KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Távoktatásról szülői és tanári szemmel

2020. szeptember 25.

A VANCSESZ és a topolyai 3+ Nagycsaládosok Egyesülete családi napot tartott

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége a Népesedési és családgondozási program 2020 keretében találkozót szervezett a topolyai Kinga-tanyán. A rendezvénysorozat Péterrévén zárul – tudtuk meg Krizsán Vilmostól, a VANCSESZ elnökétől.

 

– A Családi nap című rendezvénysorozatunk célja, hogy barátkozzunk egymással, gyarapítsuk a közösségi élményünket. A körülményekre való tekintettel határoztunk úgy, hogy több helyszínen, kisebb csoportok részvételével szervezzük meg a rendezvénysorozatunkat. Legnagyobb sajnálatunkra ezúttal a külföldi partnerszervezeteink nélkül vagyunk kénytelenek a rendezvényeinket lebonyolítani, így csak a vajdasági tagságunk vesz rajta részt, korlátozott létszámmal. Topolyára Óbecséről, Péterrévéről, Moholról, Adáról, Kishegyesről, Tornyosról érkeztek résztvevők. Készülünk a másfél hónap múlva esedékes Nemzetközi népesedés konferenciánkra, amit reméljük meg tudunk tartani magyarországi előadóink részvételével – hallhattuk Krizsántól, aki elmondta azt is, hogy az esedékes konferencia keretében szeretnék a magyarországi családtámogatási rendszert ismertetni a szerbiai hivatalos szervekkel.

– A topolyai találkozó egyik lényeges pontja az volt, hogy a jelenlevő szülők bevonásával beszélgetés folyt az oktatás jelenlegi helyzetéről, problémáiról. Megállapíthattuk, hogy ebben a pillanatban több területen is sántikál az oktatási rendszer. Például a 30 perces órák meglátásunk szerint rövid távon esetleg megoldást jelenthetnek, de hosszú távon kifejezetten károsak a gyerekeknek. Főleg az alaptantárgyakból lenne nagy szükség arra, hogy teljes értékű órákon vehessenek részt a diákok. Komoly aggodalmak fogalmazódtak meg a megbeszélésen résztvevőkben, hogy az iskolaév, vagyis a tanulmány végén megszerzett diplomák nem lesznek egyenértékűek a korábbi generációk okleveleivel – összegezte a tanácskozás részleteit a VANCSESZ elnöke. Elmondta azt is, hogy „nagycsaládos” szemmel is megvizsgálták a témát, és arra a következtetésre jutottak, hogy azokban a családokban, amelyekben több iskoláskorú gyermek is nevelkedik, hatványozódnak a szervezési kihívások, ami nagy terhet ró ki a munkaviszonyban levő szülőkre. A pedagógusok számára is fárasztó a helyzet, s nem mellesleg a diákok a legnagyobb elszenvedői ennek az időszaknak.


Tót Gabriella, a házigazda 3+ Nagycsaládosok Egyesület elnök asszonya is megosztotta élményeit. Gyermekein keresztül betekintést engedett az általános iskolai, de a középiskolai tapasztalataiba is.


– Alsó osztályokban, mivel kis létszámú osztályokról van szó, nincsenek szétosztva a tagozatok. A kihívások itt is megvannak, de enyhébbek. A felső osztályokban fokozódnak a gondok, de még teljesíthetők valahogy. A problémák a középiskolában viszont tornyosulnak, és igazából a tanmenet sikere teljes mértékben a tanár személyiségén, rátermettségén és rugalmasságán múlik. Középiskolásaink Szabadkára járnak, hetente változik a tanítási rend. Az online oktatás hetében is kétszer 1,5 órára be kell utazniuk gyakorlatra, a tanítás ideje alatt egyébként gyermekeink lakásban laknak. Ez azt jelenti, hogy azon a héten kétszer kell kifizetnünk az autóbusz költségeit, amikor gyakorlatoznak. Nekünk, topolyaiaknak szerencsénk van az autóbusz-összeköttetés terén, mert a járatok gyakrabban közlekednek, de halljuk azoknak a gyerekeknek a megpróbáltatásokkal teli tapasztalatát, akik a környező falvakból járnak Szabadkára – osztotta meg gondolatait a 3+ elnök asszonya, aki elárulta azt is, hogy az online héten ugyan elkapják a gyerekek a tananyagot írásban, de a gyakorlati magyarázat hiányában nem tudják teljesen elsajátítani.

– Mivel hetente váltakozó, vegyes online és élő oktatásról beszélünk, már szinte követhetetlen az egész folyamat, a gyermekemnek is kihívás, nekem, mint szülőnek pedig hatványozottan az – mondta el Tót Gabriella, aki a tanácskozás egyik pozitív tapasztalatának nevezte, hogy a megbeszélés résztvevői azzal szembesültek, hogy ezek a gondok nem egyedi problémák, a résztvevő vajdasági szülők egyforma tapasztalatokról számoltak be.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete