KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családos múzeum- és kiállítás-látogatás a Zsolnay negyedben

2022. október 25.

Október 22-én szombaton délután a Zsolnay negyedben jártunk. Sokan eljöttek az egyesületből, talán 50-en lehettünk összesen.

Fél 3-kor kezdődött az első program, a gyárlátogatás "Az eozin nyomában". Egy idegenvezető mesélt először a kinti séta alatt a Zsolnay család történetéről, mindennapjairól, és arról, hogy mi hogyan zajlott akkor az udvaron és a gyár életében, amikor még éltek a gyár alapítói. A Zsolnay Manufaktúrában láttuk, ahogyan elkészül egy pávás porcelán. Éppen festettek egy páva porcelándíszt. Megtudtuk, hogy 3 évet kell tanulnia annak, aki ilyen művészi munkát szeretne végezni a gyárban. A cégnek tanodája is van!

 

4 órakor kezdődött egy majdnem 1 órás séta a negyed épületei, szobrai között a kerteket is érintve. Itt egy másik túravezető lány folytatta az érdekesebbnél érdekesebb történeteket a Zsolnay család különböző tagjaival kapcsolatban. „Zsolnay Vilmos dolgozószobája a gyár legmagasabb helységében, a főépület tornyában van. Itt időzött a gyár igazgatója a legszívesebben és a legtöbbet.” Ilyen érdekességeket tudhattunk meg. Az egykori labor épületében fizikai, interaktív kísérleteket próbálhattunk ki. Legvégül a család- és gyártörténeti múzeumba látogattunk el.

 

Egy fantasztikus és élménydús napra emlékezhettünk hazafelé, mert tulajdonképpen egy „privát” bejáráson vehettünk részt a legszebb pécsi gyárban, tömeg nélkül! Köszönjük szépen a városnak a lehetőséget!

 

SIMON ZSÓFIA (12), PÉCS

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár