KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Februári hírek Tiszakálmánfalváról

2022. március 1.

A tiszakálmánfalvi római katolikus Körnek, egyesületünk székhelyének a felújítása az elmúlt időszakban (2019-től, 2022-ig) két befektetési ciklusban történt.

Először az épület harangozólakás része lett fejújítva, amelyben 20 fekvőhelyes szálláshelyet alakítottunk ki. A szükséges pénzösszegekre sikeresen pályáztunk a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumánál, a Bethlen Gábor Alapnál, valamint a  Kárpát - medencei Családszervezetek  Szövetségénél.

A második befektetési körben megvalósítottuk a kisterem feletti padlásrész kiépítését. Így azt alkalmassá tettük 12 vendég elszállásolására. Ezzel a katolikus Kör vendégfogadó kapacitása összesen 32 fekhelyre gyarapodott. Elkészült a várva várt közösségi kemence, valamint egy 150 négyzetméteres lebetonozott felület is. A Kör udvarában egy teljesen új közösségi teret alakítottunk ki.

Sikeresen pályáztunk az Emberi Erőforrások Minisztériumánál és Újvidék város  pályázatain. Az építkezésben támogatott bennünket testvértelepülésünk, Baks önkormányzata és katolikus egyházközössége is.

Mindezek a fejlesztések és beruházások nem valósulhattak volna meg a bácskai Püspökség beleegyezése és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagságának támogatása nélkül.

A tiszakálmánfalvi magyar lakosok nevében szeretném mély tisztelettel   megköszönni minden támogatónknak a bizalmát. Ígéretet teszünk, hogy a felújított katolikus Kör épületében működő Petőfi Sándor Művelődési Egyesület  új projektekkel, új tartalmakkal fogja színesebbé és gazdagabbá tenni a tiszakálmánfalvi és környékbeli magyarok vallási, művelődési és hagyományápoló életét.

 

Ez alkalommal meglátogatta a Tiszakálmánfavi  közösséget  Dr Maruzsa Zoltán Emberi Erőforrások Minisztériuma, köznevelésért felelős államtitkár Magyarországról. Jelen volt Vicsek Annamária Oktatási államtitkár és a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának elnökasszonya, Erdődi Edvina A Magyar Nemzeti Tanács alelnökasszonya, Szakállas Zsolt A Vajdasági kormány alelnöke és Tartományi Oktatási, Jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár, Dr Vickó Ferenc A Vajdasági Magyar Szövetség egészségügyi államtitkára, testvértelepülésünkről Búza Zsolt Baks önkormányzat polgármestere Magyarországról és Antal Imre atya Baks és még 3 település plébánosa aki  templomunkbanban ünnepi misét mutatt be falunk lakosságáért, a népért. Továbbá jelen volt Erhard Gyula Csanytelek önkormányzat polgármestere Magyarországról, és még sokan mások.

 

A közösségi kemencét és az újonnan elkészült 3szobát a katolikus kör tetőterében Magyar Zsolt tiszakálmánfalvi plébános áldotta meg és adta át rendeltetésének. Ezután elhelyeztük a kegyelet virágait Tisza Kálmán emlékét őrző emléktáblára a katolikus kör udvarában a tájház előtt majd az első és a második világváboróban elesett tiszakálmánfalvi lakósok emlékére állitott szobroknál, mi után ünnepi mise következett a Rózsafűzér Királynője katolikus templomban.

 

Az ünnepi színes művelődési program 18 órakor kezdődött mit kocsonnya és zsíroskenyér parti követett az új közösségi kemencében sült kolbásszal. A vacsorát fergeteges Falunapi bál váltotta fel, melyen a tiszakálmánfalvi Harmat együttes szolgáltatta a talpalávalót.

A Kisüsti pálinka versenyen 34 pálinka versenyzett a megszokott arany, ezüst és bronz minősítések mellett. A zsüri még három KIEMELT ARANY PLAKETTET osztott ki. Első helyet a tiszakálmánfalvi Vörös Károly szilva, második helyet a tiszakálmánfalvi Úrfi Róbert szőllő és harmadik helyet Hallai Attila körte pálinkája érdemelte ki, mely Múzslyáról érkezett.

Kocsonnyából 15 minta érkezett be, aranyat: Tamási József, ezüstöt: Márki Márta, bronzot: Rajsli Margit érdemelt ki.

 

Tiszakálmánfalva 2022.03.01.

Petőfi Sándor Művelődési Egyesület                                                                       

Elnök,  Milánovity Ottilia

 

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

február 22.

-
március 31.

Palást, Felvidék

Segítő Tábor 2024

Esemény
SZMCS