KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Különleges helyzetek - különleges segítség

2020. október 29.

Előadás és tréning az ADHD tünetegyüttesről tanároknak, szülőknek, érintetteknek

Kárpátalján először szerveztek képzést az érdeklődők és érintettek számára - a járványügyi helyzet miatt- online a hiperaktivitás és viselkedészavar témakörében. 2020. október 16-17-én több helyszínen - Beregszász, Nagyszőlős, Sárosoroszi, Nagydobrony - lehetett csatlakozni ahhoz az előadáshoz, amelyet Magyarország egyik legelismertebb szakembere, dr. Csiky Miklós gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter, a Bethesda Kórház ADHD Szakambulanciájának vezetője tartott. Nagyon nagy érdeklődés övezte a kétnapos programot, hiszen szülőként, tanárként, nevelőként óriási kihívást jelent ADHD-s gyermekkel foglalkozni, integrálni, segíteni, hogyan lehet úgy alakítani az életét, hogy boldog lehessen gyerekként és felnőttként is. 

A hiperaktivitás és figyelemzavar a viselkedés, a figyelem, a gondolkodás és az érzelemszabályozás komoly károsodásokat okozó zavara. Magyarországon félmillió embert - gyermeket és felnőttet - érint. Megfelelő támogatás nélkül a tünetegyüttes jelentősen megterheli az egyént, a közösségeket, viszont ha időben kezelik, nagyon jól lehet vele együtt élni. Az ADHD okozta funkciózavarok nemcsak a gyermekekre vannak közvetlenül hatással, hanem a körülöttük élő családtagokra, tanárokra is. Illetve, nemcsak a gyerekkor mindennapjaira hanem az esetek jelentős részében egész felnőtt korukra is rányomja bélyegét. Az átlagosnál általában jóval szétszórtabbak az ebben szenvedők, kevésbé terhelhetőek, sokszor kifejezetten jó adottságaikat nem tudják jól felhasználni sem maguk, sem mások, sem a köz javára. Jelentősen több erőfeszítésbe kerül nekik minden, mint egy átlagos gyermeknek vagy felnőttnek. 

Alapvetően az ADHD-s emberek két csoportját különböztetjük meg. Az egyik csoport nagyon mozgékony, izgága, sokat és hangosan beszél, hevesen reagál, hirtelen természetű, dühét nehezen kezeli. A másik csoportra a szétszórtság, szórakozottság, figyelmetlenség, elmerengés, unatkozás, álmodozás, lassúság jellemző. Akár lassú, akár hirtelen, szertelen, szétszórt, mindkét esetében ADHD-ról beszélünk. 

A megfelelő időben diagnosztizált esetek célzott segítséggel sok mindenben tudnak fejlődni. A kezelés több módszer együttes alkalmazását jelenti. Van gyógyszeres kezelési lehetőség, viselkedésterápia, 10 éves kor alatt pedig nagyon fontos helye van a szenzomotoros fejlesztésnek, különféle tornáknak egyéb kiegészítő terápiás módszereknek. Ilyen például a neurofeedback, speciális adhd coaching, étrend kiegészítők alkalmazása, mozgásprogramok, diétás tanácsadás.

Az ADHD  - figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar - egy életre szól, és ezért érdemes inkább kihívásként mint ellenségként tekinteni rá. Az előadó nemcsak a diagnosztizálásról beszélt, hanem a kezeléséhez is adott ötleteket, jó gyakorlatokat. Minden nevelő, aki részt vett, sok hasznos információt kapott tanítványa, gyermeke vagy saját maga megértéséhez. Dr. Csiky Miklós felajánlotta segítségét a közben felmerülő problémákkal, esetekkel kapcsolatban. 

A programot a Hálózat a lelki egészségért Kárpátalján megálmodója, Buza Domonkos pszichológus, Török Orsolya mentálhigiénés szakember (Kezünkben a Jövő Alapítvány), valamint Bihari Bettina mentálhigiénés szakember szervezte. Utóbbinak külön köszönet a program gyakorlati megvalósításában való részvételért. 

Aki szeretne további információkat kapni a program folytatásáról, a Hálózat a lelki egészségért Kárpátalján FB oldalon keresheti.

Török Orsolya



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár