KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Az online térben emlékeznek Esterházy János halálának napján

2021. március 5.

Az Esterházy János Zarándokközpont a Pázmaneum Társulással közösen 2021-re Esterházy- emlékévet hirdetett a mártírgróf születésének 120. évfordulója alkalmából.

A kezdeményezéshez a Szövetség a Közös Célokért társulás is csatlakozott, mivel a szervezet elkötelezett szerepet vállal abban, hogy Esterházy János mának szóló üzenetét eljuttassák minden korcsoporthoz és társadalmi réteghez. Vállalásuk szerint az emlékévhez kapcsolódóan a mártírpoltikus tiszteletére filmvetítő esteket szerveznek Felvidék-szerte. Azonban a járványügyi helyzet jelenleg nem teszi lehetővé, hogy március 8-án, Esterházy János halálának évfordulóján nyilvánosan kerüljön sor az Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János című dokumentumfilm vetítésére. Ezért az érdeklődők az online térben, a Szövetség a Közös Célokért Facebook-oldalán, (https://www.facebook.com/szakc.sk ) március 8-án, hétfőn 18 órától tekinthetik meg a filmet.

A 2019-ben készült alkotásról a szerzők – Sztruhár Izrael Diána és Sztruhár György – így vallanak:

„Esterházy János a szülőföldön való maradás és boldogulás példaképe, aki vállalta a meghurcoltatást, a mártírhalált. A film tömör történelmi összefoglalóval indul, majd megismerhetjük Esterházyt, a „magyarok szenvedő Krisztusát “, aki keresztényi magatartásával példaként szolgál a felvidéki magyarság számára. A film egy másik ember életpéldáját is középpontba állítja, mégpedig Paulisz Boldizsárét, aki idejét, vagyonát áldozta azért, hogy létrehozza az alsóbodoki zarándokközpontot, megépítse a kápolnát, ahová 2017 szeptemberében elhelyezték Esterházy János hamvait, teljesítve a gróf utolsó  kívánságát.”


Az esemény Facebook-oldala ITT érhető el. -
https://www.facebook.com/szakc.sk/posts/1063802387463722« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár