KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Vascserkész 2021 a Felvidéken

2021. szeptember 21.

Az idei csapatváltó verseny rendezését a rimaszombati 4. sz. Hatvani István cserkészcsapat karöltve a füleki 47. sz. Koháry István cserkészcsapattal vállalta. A verseny 16 év után tért vissza Gömörbe, ahol 2003-ban a cserkészeink először tehették próbára fizikai és szellemi felkészültségüket.

 

 

 

 

Szeptember 17-19. között rendezte meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség a Vascserkész 2021 elnevezésű teljesítménytúrát Rimaszombat és Murányszabadi között. Nagy örömmel tölt el minket, hogy összesen 9 csapat megközelítőleg 70 cserkésze nézett szembe az általunk megtervezett kihívásokkal.

Mégpedig:
– 1. sz. gróf Esterházy János vezetőképző cserkészcsapat – Dunaszerdahely
– 2. sz. Jókai Mór cserkészcsapat – Komárom
– 3 sz. Kiskárpátok Hunyadi Mátyás cserkészcsapat – Pozsony
– 7. sz. Czuczor Gergely cserkészcsapat – Érsekújvár
– 11. sz. Szent Imre cserkészcsapat – Egyházfa – Hegysúr
– 16. sz. Széchenyi István cserkészcsapat – Bős
– 60. sz. Sík Sándor cserkészcsapat – Tardoskedd
– 77. sz. Bíró Lucián cserkészcsapat – 2 induló csapat – Dél-Komárom

 

A vascserkész hatpróba részei a következők:
– kb. 50 km gyaloglás (az egész csapat együtt gyalogol, a kerékpáros korábban leválik a csapattól)
– kb. 50 km kerékpározás (1 csapattag – ő nem teljesíti a gyaloglás távjának a teljes hosszát)
– csónakfutás (1 csapattag)
– 2 km evezés – kajak (1 csapattag)
– 800 m úszás (1 csapattag)
– célba lövés – íjászat (1 csapattag)

A feljebb említett próbák teljesítésére összesen 24 óra állt rendelkezésre.

 

A verseny 1. próbája az úszás volt, melyet a rimaszombati fedett uszodában teljesíthettek a sportolók. A 800 m-es versenyszámot Maitz Miklós (Révkomárom) nyerte 11 perc és 32 másodperces idővel. Az úszáson elért idők alapján a csapatok rajt sorrendet választhattak.

Az első csapat, pontban éjfélkor kezdte meg a második számú próbát, azaz az 50 km-es gyaloglást, míg az utolsó induló csapat 6:00-kor indult útnak. A rajt helyszíne a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium udvara, a cél pedig a Murány melletti apró község Murányszabadi volt.

A csapatok a Rima partján haladva érték el a soron következő próba, azaz a 2 km-es kajak helyszínét, Felsősziklást. A legjobb elért idő 19 perc 10 másodperc, melyet Csiba Zoltán (Révkomárom) ért el. A megtett versenyszám után résztvevőink a kék turista ösvényen haladva tértek rá a piros turista jelzésre a Széchy Mária útra, mely Füleket és Murányt köti össze. A kerékpáros 22 lábon megtett km után pattant kerékpárra és vágott neki a több mint 50 km-es távnak.

 

Végeredményként megosztott első helyezés született, mégpedig 4 óra 45 perces eredménnyel. Ezen nagyszerű teljesítmény Bodzás Gergely (Dunaszerdahely) és Bencz Zoltán (Tardoskedd) nevéhez fűződik.

A hátralevő versenyszámok sorrendje, a csónakfutás, íjászat és az erőpróba legjobb teljesítményeit pedig Szalay Mátyás (Dél-Komárom), Kurucz Keve (Révkomárom) és Romhányi Krisztián (Dél-Komárom) érték el. Az első csapat délután valamivel 4 óra után haladta át a célt, míg az utolsó csapat fél 11-kor toppant be a községi hivatal ajtaján.

A 8. Vascserkész győztesei minden eredményt és időt beszámítva a dél-komáromi Acél csapat, megelőzve a dél-komáromi „A” csapatot és az érsekújvári Titán embereket.

 

A túraútvonal és az egyes próbatételek nehézségei nagy kihívások elé állítják a cserkészeket, különösen önmagukkal szemben. A túra teljesítéséhez a résztvevőknek ki kell lépniük a komfortzónájukból, fizikai és szellemi képességeik határait kell feszegetniük, egyénileg és csapatként egyaránt.

 

Ezennel szeretnénk szívből gratulálni minden induló cserkésznek és megköszönni a nagyszerű sportélményt. Reméljük, hogy mindenki felejthetetlen élményben részesült.

Találkozunk a 9. Vascserkészen!

 

Mihály Dávid, csapatparancsnok

 

 

 

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár