KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat nyílt napot tartott

2021. szeptember 25.

2001. szeptember 23-án a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat a Semmelweis egyetem Pető András karával közreműködve információs nyílt napot tartott Beregszászban a II Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolában.

 

A nyílt nap során Dr. Matos László, a Semmelweis Egyetem Pető András karának oktatási dékán helyettese, Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András karának nemzetközi kapcsolatok koordinátora, valamint Makuk János a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke közösen bemutatta a Pető András kar munkásságát. Az előadások során szó volt a határon túli munkásságról, a konduktív pedagógia fontosságáról és eredményeiről.

Hutterer Éva, a II Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanítói székének koordinátora reményét fejezte ki a jövőbeli együttműködésről. A reményeik szerint 2022-től nappali tagozaton BA konduktor képzés kezdődhet Beregszászon a három intézmény közreműködésével. Ezek alapján a jövőben a főiskola diákjai számára elérhetővé válik Beregszászban is a Semmelweis Egyetem Pető András karának konduktori képzése, melynek az intenzív szakmai gyakorlatát a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnál végezhetik majd el.

A délután folyamán a rendezvényen részt vevő diákok ellátogathattak a Szeretetszolgálat épületébe, ahol élőben is betekintést nyerhettek a Pető módszeres fejlesztésekbe, azok lebonyolításába.

Délelőtt 11 órától a Szeretetszolgálat Health4all! programjának  Záró konferenciája került megrendezésre.  Az esemény során Békésyné dr. Lukács Angéla, Magyarország Beregszászi konzulátusának konzul asszonya, valamint Babják Zoltán, a beregszászi kistérség polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, akik pozitív, követendő példaként említették a koragyermekkori intervencióban részt vállalt munkásságot.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével még: dr. Loppert Balázst, Magyarország Ungvári főkonzulátusának konzulja, Lóga Nagyezsda, a beregszászi kistérség alpolgármestere, Szabadhegy Péter, a Szuverén Máltai Lovagrend Kormányzati Tanácsának ügyvezető alelnöke.

A konferencia folyamán Makuk János ismertette a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat által elért eredményeket. Elmondta, hogy a program tervezési fázisában vállalt mutatókat többszörösen sikerült túlteljesíteni, rengeteg pozitív visszajelzés érkezett a szülők és a pedagógusok részéről egyaránt. A programmal egy olyan komplex fejlesztési programot sikerült elindítani, amely egyedülállónak mondható a térségben, valamint mindenki számára elérhető megoldásokat képes nyújtani. Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke bemutatta a jelenlévőknek a program anyaországi eredményeit, a közös együttműködés pozitívumait a BJMSz munkatársaival. Ezt követően Csuka Pál mutatta be a konduktív pedagógiát a Kárpát medencében, valamint felvázolták annak jövőképét a térségben. Hudák-Tóth Szabina, a BJMSz fejlesztési szakembere kihangsúlyozta a koragyermekkori intervenció fontosságát, hogy minél korábban kezdünk el foglalkozni a gyermekek fejlesztésével, annál hamarabb és biztosabban tudjuk elérni a gyermek szintjének megfelelő eredményeket.

A délutáni órákban a nyílt nap folytatódott a BJMSz épületében, ahol a vendégeknek lehetősége nyílt megismerkedni a Szeretetszolgálat helyi történelmével, mindennapi munkásságával, kihívásaival, jövőbeli terveivel, a koragyermekkori intervenciós fejlesztések mindennapi menetével, a fejlesztő szakemberek munkásságával.  Ezt követően meglátogatták a Szent Louis és Zélie Martin központot, ahol megismerkedhettek a központ növendékeivel, és mindennapjaikkal.

Egy nagyszerű, eredményes, eseménydús napnak lehettünk szemtanúi! Makuk János elnök úr szavait idézve: Mindennapi munkásságunk kihívásokkal teli, de a Jó Isten segítségével, és benne reménykedve folytatni fogjuk munkásságunkat!

 

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék