KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Húszéves jubileumát ünnepli a SZAKC

2021. november 21.

A járványügyi megszorítások miatt korlátozott létszámban került sor november 19-én Komáromban a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás húszéves jubileumi ünnepségére. A Tiszti Pavilon patinás épületében a szervezet tagjai, jelenlegi és volt munkatársai mellett többek között jelen volt Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztályának osztályvezetője, Szacsúri János Magyarország Nagykövetségének konzulja, Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, Kiss Róbert, kanonok, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, valamint Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

 

Hideghéthy Andrea, a szervezet ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta, szimbolikus jelentősége van a mai napnak, mert 20 évvel ezelőtt ezen a napon jegyezte be a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma a Szövetséget.

Az irodahálózat pedig, ami a kezdetekkor 17 felvidéki városban kezdte meg működését, 2002. januárjában nyitotta meg kapuit, kezdetben a Státus-törvényből fakadó kedvezmények, elsősorban a magyar igazolvány ügyintézése céljából.

„A SZAKC tevékenysége azóta számos feladattal bővült, amit a roll-up kiállításunk sorozatával igyekeztünk bemutatni” – hívta fel a figyelmet a Tiszti Pavilonban megtekinthető kiállításra.

 

 

Köszöntőjét követően Czimbalmosné Molnár Éva tolmácsolta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár ünnepi gondolatait. Mint mondta, a SZAKC az elmúlt két évtizedben az Illyés Gyulai értelemben vett „szellemi összetartó erő” jelképévé vált, ami konkrét tettekben nyilvánult meg. „Ez olyan segítségnyújtást is eredményezett, mely a bölcsőtől kíséri a fiatalokat, a felvidéki magyarságot.”

Rámutatott, a 2010 óta tartó nemzetpolitikai sikertörténet közös munka eredménye. „Ha sikerekről beszélünk, akkor a Felvidéken a SZAKC megkerülhetetlen” – jegyezte meg.

Mint mondta, a kezdetektől olyan szervezete a felvidéki magyarságnak, amelyre minden körülmények között lehetett számítani. „Ezért is tekintünk Magyarország Kormánya részéről évek óta megbízható szövetségesként, nemzeti jelentőségű partnerként az Önök szervezetére” – jelentette ki.

A társulás tevékenységei közül kiemelte, hogy a lelki támogatástól a mozgáskorlátozottak társadalmi beilleszkedésének segítéséig széles körben megnyilvánul, de – mint hangsúlyozta – vegyük észre, hogy az összetartozást sikerült nagyobb közösségben is éreztetni.

„A magyar igazolványokkal kapcsolatos tájékoztatás és segítségnyújtás sokakat segített abban, hogy az anyaországhoz tartozásnak kézzel fogható jelképét megkapják, hiszen a magyar igazolvány az állampolgárság megadása előtt egyik legfontosabb eredményünk volt, és a Felvidéken a mai napig jelentősége van” – mutatott rá. A társulás által működtetett Felvidék.ma portálról szólva kihangsúlyozta, fontos információs bázisa a fentebb említett szellemi összetartó erőnek.

 

A szervezetet alapító öt országos szervezet – a Magyar Közösség Pártja, a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége – képviselői a társulás fontos társadalmi szerepvállalása mellett kihangsúlyozták, a sokszor ellenséges környezetben, az anyagi nehézségek ellenére is húsz éve töretlenül fejlődik a szervezet.

 

Forró Krisztián, az MKP, jelenleg a Szövetség elnöke köszöntőjében arra mutatott rá, hogy a SZAKC alakulásakor rendkívül nemes küldetést választott: a határokon átívelő nemzetegyesítés nehéz, viszontagságos, ám felemelő feladatát, ráadásul egy ellenséges környezetben.

 

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke a művelődési intézet ötvenezres tagsága nevében köszöntötte a jubiláló szervezetet. Mint mondta, a két társulás együttműködése a kezdetektől rendkívül szoros, hisz a SZAKC irodahálózata több városban is egy helyen, egy irodában működik a Csemadokkal.

 

Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke arra mutatott rá, hogy a két szervezet tevékenysége legfőképpen az oktatás terén kapcsolódik össze, kiegészítve egymást.

 

Csémi Szilárd, az SZMCS ügyvezető elnöke elmondta, a mai napig aktívan vesznek részt a közös munkában. A kezdeményezők – Pogány Erzsébet és Duray Miklós – jövőbelátását dicsérte, hogy az alapításnál nem feledkeztek el a fiatalságról, „általunk őket is a szervezet egyik alapkövévé tették”– fogalmazott.

 

Mézes Rudolf, az SZMSZSZ elnöke, egyben a SZAKC 2001-es megalapításától tíz éven át a társulás elnöke, visszaemlékezésében felidézte azt a pontosan húsz évvel ezelőtti napot, amelyen bejegyezték a szervezetet. A SZAKC küldetésében rejlő erőt egy mondattal jellemezte: „együtt vagyunk erősek”.

 

Duray Miklós, a SZAKC második elnöke kilenc évig volt a szervezet élén, az MKP képviseletében. A szervezők egy rövidfilm bejátszásával idézték fel a SZAKC tízéves jubileumi ünnepségét, amelyben az akkori elnök értékelte a hálózat tevékenységeit, szerepvállalását, feladatait.

 

Gubík László, a SZAKC jelenlegi elnöke elődei munkáját megköszönve úgy fogalmazott, „megálmodták, felnevelték, szilárd alapokat biztosítottak neki”.

Mint mondta, az ő feladata, hogy ezekre az alapokra építve a jelenlegi húsz évet megsokszorozza. „Nemzetstratégia, szövetségben való gondolkodás és szolgálat” – e három szó köré építette fel a társulás jövőképét.

 

Az ünnepi esemény zárásaként a szervezet néhai igazgatóját, Pogány Erzsébetet idézték meg egy pillanatra. Szintén a SZAKC tízéves jubileumi közgyűlésén készített felvételen a társulás egyik legsikeresebb feladatáról, a Felvidék.ma portálról Pogány Erzsébet úgy fogalmazott, azoknak az embereknek adnak teret, akik kiszorulnak más médiumokból. „Vállaltan polgári – keresztény – konzervatív  értékeket vallunk, és a közösségépítésre összpontosítunk” – húzta alá.

 

A SZAKC jubileumi ünnepségén végül Gubík László elnök és Hideghéthy Andrea igazgató egy-egy elismerő oklevél átadásával köszönték meg két munkatársuk, a kezdetektől a szövetségben dolgozó Oriskó Norbertnek és Losonszky Margitnak eddigi munkájukat.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár