KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Március 15-i ünnepség Réven

2021. március 16.

Réven március 14-én vasárnap délelőtt templomi esemény keretében emlékeztek meg az 1848-49- es szabadságharc kitörésének 173. évfordulójáról.

Papp Csaba helyi lelkipásztor, Pál apostolnak a Thesszalónikai gyülekezethez intézett második levele, harmadik részéből vett igeversek alapján szólt a jelenlévőkhöz.

Vasárnap délelőtt huszárok várták a hiveket a református templomkertben felállitott emlékhelyeknél.1848 tavaszán különböző hátterű emberek a köz érdekébe állitották az életüket, és fizikai munkájukat, mondta az igehirdető, majd igy folytatta:.Az lett az eredménye, hogy győzött a forradalom, de a legnagyobb eredmény pedig az, hogy Isten kegyelméből itt vagyunk mi, akik 173 esztendő távlatából beszélhetünk mindezekről. Adjunk hálát a megtartó és a minden kegyelet Istenének, hogy nekünk ilyen elődeink vannak. De adjunk hálát azért a kegyelemért és irgalomért, hogy fenntartja számunkra azt az időt amikor te, én, mindannyian közösen tehetünk a mi közösségünkért, nemzetünkét, népünkért.Igy leszünk méltók, első sorban Isten igéjéhez,jézus Krisztus Urunk áldozatához és Magyar felmenőink, mondta többek között Papp Csaba. Március 15-e nemzeti ünnepünk ,mondta köszöntőjében Hasas János alpolgármester.Ezekbena napokban szerte a Kárpát- medencében, ahol magyar ember él, különboző megemlékezések, ünnepi alkalmak vannak. Még akkor is, ha a koronavirus szedi az áldozatait a környezetünkben megkell állnunk egy pillanatra és minden népnek és minden nemzetnek önmeghatározása szempontjából vissza kell tekintenie a múltba és onnan igyekeznie a jelenre és a jövőre célokat megfogalmaznia. És nemzetünknek, Istennek hála,van akikre és amire tekintsen. Voltunk magasságokban, voltunk mélységekben. Voltak súlyos próbatételek, de voltak isteni csodák és áldások a népünk és a nemzetünk életében. A mai napon, amikor a márciusi forradalomra, a márciusi ifjakra emlékezünk, az ő kiállásukból próbálunk erőt meriteni, üzenetet, célokat megfogalmazni a bátorságról, a lelkesedésről és a tenni akarásról, ami jellemezte az akkori generációt. Ha meg akarjuk érteni az ünnepet, ha a szívünk fölé tűzött kokárda jelentette büszkeséget értelemmel is meg akarjuk tölteni, akkor nem csak lehetőségünk, de feladatunk is, hogy az akkori folyamatok egészét szemléljük, mégpedig a jelen felől. Mert a jelen kihívásaira való válaszok a történelmi tapasztalatban vannak, a döntésekben. Mert döntenünk kell arról, hogy hol is akarunk élni, hogy hová akarunk tartozni és mi tartozzon hozzánk. Haza ott van, ahol sok-sok emberöltő óta ugyanazon a nyelven szólítjuk meg egymást. Ahol magyarul meséljük a mesét, magyarul éljük a mindennapot, magyarul, makacsul ragaszkodunk a tájhoz. Ezt a hazát nem lehet lecserélni, kiosztani, elárulni vagy félbevágni, hiába is rajzolják át akárhányszor a határokat. Kívánom, hogy a falu közössége tudjon mindig békében és egyetértésben ünnepelni, adjon hozzá erőt a magyar ősök tisztelete, mondta többek között az alpolgármester. A Vince testvérek énekes-verses összeállitását követően Demeter Stefánia Katalin kolozsvári konzul osztotta meg ünnepi gondolatatait. Ezt követően a nagyváradi Kiss Studió Szinház képviseletében Meleg Vilmos szinművész nyújtott át egy alkalomhoz illő verses összeállitást.

Az istenházi eseményt követően a résztvevők a templomkertben megkoszorúzták Petőfi Sándor mellszobrát és Bersek József babérkoszorús honvéd huszárezredes kopjafáját. Az emlékhelyeknél Balázs Levente és Juhász Koppány huszárok álltak diszőrséget. Az esemény a Szózat eléneklésével zárult.

 

 

 

 

 

 

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete