KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A hit védelme és a rászorulók szolgálata a háború árnyékában

2022. november 26.

Az elmúlt év nagy kihívásokat jelentett szervezetünk, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat mindennapjaiban is, de híven a Máltai jelmondathoz a hagyományos tevékenységeinket továbbra is folytatni tudtuk az Ukrajnában dúló háború árnyékában. 

 

A roma gyerekek tanodájában számos gyerekkel dolgoztunk együtt a délutáni foglalkozásokon, szem előtt tartva a nevelésük, egészséges fejlődésük és aszociális készségeik fejlesztésének fontosságát. Azon családok számára, akik eddig is ebédet kaptak a melegkonyhánkról, továbbra is biztosítani tudtuk ezt a lehetőséget, így több mint 12 480 adag ételt osztottunk ki ebben az évben. 

 

A Pető Intézettel közösen zajló gyermekfejlesztési program keretén belül több, mint 70 gyerek felmérésére és fejlesztésére volt lehetőségünk. A nehéz tavaszi és nyári hónapok folyamán a gyerekeket Budapestre vittük fel, ahol a Pető Intézetben helyben történtek a foglalkozások. Ezen kívül folyamatosan zajlanak a sérült gyermekek fejlesztését célzó tevékenységek: gyógymasszázs, neurofeedback tréningek, beszéd- és mozgásfejlesztés.

 

A háború első napjaiban az egyik legfontosabb feladatunk a határszolgálat ellátása volt, ahol közel 100 önkéntes napi 24 órában, 4 műszakban segítette az emberek átjutását információval, étellel és melegedési lehetőséggel. A szolgálatot egészen április végig végeztük, így 3 600 órát dolgoztak önkénteseink kitartó hűséggel. 

 

A másik nagy kihívásunk az adományok gyűjtése, fogadása és raktározása, valamint az igazságos szétosztás formájának megteremtése. Rövid időn belül sikerült egy 5500 m2 raktár bérlésére lehetőséget kapnunk, ahol hónapok során kialakítottuk a saját logisztikai rendszerünket. Ennek kialakításában több szakember is segítségünkre volt, valamint különböző helyekről kaptunk támogatást arra, hogy a szükséges eszközöket és járműveket megvásároljuk. 

 

Ebbe a raktárba már több, mint 1000 tonna adomány érkezett, amelyeket tároltunk és szükség szerint továbbítottunk máltai partnereinknek, krízis zónákba, menekült központokba, valamint lokálisan szociális kártyákra. 

 

A szociális kártya projektet a beregszászi kistérség önkormányzatával közösen hoztuk létre, amelyen keresztül lokálisan tudunk osztani azoknak a menekült és helyi családoknak, akik azt igénylik. A megoldás sikerességét mutatja, hogy immár 100 tonna élelmiszert juttatunk el 8 667 család részére. A rendszeren keresztül pedig nem csak Szeretetszolgálatunk, de más szervezetek is oszthatnak, akik részt vesznek a programban. 

 

Az ország területén számos megbízható partnerrel kötöttünk egyezményt, így a távoli régiókba rajtuk keresztül van lehetőségünk az adományok eljuttatására. Minden alkalommal fontos, hogy felmérjük a fogadó felek megbízhatóságát, így lokálisan személyesen visszük el az adományt számos alkalommal. 

 

Célunk volt, hogy a Máltai eredeti küldetéséhez híven minél több önkéntessel tudjunk együtt dolgozni, és mára több, mint 400 önkéntes fordult meg nálunk a világ minden tájáról. 

 

Az ünnepek közeledtével Szeretetszolgálatunk munkatársai azt kívánják, hogy mindenki szívében szülessen meg a megváltó kis Jézus, otthonaikban béke honoljon. Ezért imádkozzunk közösen az elkövetkező áldott várakozás ideje alatt.

 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár