KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Sikeresen zajlott az Ars HUNGARICA kulturális fesztivál tizenhetedik kiadása Nagyszebenben

2022. november 22.

Sikernek könyvelhető el, hogy 40 kulturális programon több mint 3000 résztvevő volt jelen a november 11. és 20. között zajló Ars HUNGARICA kulturális fesztiválon Nagyszebenben, külön műsorokra került sor Vízaknán és Oltszakadáton is. 

 

A legfőképpen a magyar közösség számára megrendezett összművészeti eseménysorozaton több mint 150 meghívott magyarországi és erdélyi vendég, művész és fellépő idén is a magas színvonalat és sokszínűséget biztosította. A rendezvények 12 helyszínen zajlottak, amelyeken sor került: koncertekre, klasszikus zenére, színházi előadásokra, néptáncra, könyvbemutatókra, kiállításmegnyitókra, a gyermekeknek pedig külön műsorokkal készültek a szervezők. 

 

Olyan híres nevek előadásait nézhette meg a kultúrakedvelő közönség mint: Sárik Péter, Falusi Mariann, Luiza Zan, Herczku Ági és Nikola Parov, Tóth Viktor, Fejes Krisztina és Illés Eszter, a nagyszebeni származású Bajka Brigitta. Ugyanakkor fellépett a Kávészünet Zenekar, Five Live Acappella, a Haraszti Ádám Projekt, Tritonus Guitar Trio,  Pora Zoli & Stone Hills, a GIOIA Kamaraegyüttes, továbbá a Gyulai Várszínház vendégelőadását is megtekinthette a nagyérdemű. A Háromszék Táncegyüttes előadása a Magyar Szórvány Napján került bemutatásra, az Ampelopsis Versszínház és Gyulai Zsuzsanna és a Strófa Trió már a közönség által is jól ismert, visszajáró vendégek Nagyszebenben. Demeter Lászlóval, Benkő Leventével és Szonda Szabolccsal könyvbemutatók alkalmával találkozhattunk. A méltán híres magyar gasztronómiáról sem feledkeztek meg, hungarikumokat, különleges borokat és párlatokat kóstolhattak az érdeklődők.  

 

 

A szervezők köszönetüket fejezik ki a támogatóknak és partnereknek, akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez a gazdag kulturális programkavalkád. „Megtisztelő volt azt tapasztalni, hogy a közönség szép számban vett részt az eseményeinken, reményeink szerint nem bánták meg, hiszen azt észleltük, hogy sokan távoztak boldog arccal az előadótermekből. Öröm számunkra, hogy együtt művelődtünk, szórakoztunk, együtt gazdagodtunk, újabb magyar kulturális gyöngyszemeket ismertünk meg” - fogalmazta meg Serfőző Levente, a fesztivál főszervezője. 

 

 

Mindez pedig nem valósulhatott volna meg a támogatók, partnerek és a médiapartnerek nélkül, akiknek hálás köszönetet mondott a főszervező az utolsó esemény bemutatása elején. Ugyanakkor, megköszönte az önkéntes csapatnak, a munkatársaknak, hogy időt és energiát nem spórolva, együtt megszervezték a fesztivált.

 

Az Ars HUNGARICA fesztiválnak határozottan sikerült elérnie célkitűzését, miszerint a  kultúra segítségével közösségek, intézmények és, nemzetiségtől függetlenül az eseményekre látogató személyek között hidakat, kapcsolatokat építenek, így erősítve a magyar nemzeti identitást is. 

 

 

Szervező: HÍD Egyesület. Támogatók: Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország Miniszterelnöksége – Nemzetpolitikai Államtitkárság, Nemzeti Együttműködési Alap, RMDSZ – Communitas Alapítvány.

 

További részletek, beszámolók és fényképek az esemény Facebook oldalán és a www.szeben.ro oldalon találhatók.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 25.

10:30

Taksonyfalva, Felvidék