóknak

Székelykeresztúr és környéke

Az elmúlt időszak kissé lelassított ugyan mindannyiunkat, mégsem telt tétlenségben. A székelykeresztúri iroda besegített a városi online karácsonyi vásár megszervezésébe, illetve online-standdal is készültünk. Saját készítésű karácsonyi díszítésekkel igyekeztünk kedveskedni azoknak, akik tőlünk vásároltak. A gonddal és szeretettel készült termékek értékét élményekre váltjuk sérült fiataljaink részére, a befolyt felajánlásokból az ő közösségi programjaik működési költségeire fordítjuk. Amikor a járvány adta helyzet megengedte, programokat szerveztünk számukra: találkozhattak a Mikulással, aki édességcsomagokkal és néhány jó szóval kedveskedett. Ugyanakkor születésnapokat ünnepeltünk és kézműves tevékenységeket is szerveztünk velük.

A székelykeresztúri egyházkörben az adventi időszakban folyamatosan gyűjtöttünk a rászorulóknak ruhaneműt és lábbelit, valamint gyermekjátékokat. Adakozó kedvű embertársaink a megvásárolt tartós élelmiszert, édességet egy kijelölt helyen adhatták át segélyszervezetünk munkatársainak. Az összegyűlt adományokat karácsony előtt és után kézbesítettük önkénteseink segítségével.
Kiosztásra kerültek azok a laptopok és asztali számítógépek is, amelyek magánszemélyek, vagy civil szervezetek felajánlásaként az online tanulást teszik lehetővé a szegénységi küszöb alatt élő gyermekek számára. December derekáig 5-5 darab laptopot és asztali számítógépet ajánlottak fel. Ezek közül több készüléket megjavíttattunk. Felvettük a kapcsolatot a Berde Mózes Unitárius Gimnázium vezetőségével, akik segítenek eljuttatni ezeket az eszközöket rászoruló diákokhoz.
A Székelykeresztúri Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet segítségével sikerült segíteni egy hátrányos helyzetű tanulónak, aki technikai okok miatt hónapok óta nem tudott bekapcsolódni az online oktatásba.

Marosi egyházkör

A Gondviselés Segélyszervezet munkatársai a marosi egyházkörben adventi időszakában tartós élelmiszert, tanszereket, tisztító- és tisztálkodószereket gyűjtött. A korábbi évekhez képest nehézkesebb volt az adománygyűjtés, mert a járványhelyzet nem tette lehetővé a kereskedelmi egységekben történő szervezkedést. Az adományozók önkénteseinken keresztül juttathatták el adományaikat. A tartós élelmiszerből álló csomagokat a sokgyermekes, szegény sorsú családoknak szánjuk.
Lelkes adományozók jelentkeztek arra a felhívásunkra, amelyben arra kértük őket, hogy akinek ideje és lehetősége van, süssön mézeskalácsot és készítsen képeslapot. Az elkészült mézeskalácsokkal és üdvözlőlapokkal egyedül élő idős személyeket szeretnénk megörvendeztetni.
Amíg szükség van rá, folyamatosan működtetjük az olyan eszközök (táblagép, laptop, okostelefon) gyűjtését, amelyek megkönnyítik a gyermekek online tanulását. Eddig 3 táblagépet ajánlottak fel, melyek hamarosan új gazdára találnak.

Erdővidék

December elején a székelykeresztúri tejgyár adományával – 50 darab, 4-4 termékből, (gyümölcsös joghurtból, tejfölből, pudingból és sajtból) álló ajándékcsomaggal – látogattunk meg rászoruló erdővidéki családokat, sok-sok gyermek örömére.
A Barót Városi Sport Club (BVSC) keretében működő, több mint száz erdővidéki gyermeket foglalkoztató Baróti Focisuli vezetőinek kezdeményezésére a kis focisták családjaitól több mint 70 cipősdoboznyi ajándék gyűlt össze, amelyeket december 16-án ünnepélyes keretek között adtak át segélyszervezetünk képviselőinek. Ezek a cipősdoboznyi adományokat az élelmiszercsomagokkal együtt adjuk át a rászoruló családok gyermekeinek.
A kovásznai Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete felajánlására és velük együttműködve 15 erdővidéki többgyermekes, rászoruló családnak ajándékoztunk egy-egy karácsonyfát.
Az év első felében gyűjtött és átadott 5 számítógép mellé, az újabb felhívásoknak köszönhetően összegyűlt még annyi asztali számítógép-alkatrész, illetve laptop, amelyekből további 5 használható eszközt tudtunk összerakni és eljuttatni a rászorulókhoz.
Szervezetünk tagjai, hagyományainkhoz híven, idén karácsonykor is tartós élelmiszerekből álló csomagokkal segítik a nehéz körülmények között élő, erdővidéki többgyermekes családokat, szellemi és testi fogyatékkal élőket, kisnyugdíjasokat. Ennek érdekében december 11–18. között három baróti bevásárlóközpontban, illetve üzletben helyeztünk el adománygyűjtő dobozokat. Mivel idén visszafogottabban tudunk élelmiszereket gyűjteni, pénzbeli adományok gyűjtésével is bővítettük a kört, hogy a csomagok előállításához szükséges anyagi alapok rendelkezésre álljanak. Ugyanakkor a baróti Városi Művelődési Házban felállítottunk egy játékok és édességek gyűjtésére alkalmas dobozt, amelyben – a világhálós népszerűsítésnek köszönhetően – szépen gyűlnek az adományok.
December 12-én erdővidéki önkénteseink nagyon ügyesen megszerveztek és lebonyolítottak egy ifjúsági istentiszteletet a baróti unitárius templomban. Az adventi eseménynek közel hetven résztvevője volt.

Háromszék

A Gondviselés Segélyszervezet háromszéki fiókszervezete együttműködve a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálattal 2020. november 18. – 2021. március 31. közötti időszakban 500 meleg vacsorát ajánlott fel a sepsiszentgyörgyi hajléktalanok számára. November közepétől minden szerdán 25 adag ételt vittünk a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszállóra; ezek költségeit pályázati forrásból és nőszövetségek felajánlásaiból álltuk. Külön köszönet a sepsikőröspataki és kálnoki nőszövetségeknek áldozatos munkájukért!

Advent időszakában tartós élelmiszercsomagokat vásároltunk saját költségvetésünkből. Összesen 185 csomagot sikerült kézbesítenünk 17 településen, Sepsiszentgyörgyön és Kőhalom környékén.
Eddig összesen 8 számítógép-felajánlás érkezett rászoruló iskolások számára, melyeket már kézbesítettünk.

Brassó

Brassóban az ünnepek alatt is folytatódtak egész éves tevékenységeink. A nemrég felújított Gondviselés szoba ingyenes szálláshelyet biztosít rászoruló betegeknek és/vagy kísérőiknek, akik műtétre, egészségügyi vizsgálatra, vagy kezelésre érkeznek városunkba.
Otthonszervíz programunk önkéntes szakemberek köreműködésével idős, egyedülálló vagy beteg embertársainknak nyújt segítséget, amennyiben otthonukban különböző javításokra lenne szükség. Legutóbb egy beteg embertársunk lakásának fűtésrendszerét javíttattuk meg.
Több alkalommal is segélycsomagokat készítettünk és osztottunk ki rászoruló személyeknek Brassó megyei településeken. Hónapok óta folyamatosan segítünk rászoruló testvéreinknek élelmiszerek bevásárlásával és gyógyszerek beszerzésével.
A Brassói Unitárius Egyházközséggel együtt karácsonyi ünnepséget szerveztünk és ajándékcsomagokat készítettünk tartós élelmiszerekből.

Kolozs-Tordai egyházkör

Idén adventben is megszerveztük a Gondviselés Segélyszervezet aranyosszéki segélyakcióját. A koronavírus-járvány miatt fokozott óvintézkedéseket tettünk, a segélyezés nagyságrendje az előző évekhez képest számottevően csökkent. A Magyar Unitárius Egyház segélyszervezete által megvásárolt alapélelmiszereket, taneszközöket és tisztálkodási szereket tartalmazó csomagok mellé egy-egy házilag sütött kenyeret is ajándékoztunk a rászoruló családoknak. 2020. december 12-én 11 aranyosszéki és környékbeli településen 40 segélycsomagot juttattunk el ugyanannyi rászoruló családhoz, mindösszesen másfélszáz személyhez.
A Gondviselés Segélyszervezet és a János Zsigmond Unitárius Kollégium sok éve szervez adománygyűjtést a rászorulók megsegítésére. Adventi segélyakciónkra idén a szokásos formától kissé eltérően került sor, a járványra való tekintettel. Az érdeklődők banki átutalással, a rászoruló diákok iskolai tevékenységeit segítő számítógép, táblagép, okostelefon felajánlásával, valamint tartós élelmiszerek, tisztálkodási és tisztítószerek, füzetek és más tanszerek felajánlásával járulhattak hozzá gyűjtésünkhöz. Az összegyűlt adományok karácsony után kerültek szétosztásra a rászorultak körében.

Magyarország

A Gondviselés Segélyszervezet magyarországi tagozata 2010 óta minden év adventjében tartós élelmiszeradományokat gyűjtött a CBA élelmiszerüzleteiben, hogy segítse a rászoruló családokat, idős embereket. A tavalyi adományok 40 családhoz jutottak el. Sajnos, a járványhelyzet miatt a hagyományos adománygyűjtés elmaradt, viszont segélyszervezetünk felhívására jelentős összegű pénzadomány gyűlt össze támogatóinktól, melynek segítségével lehetővé vált 20 élelmiszercsomag összeállítása a leginkább rászorulóknak. A csomagok ország számos pontjára eljutottak karácsonyra, részben olyanokhoz, akik már korábban is részesültek az adományokból, de akadtak új, ismeretlen adományozottak is, akik a segélyszervezetünknek írt leveleikben kértek alkalmi segítséget.
Köszönjük mindenkori támogatóinknak, hogy idén is fontosnak tartották a segítségnyújtást a rászorulóknak! A fentiekben összefoglalt adventi–karácsonyi segélyakcióink megvalósulásának fő támogatói – a szervező önkéntes munkatársaink és az adakozó magánszemélyek, cégek, intézmények mellett – a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap. Az élelmiszercsomagokkal történt segélyezés a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Gondviselés Segélyszervezet közös programjának minősült.

Homo Novus Egyesület – Segesvár: Örömszerzés decemberben, advent, karácsony, ajándékozás, számvetés... Megannyi alkalom, lehetőség, hogy embertársaink felé forduljunk. Vallotta decemberben Nyáguy Ferenc, a segesvári székhelyű Homo Novus Egyesület elnöke. Fontos a keresztényi magatartás, különösen most, járvány idején, amikor a ragályos kór arra kényszeríti az embereket, hogy bezárkozzanak és rettegjék a jövőt. A Homo Novus Egyesület célul tűzte ki, hogy karacsony körül egy kis örömöt vigyen oda, ahol a napi gondok tanyát vertek, ahol még az ünnep sem ünnep igazán. Ezért állítottak össze egy segélyezési elképzelést, melynek eredményeként a KCSSZ közös szervezésében sikerült megvalósítani az eredeti tervet, ezzel a jótékonysági céllal.



Így készülhettek el a nagy gonddal és odafigyeléssel összeállított csomagok, melyeket az egyesület tagjai vittek el a rászorulóknak: magányos öregeknek, akiket nem látogat meg az Angyal, nagycsaládosoknak, ahol gondot okoz a mindennapi betévő. És került az ajándékcsomagba a legszükségesebb élelmiszerekből (liszt, cukor, olaj, szalámi, margarin), de volt ott ünnepi kalács, pogácsa és kóstolóba déligyümölcs meg csokoládé is. “Nem sok, tudjuk, de mindennél többet jelentett az odafigyelés, a szolidaritás érzése. És az adományozónak: az ajándékozás öröme.” – áll az egyesület FB-közleményében. A szervezet egy tévét, kávéfőzőt és vízforralót adományozott egyik helyi ifjú párnak, akik nemrégiben keltek egybe, és fontosnak tartják a szülőföldön megmaradást.

Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ

Októberben még sikerült megszervezniük az Anya-lánya hétvégét Marosvásárhelyen, a további programok már az online térben zajlottak a Családpasztorációs Központ háza táján. A programon Bakó Marika lelkigondozó a pozitív és negatív szülői mintákról beszélgetett, eközben a lányok a nőiesség témában vehettek részt csoportmunkán.

Végiggondolták, hogy hogyan alakul az életkor változásával a gyermekek hite és a szülők közti kapcsolat. A közös programok folytatásaként volt páros- és csoportmunka, mozgásos gyakorlatok, vidámság, tánc, ima, tapasztalatok megosztása és sok közös élmény. A programon az édesanyák 12 év fölötti, még iskolás vagy diák lányukkal vehettek részt korlátozott létszámban.
A továbbiakban Kertész Tibor beszámolóit olvashatjuk:

Online is egységben

A Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs bizottsága október 24-én online lelkinapot szervezett házaspárok számára. Bár a meghirdetésben még a csíksomlyói Jakab Antal Ház szerepelt helyszínként, egy héttel a rendezvény előtt teljesen át kellett szervezni a programot. A jó beszélgetések, a bensőséges hangulatú együttlét pozitív visszajelzés volt a szervezők számára, hogy bár sokan idegenkednek a világhálón szervezett online rendezvényektől, Isten tud működni ezeken a kapcsolódásokon keresztül is.

Egy körülöttünk széthullani látszó világban nehéz beszélni az egységről. Amikor minden ellene szól, akkor nehéz építeni az egységet. Az egyre több területen is megnyilvánuló feszültség, bizonytalanság beékelte magát a családjaink életébe, a házastársi kapcsolatokba. Ennek ellenére hisszük, hogy Isten ugyanaz maradt – tegnap, ma és mindörökké. A reménység Istene nem változtatott a házassággal kapcsolatos eredeti szándékán és azt akarja, hogy minden házaspár egyre teljesebb egységben élhesse meg mindennapjait. Igaz, hogy ezért folyamatosan dolgozni kell – ezt tették a lelkinapon részt vevő házaspárok is, és sok szép megtapasztalással gazdagodtak. https://csalad.ro/online-is-egysegben/

Légy Te a családod papja!

Egy olyan világban élünk, ahol a férfiasság, az apai hivatás komoly támadások kereszttüzében áll és nagyon sok férfi kimozdult, kiesett arról a helyről, ahová Isten őket helyezte. Egyik ilyen fontos feladata lenne – a család papjának lenni. De mégis mit jelenthet ez? Hogyan lehet betölteni ezt a hivatást?
A Szentírásból tudjuk, hogy a pap egy olyan személy, aki Isten és az emberek között áll, mint közvetítő, azért hogy a két fél kapcsolatát szolgálja. Amikor Isten Fia eljött ebbe a világba, akkor az egyik tisztsége az volt, hogy pap legyen, a tökéletes igazi Főpap, aki a Teremtő és az elveszett emberiség kapcsolatát helyreállítja.

Ő ezt meg is tette, feltámadt a halálból, visszatért az Atyához, és azóta is ennek a kapcsolatnak a szolgálatában áll. Jézus Krisztus példájából kiindulva mondhatjuk: a pap különleges személy, mert nem önmagáért él, és mert az egész élete áldozat és szolgálat. Isten tulajdonává vált, aki ebbe a hivatásba állította bele. Életének célja nem a karrierépítés, az önmegvalósítás, a pénzgyűjtés, az öndicsőítés, hanem az, hogy Istenért és a rábízottakért éljen. Nehéz feladat? Valóban nem könnyű, de ha Isten tervét akarjuk megvalósítani, akkor nem a világ elgondolása szerint, hanem az Ő akarata szerint kell cselekednünk, döntéseket hoznunk.
E gondolatok jegyében hirdettük meg a hétvégi online hivatáserősítő alkalmunkat, november 28-án, szombaton, az esemény előadója Szénégető István-Barnabás családpasztorációs referens, a marosvásárhelyi Szent Család templom plébánosa volt. Az esemény egy havonta megrendezésre kerülő online sorozat első alkalma volt, a férjek és édesapák visszajelzései alapján van igény további együttlétekre. https://csalad.ro/legy-te-a-csaladod-papja/

Házasságerősítés közösségben

„Jobban boldogul kettő, mint egy” (Préd 4,9) – ezzel a mottóval szerveztünk online házasságerősítő sorozatot november 12-e és december 10-e között 18 házaspár részvételével. A három alkalomból álló sorozat legfőbb célkitűzése a házastársi egység megerősítése volt. Három, a házastársi kapcsolatot meghatározó fontos témáról hallhattak a résztvevők az együttléteken: egységben Istennel, a pozitív kommunikáció és a megbocsátás. Ezeket bibliai igazságokra alapozva mutattuk be, az éppen aktuális témát pedig páros és kiscsoportos beszélgetésekben próbáltuk elmélyíteni. Az együttlétek imával zárultak. A házasságerősítő sorozaton részt vett Tóth Attila-Levente margittai plébános, a nagyváradi egyházmegye családpasztorációs felelőse is. https://csalad.ro/hazassagerosites-kozossegben/
A program a Kárpát-Medencei Családszervezetek Szövetsége közös szervezése.



Szent József Nagycsaládosok Egyesülete – Székelyudvarhely: Október 16-án az Élelmezés világnápján a székelyudvarhelyi Rotary Club és a helyi Vöröskereszt gyűjtést szervezett az egyesület részére. Több száz kiló élelem, ruha és játék gyűlt, melyet 50 nagycsaládosnak osztottak szét. Karácsonyra a KCSSZ közös programjaként szintén az 50 db. nagycsalád jutott tartós élelmiszercsomaghoz.


Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete – Kovászna: A továbbiakban Fülöp Csaba egyesületi elnök beszámolóját olvashatják: “Tekintettel a járványügyi helyzetre, október és november hónapban nem bővelkedtünk rendezvényekben, de sikerült megszerveznünk egy töklámpást készítő délutánt a gyerekeinknek, a kovásznai Művelődési Ház udvarán. Számos család apraja és nagyja képviseltette magát, és szorgos kezeikkel látványos eredményt produkáltak. http://tundervar.sic.hu/2020-10-22_butykkor-toklampas-keszites-kovasznan/

Nem rendezvény ugyan, de gondolom, hogy egy fontos felhívásunk, a novemberi hónapban kiírt Tündérvár ösztöndíj. Az ösztöndíjat második alkalommal írjuk ki nagycsaládban élő középiskolai tanulóknak és egyetemi hallgatóknak, akik otthonuktól távol tanulnak. http://tundervar.sic.hu/2020-11-07_tundervar-osztondij-nagycsaladban-elo-diakok-es-egyetemi-hallgatok-reszere-felhivas/
A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete ösztöndíjat hirdet nagycsaládban élő (minimum 3 gyerek egy háztartásban) középiskolások és egyetemi hallgatók részére. Ösztöndíj megnevezése: Tündérvár ösztöndíj nagycsaládos diákoknak és egyetemi hallgatóknak. Az ösztöndíjra pályázhatnak: olyan székelyföldi nagycsaládból származó diákok, akik Romániában, nappali tagozaton, közép vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulnak lakhelyüktől különböző településen és tanulmányaik folytatásához anyagi segítségre van szükségük. A középiskolás diákok esetében kizáró jellegű a magyar tannyelvű oktatásban való részvétel. Szeretettel biztatjuk azokat a diákokat is, akik szakoktatásban vesznek részt, hogy ha a fent leírt feltételeknek megfelelnek, bátran nyújtsák be pályázatukat! Az ösztöndíj a 2020/2021-es tanévre vonatkozik, az első félévre vonatkozó ösztöndíjrészt 2021. február hónapban folyósítjuk, a második félévi ösztöndíjat pedig 2021. június végéig folyósítjuk. A pályázatok benyújtásának határideje: 2021. január 15. A pályázat eredményéről mindenkit e-mailben értesítünk legkésőbb 2021. február 15-ig. Az elbírálás során előnyben részesítjük a következőket: • a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete tagjai • jó tanulmányi eredmények • háromnál több testvér a családban • ha párhuzamosan több testvér is otthonától távol tanul Kizáró ok: ha nem nagycsaládból származik a diák /hallgató, ha lakhelyével azonos településen végzi tanulmányait, hamis vagy félrevezető információk közlése. A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok: 1. a diák által személyesen megfogalmazott kérelem, melyben szabad fogalmazás formájában bemutatja a családja és a saját helyzetét, céljait. 2. kitöltött adatlap (INNEN letölthető). Az előző tanév Tündérvár ösztöndíjasai is pályázhatnak, de úgy a kérelmet mint az adatlapot (frissített információkkal) ismét be kell nyújtani a meghatározott határidőig. Pozitiv elbírálás esetén az alábbi iratokat fogjuk kérni: 1. a pályázó, valamint családja iratait (személyazonosító igazolványok vagy ennek hiányában születési anyakönyvi kivonat másolata). 2a. Igazolás arról, hogy a tanuló a középiskolában magyar tannyelvű nappali képzésben vesz részt. 2b. Igazolás arról, hogy a hallgató felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozaton tanul. 3. Tanulmányi eredmények igazolása (leckekönyv másolata vagy iskolai /egyetemi igazolás az osztályzatokról). Kérjük, hogy a jelentkező a fenti dokumentumokat egy PDF fájlban, a pályázó nevére átnevezve, küldje el a tundervar@sic.hu e-mail címre.

A fenti két eseményen kívül november-decemberben jótékonysági akcióink voltak. 75 tagcsaládunknak juttattunk alapélelmiszerekből álló élelmiszercsomagot (pityóka, hagyma, liszt, cukor, olaj). A tagcsaládjainkon kívül 25 orbaiszéki és erdővidéki rászoruló családnak küldtünk karácsonyfát és alapélelmiszer-csomagot a karácsonyt megelőző időszakban.
A napokban is adományt kaptunk a székely gazdák egyesületétől (pityóka és gabona), amelyet szintén rászorulóknak fogunk kiosztani a jövő hét folyamán (január 2021.)”

Pro Familiae Nagyvárad: egyesületük havi rendszerességgel tart fazekasfoglalkozásokat, mely program oktatóját és Révre tett kiránduláson ismertek meg. Az egyesület vezetője, Jakabfy Emma néni elmondása szerint október 18-án kirándulást szerveztek Félixfürdőre, melyen 15 fő vet részt. December elején Mikulásvárást tartottak rászoruló gyermekeknek, illetve karácsonyi csomagokat készítettek, díszeket, mézeskalácsot sütöttek az egyesület tagjaival.

Pro Agriensis Egyesület – Egri: novemberben rajzpályázatot hirdettek meg "2020 karácsonya" címmel, melyre a résztvevőknek korosztályonkénti kategóriákban a legtöbb like-okat kellett összegyűjteniük alkotásaikra. Három kategóriában versenyeztek a gyermekek: óvoda, I-IV.osztály, V-VIII osztályosokként. Minden kategóriában, az első három helyezett értékes nyereményekben, könyvadományokban részesültek.

A díjazottak:
3-6 évesek kategóriája
Kardos Hanna, 4 éves, Érsemjén – 1117 pont
Bakró Vilmos 5 éves, Érselénd – 1026 pont
Gázsa Zsófia 5 éves, Egri – 691 pont
7-10 évesek kategóriája
Farkas Maya, 10 éves Szatmárnémeti – 2372 pont
Virág Leila, 10 éves, Szatmárnémeti, - 1726 pont
Csirák Kevin Róbert 9 éves, Szatmárnémeti – 1459 pont
11-14 évesek kategóriája
Geng Keira,11 éves, Szatmárnémeti – 2758 pont
Egri Lara, 11 éves, Pusztadaróc – 1118 pont
Kuzman Rebeka 12 éves, Egri – 520 pont



„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.” Márai Sándor

Összeállította: Tiboldi Bea régiófelelős, Csíkszereda



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

február 22.

-
március 31.

Palást, Felvidék

Segítő Tábor 2024

Esemény
SZMCS