KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

,,Neve egybeforrt a révi cseppkőbarlang nevével”: Géczi Kál Mihály emlékére állítottak kopjafát

2021. augusztus 18.

Rév községben minden évben szerveznek falunapi ünnepségeket. Az idén egy több rendezvényt magába foglaló, Legyünk együtt, tegyünk együtt elnevezésű projekt keretében augusztus 14–15- én tartották a település ünnepét. Hasas Jánostól, Rév község alpolgármesterétől, a Pro Rév Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a mostani, kétnapos rendezvény úgymond nyitó eseménye volt az említett projektnek.

 

Az esemény szombat délután kopjafaavatással kezdődött, melyet Géczi Kál Mihály egykori református gondnok, a révi cseppkőbarlang volt idegenvezetője tiszteletére emeltek a helyi református temetőben.    Nagyon sokan, a helybéliek becslése szerint több mint kétszázan vettek részt a megemlékezésen: családtagok, rokonok, Géczi Kál Mihály, vagy ahogyan Réven ismerték, Misu bácsi tisztelői. Köztük volt Rév község polgármestere, Dorel Cosma is. A kopjafa, Sipos Béla szalárdi fafaragó művész alkotásának leleplezése előtt Hasas János köszöntötte az egybegyűlteket, a kopjafaállítás szokását idézve fel: „Ha manapság a temetőket járva kopjafákat látunk, anélkül, hogy elolvasnánk a rajta levő feliratot, már tudjuk, hogy magyar személy sírjeléről van szó. Egy olyan elhunytról, akinek nemzetiségi hovatartozását fontosnak tartották kihangsúlyozni a hozzátartozók vagy a barátok. Általában olyan elhunytak sírját jelöli kopjafa, akik aktívan kapcsolódtak be valamilyen módon a helyi magyarság társadalmi, sport- és kulturális életébe, tehát a nemzetiségi kultúra ápolásában vettek részt, vagy pedig részesei voltak valamilyen jelentős történelmi eseménynek” – mondta Hasas János, köszönetet mondva mindazoknak, akik támogatták, hogy Géczi Kál Mihály tiszteletére kopjafát állítsanak a révi református temetőben. „Géczi Kál Mihály református egyházunk gondnoka volt, amatőr színjátszócsoportunk és a révi futballcsapat aktív tagja, és évtizedeken keresztül a révi cseppkőbarlang idegenvezetője. Neve egybeforrt a révi cseppkőbarlang nevével. Nyugodj békében, Misu bácsi!” – zárta szavait Hasas János.

  

A továbbiakban Papp Csaba, a Révi Református Egyházközség lelkipásztora szólt a megjelentekhez, méltatva Géczi Kál Mihály aktív életvitelét, Isten áldását kérve a felállított kopjafára. Meleg Vilmos színművész Wass Albert: Úttalan utakon című versét szavalta el, majd az áldás után koszorúzás következett. Az esemény a Himnusz eléneklésével zárult. Megjegyzendő, hogy mind Hasas János, mind pedig Papp Csaba román nyelven is szólt a megjelentekhez. Az ünnepség a helyi művelődési házban szeretetvendégséggel folytatódott, melynek ideje alatt néhány helyi magyar fiatal egy szépen összeállított műsort mutatott be. Fellépett Vincze Jázmin és Vincze Dominik, illetve Pop Gréta, míg Meleg Vilmos nagyváradi színművész Wass Albert verseiből válogatott egy csokorra valót a közönségének.

  

Augusztus 15-én, a vasárnap délelőtti istentiszteleten Papp Csaba református lelkipásztor a Márk írása szerinti evangélium 4. részének 35–40. versei alapján hirdette az Úr igéjét. Összefogással, bizalommal, hit által bármilyen veszélyt túl lehet vészelni – hangzott el többek között az igehirdetés rendjén. Mint megtudtuk, a réviek ünnepén részt vettek a magyarországi testvértelepülések, Révfülöp, illetve Székkutas küldöttségei is. A vasárnapi istentisztelet után Kondor Géza révfülöpi polgármester mondott köszönetet a révieknek a meghívásért és a szíves vendéglátásért, az anyaországból érkezett csoport nevében.

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék