KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Kárpát-medencei Asszonytalálkozó: erdélyi asszonyokat, anyákat díjaztak

2021. december 2.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díjjal tüntette ki Márton Zsuzsannát a tizenhatodik alkalommal megszervezett Kárpát-medencei Asszonytalálkozón, amelynek idén a budapesti Turay Ida Színház adott otthont.

 

A két évtizede alakult Magyar Asszonyok Érdekszövetsége számos polgári és keresztény értékrendű, női vagy nőket segítő civil szervezetet képviselve van jelen a közéletben — november 30-án immár XVI. alkalommal tartották meg a Kárpát-medencei Asszonytalálkozót, amelynek a budapesti Turay Ida Színház adott otthont. A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége Márton Zsuzsannát, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnökét a Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díjjal tüntette ki, a csíkszeredai Tiboldi Beátát, a Csíki Anyák Egyesületének elnökét pedig az Arany Búzaszem Díj elismerésben részesítette.


Bevezetőjében Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke a program kapcsán kiemelte, hogy nagy sajnálatukra a tavalyi járványhelyzet megakadályozta a díjátadást, így két év díjazottjai az idei évben egyszerre vették át a rangos elismeréseket. A kulturális programokkal átszőtt gálaesten a 2020-as és 2021-es évi Arany Búzaszem, valamint 2020-as és 2021-es évi Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díjakat adták át.


Mint Szőnyi Kinga rámutatott, az Arany Búzaszem Díj olyan magyar nők, asszonyok kitüntetése, akiknek munkássága, élete példaértékű, a Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díj viszont férfiak és nők kitüntetése is lehet, amellyel elismerik azt a kiemelkedő tevékenységet, amit a határon túli magyarság megmaradásáért végeznek a díjazottak. Szőnyi Kinga szólt arról is, hogy az Arany Búzaszem Magyar Éva ötvösművész, a Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díj pedig Petrás Mária keramikusművész alkotása, a díjakhoz járó díszoklevelet pedig a kódexíró Szalai Katalin készítette.


Az esemény fővédnöke dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár volt, aki elmondta: a magyarországi családtámogatási rendszer egyedülálló, és sajátosságai lehetőséget adnak a nőknek Magyarországon, hogy a gyermekvállalás mellett az életpályájuknak megfelelően döntsenek a gyermekvállalás után a munka mezejére való visszatérésükről. Törekvéseik eredményeképpen elmondható, hogy a nők Magyarországon biztonságban és támogatva érzik magunkat.


Márton Zsuzsannát, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnökét Petneházy Attila magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos méltatta, aki személyiségének fontos vonásait emelte ki: „Kedvessége, pozitív kisugárzása, segítőkészsége, teherbírása tették személyiségét kiemelkedővé, amelyek miatt elnyerte a közel 100 szervezetből álló Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége vezetőinek, tagjainak szeretetét, tiszteletét, ami miatt példaképként tekintenek és tekinthetünk rá.” Köszönő szavaiban Márton Zsuzsanna családjára, férjére irányította a figyelmet, akik elmondása szerint ebben a munkában a legfőbb támaszai, hiszen 2019 óta nemcsak a saját, hanem a Kárpát-medence családjaiért is felelősséget vállal.


A határon túli Arany Búzaszem 2021. évi díjazottja Tiboldi Beáta, a Csíki Anyák Egyesülete elnöke lett, akit Ékes Ilona, az ERGO Európai Regionális Szervezet elnöke méltatásában számos erdélyi kismama biztos támaszának nevezett, utalva arra, hogy fáradságot és időt sem sajnál annak érdekében, hogy az édesanyák boldogsága és a gyermekek jóléte ne szenvedjen hiányt. Tiboldi Beáta számára a legfontosabb a lelki béke, a tisztesség, a harmónia és az elfogadás. Tevékenységének és az egyesület tagjainak jellemzője, hogy csendben végzik azokat a tevékenységeket, amelyekre lehetőségük van a szülőföldön való megmaradás érdekében. Ékes Ilona méltatására reagálva Tiboldi Beáta megjegyezte, hogy ez a díj valójában a helyi közösség elismerése, amit szintén családjának, baráti körének köszönt meg, ugyanakkor köszönetét fejezte ki szüleinek, amiért a családot, a gyermekek szeretetét, nevelését követendő mintaként ismertették meg vele. A gála keretében vette át a 2020. évi magyarországi Arany Búzaszem díjat prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a pszichológiatudomány kandidátusa (Magyarország), a 2020. évi határon túli Arany Búzaszem díjat Juhász Eszter, a zselízi Kincső Néptáncegyüttes alapítója (Felvidék), a 2020. évi Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért díjat Utasi Jenő, Tóthfalu plébánosa (Délvidék), valamint a 2021. évi magyarországi Arany Búzaszem díjat Gróh Ilona zenepedagógus, a Ringató alapítója (Magyarország).
A gála kulturális programjában közreműködött Álmosd Phaedra színművész, Kautzky Armand Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Kurkó József színművész, valamint Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas népdalénekes.


A rendezvény ideje alatt adománygyűjtést is tartottak a magyarországi Somogy megyében élő, halmozottan hátrányos helyzetű családok megsegítésére. A befolyt pénzadományból tartós élelmiszereket tartalmazó karácsonyi ajándékcsomagokat juttatnak el számukra. További adományok utalására is van lehetőség az alábbi számlaszámon: Magyar Asszonyok Érdekszövetsége OTP 11704007-22040932, közleményrovatban: „Tartós élelmiszer”.

 

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár