KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Élő Nemzeti Kincs díjat kapott Hasas Péter révi fazekas

2022. február 22.

A magyar kormány évente A Népművészet Mestere díjat adományoz azoknak, akik munkásságuk során kiemelkedő teljesítményt értek el a népművészet (a népi kézművesség, a néptánc, a népzene, a népdal, a népmese, a hagyományőrzés) területén. Az elismerés átadására államalapító Szent István király ünnepének alkalmából kerül sor. Romániában a kulturális minisztérium adományoz hasonló díjat Élő Nemzeti Kincs elnevezéssel.  

 

Az Élő Nemzeti Kincs (Living Human Treasure/Living National Treasure) cím az UNESCO szerint olyan személynek ítélhető oda, aki magas szintű tudásával és gyakorlati készségeivel kulturális örökségünk egyes elemeinek újjáteremtéséhez járul hozzá. Románia 2010-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A Révi Polgármesteri Hivatal és a Pro Rév Egyesület tavaly május végén javasolta közösen erre a díjra Hasas Péter révi fazekast. A bizottság szeptember 6-i döntésében 12 személynek ítélte oda az Élő Nemzeti Kincs kitüntetést, ezek között két Bihar megyei is szerepel. Bár a kiírás szerint az okleveleket Bukarestben, egy kulturális rendezvény keretein belül kellett volna megkapniuk a díjazottaknak, ezt végül postán küldték ki a révi hivatal cimére. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy ünnepélyes keretek között a képviselő-testület jelenlétében kerül átadásra a díj.   

 

Pénteken, február 18-án este a hivatal gyűléstermében Dorel Cosma révi polgármester ismertette az Élő Nemzeti Kincs címmel kapcsolatos tudnivalókat, a kitüntetett munkásságát, majd ezt követően a képviselők tapsának közepette adta át a minisztérium oklevelét és a helyi önkormányzat által biztosított 1000 lejes díjat. Hasas Péter, aki a családja társaságában jelent meg a díjátadón, meghatódva köszönte meg a hivatal vezetőinek és a képviselőknek a támogatást.  

 

Szomorú az, hogy míg Magyarországon egy ilyen kitüntetés pénzdíjjal és a népművész élete végéig folyósítandó havi életjáradékkal jár, addig Romániában a minisztérium-járvány ide, járvány oda- még egy díjátadót sem képes megszervezni annak a 12 személynek, akikre az egész országnak büszkének kéne lennie. 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

február 22.

-
március 31.

Palást, Felvidék

Segítő Tábor 2024

Esemény
SZMCS