KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Métabajnokság Szepsiben

2022. augusztus 30.

Szepsi. Tizenöt cserkészcsapat közel 200 cserkészével rendezte meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség augusztus utolsó hétvégéjén Szepsiben az Országos Métabajnokságot, amely minden évben nagy népszerűségnek örvend a cserkészek között. A hétvége megszervezését a helyi 12. sz. Bercsényi Miklós cserkészcsapat vállalta el, a rendezvény helyszínéül pedig a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont szolgált.

 

Pénteken az érkezés után, cserkész szokás szerint zászlófelvonással kezdődött meg a rendezvény. Este a tábortűz mellett sorsolták ki, a versenycsapatok csoportbeosztását a másnapi meccsnapra. A három napos esemény legfontosabb része a szombat volt, mivel ezen a napon mérkőztek meg egymással a versenycsapatok a métapályán, először a csoportbeosztás szerint, majd az egyenes kieséssel járó szakaszt követően a legjobban teljesítők juthatnak a döntőbe.

 

Mi is az a méta? Hagyományos magyar népi ütős labdajáték, amelyet tájegységenként eltérő szabályokkal játszottak régen a gyerekek. Kell hozzá egy lapos faütő, egy labda, és ügyes játékosok: pontos ütés, hogy messzire szálljon a labda, erőnlét a futáshoz, valamint gyorsaság és kézügyesség a labda visszaadásához. A méta hasonló az amerikaiak kedvenc sportjához, a baseballhoz. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség szinte újjáalakulása óta évente megrendezi a métabajnokságot, amely azóta sem veszített népszerűségéből.

 

A métabajnokságra idén is két korosztályban nevezhettek a csapatok: Kölök kategória (10-14 évesek) és Suhanc kategória (15-19 évesek).

A bajnokság végeredménye így alakult: 

Kölök kategória:

  1. hely: 16. sz. Széchenyi István cserkészcsapat, Bős
  2. hely: 27. sz. Szent Imre cserkészcsapat, Ipolyság és 11. sz. Szent Imre cserkészcsapat, Egyházfa-Hegysúr közösen felállított versenycsapata
  3. hely: 5. sz. Szent Jakab cserkészcsapat, Nyékvárkony és 17. sz. II. Rákóczi Ferenc, Kassa cserkészcsapat közösen felállított versenycsapata

Suhanc kategória:

  1. hely: 27. sz. Szent Imre cserkészcsapat, Ipolyság
  2. hely: 22. sz. Majer István cserkészcsapat, Kürt
  3. hely nem került kiosztásra

 

„Nagy öröm számunkra, hogy 5 év után újra Szepsiben szervezhettük meg a métabajnokságot. A nyár méltó lezárásaként jó idő, még jobb hangulat, nem utolsó sorban pedig sportszerű játék jellemezte a hétvégénket. Ezúton is gratulálunk a dobogós csapatoknak!” – fogalmazott Mártha Tamás a 12. sz. Bercsényi Miklós cserkészcsapat vezetője. 

 

szmcs-p

 

Fotók: Molnár Bence, szepsicserkesz.sk

 

 

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár