KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Hiányoznak az ölelések

2021. május 15.

Beszélgetés Gajda Nórával, a Kolibri a Családokért Egyesület vezetőjével a Család Nemzetközi Napja alkalmából.

Május 15-e a Család Nemzetközi Napja. Létrehozásáról 1994-ben döntött az Egyesült Nemzetek Szervezete. A mai jeles nap feladata, hogy a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítsa. A család intézményének fontossága elmúlt több mint egy évben hatványozottan felerősödött, hiszen a családtagok a világjárvány közepette jobban egymás támogatására segítségére szorultak, mint bármikor máskor.

Gajda Nóra, a Kolibri a Családokért Egyesület vezetője a Szabad Magyar Szónak elmondta, hogy a járványhelyzettől függetlenül a család mindig is egy olyan mikrokörnyezet, ami nagyon sérülékeny.

– Azt gondolom, hogy egy ilyen helyzet, amiben most vagyunk még inkább próbára teszi a családokat. Mindig nagyon oda kell figyelni, óvni kell ezt a kis közösséget, a családoknak minden formáját. A család szerintem az a közösség, ami biztonságérzetet nyújt mind a gyermeknek, mind a felnőttnek, és aki egy harmonikus, kiegyensúlyozott családból kerül ki, az sokkal jobban tud teljesíteni akár az iskolában, akár a munkahelyen. Sok család szakadt szét a járványhelyzet miatt a határok átjárhatatlanságának köszönhetően. Gajda Nóra is megtapasztalta, milyen az, amikor hónapokig nem láthatta gyermekeit.

– Nagyon sok család szétszakadt, így a miénk is, hiszen több hónapig nem láthattuk az egyik gyermekeinket, mert az egyik a határ másik oldalán él, harminc kilométeren túl, illetbe a másik Berlinben. Bizony ez nagyon nehéz. Ezen segíthet a technika, a közösségi hálók és azok a csodák, amelyek a rendelkezésünkre állnak a 21. században, de nem ugyanaz. Hiányzik az ölelése, az illata a másiknak, akit megszoktunk, akit szeretünk. Gondolom ez nagyon sok családban gondot, nehézséget és traumát okoz. Sok család a világjárvány alatt szétesett, a szülők elváltak. Gajda Nóra szerint az összezártság, kijárási tilalom próbára tette a házasságokat.

– A bázártság, összezártság megteszi a hatását. Sok anyuka és apuka otthonról dolgozik, egyidőben. Ez a járvány előtt nem volt jellemző. Akármennyire furcsa, de több év után kiderül, hogy lakva ismeri meg az ember a társát. Nehezen tudják viselni az akadályokat, nem ebben a közegben ismerték meg egymást, mindez próbára teszi a házasságokat. Azok a kis települések, amelyek hozzánk tartoznak nem annyira érintettek ebben a problémában, hiszen itt több lehetőség van a kimozdulásra, más tevékenységek folytatására. Azt gondolom azok a családok jobban érintetek ebben, akik városi környezetben, egy kis lakásban kénytelenek élni, összezárva. A home office több házimunkával jár, a digitális oktatás is több terhet rótt a szülőkre. Mindez konfliktushelyzetet okozhat.

– Támogatni kell egymást a családon belül. Minden új helyzet próbára teszi az embert, függetlenül a járványhelyzettől, akár az anyukát, akár az apukát, amelyik jobban kiveszi a részét az otthoni munkákból, az otthontanulásból. Komoly problémát okozhat, ha nem támogatjuk egymást. Sokat kell tanulni eben a megváltozott rendszerben és a gyermekek is különböznek, van, akivel többet kell foglalkozni, van, aki nem igényli. Ha otthon meg tudunk teremteni egy egészséges kis mikrokörnyezetet, azt gondolom, hogy ezt ügyesen le lehet vezényelni.


(Gajda Nóra, a Kolibri a Családokért Egyesület vezetője)

A Kolibri a Családokért Egyesület a járványhelyzetben fokozottabban odafigyel a családokra, a programok hiányában inkább a karitatív tevékenység jellemző inkább pillanatnyi a munkájukra.

– Az ügyintézés formája megváltozott, a Kolibri ebben tud segíteni a családoknak. Összekötni őket az intézménnyel, vagy útmutatást adni, hozzásegíteni őket az egyszerűbb ügyintézéshez. Főleg közvetítő szerepünk van. Programunk most kevesebb valósulhat meg, de igyekszünk olyan tartalmakat biztosítani a gyermekeknek, ami egy kicsit elvonja őket a számítógéptől. A karitatív tevékenység felerősödött hiszen sokan munka nélkül maradtak, vagy csökkent a bevételük.

Gajda Nóra azt üzeni a Család Nemzetközi Napja alkalmából, hogy lassítsunk és több időt fordítsunk szeretteinkre.

– Nem csak a rosszat kell meglátni ebben a helyzetben, amelyben most vagyunk. Lassítsunk! – ezt üzenem. Lassítsunk és figyeljünk oda egymásra. Ha egy kicsit jobban odafigyelünk, lehet jobban át tudnánk szervezni az életünket, hogy egy kicsit több időnk legyen magunkra, több időt fordítsunk a családra, vagy olyan dolgokra, amelyek mellett eddig elmentünk, nem figyeltünk, de időközben rájöhettünk, hogy valóban fontosak.

forrás: https://szabadmagyarszo.com/



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár