KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Nagyiféle fortélyok a Felvidéken

2021. október 25.

Nadálytő- és körömvirágkenőcs, valamint a pitypangtőtinktúra elkészítésének titkait és használatát ismerhették meg a résztvevők október 23-án Lekenyében. A KézÜgyes Nők Köre ügyes kezű hölgyei a hagyományos gömöri rongylábtörlő szövését is megmutatták és megtanították az érdeklődőknek.

 

A PRO LE-TI polgári társulás égisze alatt működő KézÜgyes Nők Köre 2019-ben közösségépítő céllal hozta létre a társulás, hogy az ügyes kezű, otthonaikban hagyományos módon alkotó és a háztáji termések feldolgozását ismerő hölgyek egymásra találjanak, tapasztalatot tudjanak cserélni, valami újat tanulhassanak egymástól, és ezt bemutathassák a széles közönségnek is.

A különféle jól ismert kerti termések, gyógy- és fűszernövények hagyományos és egészséges módon történő feldolgozása, valamint az elkészült kézműves termékek készítése és bemutatása a Magyar Kormány Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával valósul meg.

 

„Egykor még a kaszálókért is „harc” folyt falvainkban. Napjainkban lassan nincs meg a tudás, hogy a megörökölt gyümölcsösöket a fiatalabb generáció kezelni tudja, a terméseket feldolgozza saját maga részére, ill. a fogyasztó társadalom arra nevel, hogy mindent vásároljunk meg, ami pedig nem kell, dobjuk ki. Újra hasznosítva például a kinőtt, elrongyolódott ruhákból rongylábtörlőt tudunk készíteni. Nagymamáink után fennmaradt cérnákból, fonalakból egyéb mutatós, hasznos terméket lehet előállítani háztartásunkba, és még nem beszéltünk a saját kertünkben termett, egészséges gyümölcsökről, amelyek tárolási fortélyait elődeink, nagymamáink nagyon is jól ismerték.

Ezen tudás átadásán dolgozunk. Alkotunk, összejövetelek keretében befőzünk. Idén már készítettünk almapépet, almakompótot, házi készítésű sült teát, dzsúszt, szárítottunk csalánt, csipkét, almát, körtét, amelyből a téli hónapokra finom tea készíthető, jelen bemutató keretében pedig nadálytő- és körömvirágkenőcsöt, valamint pitypangtőtinktúrát, amelynek receptjét és készítésének módját ismerhették meg a résztvevők, de megtanulhattak rongylábtörlőt is szőni.

Terveink közt még sok érdekesség szerepel, amelyeket a mézeskalácsokkal együtt egy adventi vásár keretében tárunk majd a nagy nyilvánosság elé decemberben” – nyilatkozta portálunknak Beke Beáta, a PRO LE-TI polgári társulás elnöke.

A Pro Le-Ti Pt. 2007-ben kezdte meg működését. Az eltelt évek alatt rengeteg programot és közösségi élményt sikerült megvalósítaniuk. A fiatalságon kívül a családokkal való foglalkozást és segítést tartják fontosnak. 2017-ben Családok Házát hoztak létre a község központjában. 2019-ben a településen fennmaradt közösségi őshonos gyümölcsös megmentésébe kezdtek bele, és létrehozták a KézÜgyes Nők Körét is, valamint fűszernövénykertet alakítottak ki, és a biológiailag lebomló hulladék újra hasznosítását elősegítő komposztálót hoztak létre figyelemfelhívás céljával.

 

Azóta is a KézÜgyes Nők Körének tagjaival a terméseket feldolgozzák. A hölgyek még az idősebb korosztálytól eltanult fortélyokkal, kézműves termékeket gyártanak - rongylábtörlő, hímzett bögrealátétek, kispárnák, mézeskalács, stb. - ill. hagyományos és egészséges módon dolgozzák fel a terméseket, fűszernövényeket, recepteket cserélnek, és minden alkalomra valaki más hoz kalácsot kóstolóba.

 

Legújabb pályázatuk keretében a KézÜgyes Nők Körével foglalkozásokat tartank, amelyeken különböző hagyományos technikákat tanulnak meg a tagok. Úgy vélik, hogy a „nagyiféle fortélyok“ alkalmazásával a kevésbé tehetős családok is otthonaikban saját maguk készíthetik el a szükséges használati tárgyakat, népi játékokat vagy főzhetnek be.

 

A foglalkozások keretében nemcsak a termések feldolgozását szeretnék megtanítani a következő generációnak, ill. az erre a tevékenységre fogékony, régióban élő lakosoknak, hanem a háztartásban hasznos, hagyományos kézműves termékek elkészítését is. Többen otthonaikban kézműveskednek, akikkel szeretnék bővíteni körüket, és majd azt közösen bemutatni, a lakosságot összefogva egy vásár keretében, amikor is a régió háztáji termelői, méhészei, kézművesei kapnak ismét lehetőséget és a KézÜgyes Nők Köre tagjai által készített termékek és gasztronómiai finomságok kerülnek bemutatásra, amennyiben annak megszervezését engedni fogják a járványügyi előírások.

 

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár