KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Októberi hírek a KMNE-től

2022. október 27.

 

  • Pályázati felhívás: Mit jelent számunkra 1956? - október 4.

 

A KMNE alkotói pályázatot hirdetett 1956. október 23. tiszteletére, a következő kategóriákban: vers, zenés produkció, rajz, kézműves alkotás. Rendhagyó módon ezúttal nem egyénileg, hanem családonként vártuk az alkotásokat. Célja a közös ötletelés a testvérekkel, szülőkkel és a közös időtöltés volt.

 

A felhívásra 25 kreatív pályamunka érkezett, melyeket megosztottunk az egyesület facebook oldalán. A zsűri így értékelte a pályamunkákat:

 Rajz és kézműves alkotás:

1.helyezett - Deme család (ID 890)

2.helyezett - Tarpai család (ID 191)

3.helyezett - Kabácij család (ID 441)

 

Videó:

1.helyezett - Kovács család (ID 942)

2.helyezett - Sápi család (ID 956)

3.helyezett - Somi család (ID 269)

Minden alkotàst ajàndèkkal jutalmaztunk, amelyeket átvettek a családok a KMNE irodában. 

 

 

  • Önkéntes hétvége a Vadvölgyben - október 5.

 

Szeptember 29 - október 2 között sor került az önkéntes hétvégére az egyesület Vadvölgy panziójában, ahol 11 család vett részt. Péntek este mindenki elfoglalta a szobáját, elfogyasztottunk a finom vacsorát, majd megbeszéltük a ránk váró feladatokat, ezután szabad program következett.

Szombat reggel étkezés után nekikezdtünk a munkálatoknak. Az esős idő miatt csak benti munkákat tudtunk végezni Az anyukák két csoportban dolgoztunk, egyik csapat káposztát gyalult hordóba, a másik csapat almát tisztított kompótnak és süteménybe, amit fagyasztóba tettünk. Ezenkívül káposztát is töltöttünk, amit szintén lefagyasztottak.

Az férfiak ajtókat javítottak, festettek, követ raktak, mindenki talált magának feladatot. A gyerekek sokat játszottak, de időnként nekünk is besegítettek. Munka után családi filmnézés következett.

Este vacsora után, gyerekek és felnőttek örömére, használatba vettük a felújított medencét és a szaunát. Vasárnap reggeli után meghallgattuk a beregszászi igehirdetést. Az ebédet követően pedig fájó búcsút vettünk egymástól.

Mindenkinek köszönjük az odaadó munkáját! Isten áldjon meg minden nagycsaládost! A szinte folytonos esőzés ellenére is voltak, akik sikeres gombázás után jókora adag csemegével térhettek haza.

 

Balázs Erika

résztvevő

 

 

  • Összegzés és (újra)tervezés a KMNE-ben - október 13.

 

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) rendszeresen megtartja a helyi összekötők találkozóját, ahol a megjelentek megbeszélik az aktuális ügyeket, programokat a felmerülő problémákat. A legutóbbi alkalomnak az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium (Beregszász) adott otthont.

 Eddig többek mellett azért imádkoztunk, hogy gyermekeink zavartalanul tudjanak óvodába és iskolába járni, és most azért kérjük Isten segítségét, hogy a következő év legyen élhető, jó. A mai fórumunkon megvitattuk, miként telik a 2022-es esztendő, melyek azok a programok, amelyeket jövőre meg szeretnénk ismételni. És természetesen azt is, milyen újdonságokat tudnánk a jövőben hozzácsatolni a futó – apa–lánya, anya–lánya, apa–fia, anya–fia programok, házasság hete stb. – programjainkhoz – fejtette ki a KMNE elnöke. – Szerencsére van egy biztos pontunk, a Vadvölgy panzió, ahová gyakran szervezünk kirándulásokat az év minden évszakában.

"De sajnos háborús helyzetben élünk, ezért nagyobb, külföldi utazásokra jelenleg még gondolni sem merünk, ám ha találálnánk támogatókat, akkor az is megoldható lenne a jövő évben is" – jegyezte meg Tarpai József.

De ne szaladjunk ennyire előre. Az egyesület idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját, amit méltóképpen meg is ültek a Munkácsy Mihály Magyar Házban. Ám ebből az évből maradt még bő két hónap, amikor is több program megvalósítását tervezik.

– Október folyamán még lesz családi táborunk, gyalogtúránk, sportnapunk, novemberben bonyolítjuk a házaspárok hétvégéjét, amit mindannyian nagyon várunk – jegyezte meg Szilágyiné Tóth Gabriella. – Az elmúlt hónapokban sajnos elmaradtak a klubfoglalkozások, melyeket be szeretnénk pótolni. Ide várjuk a szülőket anya- és apaklubba, a tinédzsereket az ifiklubba, az egészen picikkel érkező anyukákat pedig a ringatóba. Decemberben pedig már az advent és a szeretet ünnepének jegyében alkalomhoz illő találkozókat, kézműves foglalkozásokat szeretnénk tartani – mondta a KMNE alelnöke.

A találkozón a résztvevők kiscsoportos beszélgetések keretében még jobban kifejthettek egy-egy témát, majd sor került a kiscsoportok vezetőinek beszámolójára, és egy jó kis csapatépítő játékra is.

 

Hegedűs Csilla

KISZó

 

 

  • Családi hétvége a Vadvölgyben - október 14-16.

 

Tagcsaládjaink körében közkedvelt időtöltés a családi hétvége. Az elmúlt hétvégén, október 14 - 16 között ismét 11 család kapcsolódhatott ki Viharoson.

Péntek délután indultak a családok, akiket a Vadvölgy Panzió meleg kandallóval és finom vacsorával várt. A vacsorát követően a családok ismerkedős játékban vettek részt. Ez jó kiindulási pont volt a további beszélgetésekhez. 

Szombat reggel, illetve délelőtt több apuka is elindult gombát keresni a közeli erdőben. Sikerrel is jártak, tele kosarakkal tértek vissza. Ezalatt az édesanyák anya-klubbot tartottak, ahol megbeszélhették a mindennapjaik gondjait, nehézségeit és örömeit. A gyerekek közben kifestőket festettek, virágokat hajtogattak és ragasztottak. Az ebéd előtt sor került egy kis közös játékra a családokkal. Minden család lerajzolt és elmesélt egy velük megtörtént érdekes történetet. Ez nagyon jól alakult, mindenki vidáman kacagott a mások történetein. Az ebédet követően pihenőre volt lehetőség, mivel több család kis kisebb gyerekekkel érkezett. Aztán pedig közös kirándulásra mentek a szülők és a gyerekek  egy közeli, magaslati kilátóra. A napsütésben és a gyönyörű táj előtt sokan készítettek fényképeket. 

A panzióba visszatérve többen is megmártóztak a medencében még vacsora előtt. Amit aztán még vacsora után is volt lehetőség folytatni a gyerekek nagy örömére.

A vasárnap délelőtti igehirdetést Orosz Attila tartotta, amelyet közös énekléssel, imával zártak. Ebéd előtt még a panzió udvarán alkalom nyílt egy utolsó közös játékra, amit nagyon élvezett minden résztvevő. A hétvégét ebéddel zárták, és ezt követően mindenki elindult hazafelé.

A családi hétvége igazi kikapcsolódást, feltöltődést nyújtott a résztvevő családoknak. Vidám és mélyebb beszélgetések, kirándulások, játékok színesítették ezt a pár napot.

 

Kopinec Emese

KMNE munkatárs

 

 Végezetül néhány visszajelzés résztvevőktől:

“Ezen a hétvégén azt éreztem, hogy fontos vagyok. Igyekeztünk az estéket a gyerekekkel együtt tölteni.” - Szilágyi Zsuzsa

 

“Nyugalom ,feltöltődés vidámság, új ismerősök - ez amit mi haza hoztunk erről a hétvégéről. 

És gomba”. -  Harapkó Marianna

 

“Hatalmas élmény volt a nagycsaládos hétvége! Boldog vagyok, hogy minőségi időt tölthettem a családommal. A kirándulás, az együttlét a gyermekeimmel teljesen feltöltött.” - Pércsi Nóra

 

Köszönet a program megvalósulásáért a Magyar Kormánynak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek!



 

  • Sportnap Karácsfalván - 2022. október 22.

 

„Ép testben ép lélek” – ezzel a mottóval kezdődött meg a Sportnap Karácsfalván. A KMNE szeretne hangsúlyt fektetni az egészség megőrzésére, amelyhez elengedhetetlen a testmozgás.

Ezért 2022. október 22-én Sportnapot tartott a KMNE a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban. A programra 11 család jelentkezett be. 

A rendezvény 9 órától vette kezdetét, az egyesület képviseletében Csirpák Viktória elnökségi tagunk köszöntötte a családokat. Nem minden családnak volt egyszerű eljutnia a helyszínre, hiszen az újlaki híd lezárása miatt két családnak is egy nagyobb kört kellett megtennie Péterfalváról és Tiszabökényből elindulva, hogy eljussanak Karácsfalvára. Végül minden akadályt legyőzve sikeresen megérkezett mindenki.

A megnyitón elhangzott, hogy egyesületünk keresztény alapokon nyugszik, és ezért minden rendezvényen igyekszik a keresztény értékeket is szem előtt tartani. Csirpák József atya közreműködésével imával és áldással kezdődhetett a program. 

Körben állva minden család röviden bemutatkozott, amely ismerkedési kört Kész Szabolcs zárt, aki a líceum tornatanára. Ő állította össze a versenyszámokat és vezette a versenyeket.

A versenyzők bemelegítéssel kezdtek, különböző feladatokat végeztek, váltó futásban, majd következtek a sorversenyek. Négy csapatot alakítottak ki a jelenlévőkből. Az utolsó versenyszám a kötélhúzás volt. 

Eredményhirdetésként minden csapat oklevelet kapott az aktív részvételért, és ajándékcsomagban részesültek.

A vidám versenyszámok, eredményhirdetés után közös ebéddel és tortával zárult a nap. 

Indulás előtt a kisebbek még kicsit játszottak a játszótéren.

Vidám hangulatban, feltöltődve és jóleső fáradtsággal térhettek haza a nagycsaládok otthonaikba.

 

Kopinec Emese

munkatárs

 

Köszönet a program megvalósulásáért a Magyar Kormánynak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek!

 

 

  • Negyedik családi hétvége a Vadvölgyben - október 21 - 23.

 

A Vadvölgy Panzió negyedik alkalommal várta a nagycsaládosokat családi hétvégére. Ez a program népszerű lett a családok körében, mivel egy igazi feltöltődést nyújt. 

A családi hétvége célja, hogy kiszabadulhassanak a nagycsaládok a mindennapi gondokból, nehézségekből, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a pihenésre, beszélgetésekre, kirándulásokra. A beszélgetések lelki feltöltődést adnak,  a természet gyönyörű látványa igazi megnyugvást ad a kirándulóknak. Egy nagycsalád sok tennivalóval jár, a mindennapok feladatai terhelik az édesanyákat. Számukra már az is felüdülés, ha pár napra nem nekik kell megfőzni az ételt. 

A visszajelzések alapján arról számolnak be a résztvevők, hogy egyre inkább érzik otthonosan magukat Viharoson. Arra is jó lehetőség egy ilyen alkalom, hogy hasonló nehézségekkel küzdő családok megismerkedhessenek egymással, tanácsokkal, segítséggel láthassák el egymást.

Az alábbiakban olvashatják a legutóbbi családi hétvége egyik résztvevőjének az élménybeszámolóját:

A KMNE szervezésében október 21-től 23-ig csodálatos hétvégét tölthettünk el a gyerekekkel a Vadvölgy Panzióban, Pocsai Éva vezetésével. Nagyon élveztük az egészet, közös busszal érkeztünk, szívélyes fogadtatásban volt részünk. Meleg vacsorával vártak minket, amit ismerkedős beszélgetés követett.

Az esti program gyerekek nagy örömére fürdés a medencében, utána alvás volt. Szombaton reggeli után gombázni, hegyet mászni indultunk, aztán ebéd után a jól megérdemelt pihenés, beszélgetés következett. Családi filmet is néztünk, aztán vacsora, szauna meg medencés fürdőzés következett. 

A vasárnapot természetesen reggeli áhítattal kezdtük, majd családi játékokkal folytattuk. Ebéd után pedig indultunk haza, olyan sírhatnék hangulattal, hiszen olyan jó volt itt, hogy kiszakadtunk kicsit a hétköznapi gondokból és önfeledten szórakozhattunk a családjainkkal. Mondhatom, életre szóló élményeket szereztünk.

Köszönjük KMNE ezt a lehetőséget!

 

Komári Katalin

résztvevő

 

Köszönet a program megvalósulásáért a Magyar Kormánynak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek!

 

 

 

 

 

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár