KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Egy álom megvalósulásának kezdete.
Új szociális-közösségi központ létrehozása Székelyudvarhelyen

2023. január 18.

A Gondviselés Segélyszervezet az elmúlt években nekilátott egy új szociális-közösségi központ létrehozásának Székelyudvarhelyen. A helyszín egy olyan ingatlan, amelynek központi elhelyezkedése (Kossuth Lajos utca 43. szám) és tágas mérete alkalmas e célra: a telek területe 957 m2, az átalakítást követően az épületegyüttes hasznos összfelülete 508 m2 lesz.

 

A történet egy váratlan felajánlással kezdődött. A székely anyaváros szívében fekvő patinás, XIX. század végi épületegyüttes megvásárlásának ötlete 2016 novemberére nyúlik vissza, amikor kapcsolatba kerültünk a tulajdonos családdal. Miután másfél évtizedig pereltek a romániai államigazgatással a kommunizmus idején elkobzott ingatlan visszaszolgáltatásáért, 2016-ban jogerősen megnyerték a pert, és ez alapján visszaszerezték a teljes ingatlanfelület 82,36%-nyi részének tulajdonjogát. E hosszú és nehéz időszak lejártával tolmácsolták számunkra az ingatlan korábbi tulajdonosainak, néhai Hans Dienesh és Helene Dienesh akaratát, akik az ingatlannak egy nemes cél szolgálatát, például rászorulók segítését képzelték el egykoron. E szándék megvalósításaként az örökösök arra gondoltak, hogy valamely egyházi intézménynek vagy szervezetnek jutányos áron ajánlanák megvásárlásra az épületet. November végén megnéztük az ingatlant, körbejártuk az összes termét, beleértve a pincét, padlást, csűrt, kertet, majd a lehetséges vételárról is beszéltünk. A felajánlás fölöttébb kedvezőnek tűnt és segélyszervezetünk elnöksége örömmel elfogadta. A vételár nagyjából egyharmada volt az ingatlan akkori adózási értékének. Az előszerződést 2017. március 8-án kötöttük meg; az adás-vételi szerződés véglegesítésére és ez alapján a tulajdonjog átruházására – a Gondviselés Segélyszervezet nevére – 2020. február 28-án került sor. Köszönjük az államosítás előtti tulajdonosoknak és örököseiknek a nemes lelkű felajánlást! Reméljük, hogy a következő években beteljesül a segítő szándékuk.

 

A 2017 és 2020 közötti években körvonalaztuk az ingatlan rendeltetését, és nekiláttunk az anyagi forrásszerzésnek. Egyházunk vezetői és illetékes szakemberei azóta is kiemelkedő fontosságú segítséget nyújtanak mindezekben, amit ezúton is köszönettel értékelünk. Természetesen a székelyudvarhelyi önkormányzat vezetőivel is számba vettük a városbeli szociális problémákat, így olyan hiánypótló központ létrehozását készítettük elő közösen, amelynek szerepe összhangban áll a helybeli szociális-közösségi igényekkel és a vonatkozó városfejlesztési tervekkel.

 

Évekig tartó folyamat eredményeként a központ működtetését az alábbi összetett rendeltetéssel terveztük meg: idős személyek nappali foglalkoztató programjai; szakkollégium működtetése; családsegítő foglalkozások, közösségi programok; szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása, oktató–nevelő programok; fogyatékossággal élő személyeket és hozzátartozóikat segítő szakmai programok; raktárhelyiség biztosítása természeti csapások esetében használható eszközök és rászoruló személyek segélyezését szolgáló természetbeni adományok tárolására; vendégszobák, irodahelyiségek.

 

A központ létrehozásának első szakaszához Magyarország Kormánya – az EGYH-KCP-19-P-0117. számú támogatási szerződés alapján – nyolcvanegymillió forinttal járult hozzá, amiért segélyszervezetünk részéről ezúton is köszönetet nyilvánítunk. Ez a támogatás biztosított alapot az ingatlan megvásárlásához, az építészeti tervek elkészíttetéséhez, a műszaki szaktanácsadáshoz, valamint a kivitelezési munkálatok első szakaszának megvalósításához (munkatelep-szervezés, bontás, építkezés és területrendezés).

 

Következzen egy rövid felsorolás azokról, akiknek az eddigi munkálatokban kiemelkedő szerep jutott. A projektvezető Orbán Árpád, akit segélyszervezetünk elnöksége 2020. december 18-án kért fel erre a feladatra. Az építészeti tervek elkészítésével az elnökség 2021 februárjában – alapos mérlegelés nyomán – a székelyudvarhelyi 4ZET ARCHITECTS építészműhelyt bízta meg, két nagyon jó ajánlat közül választva. A Várday Zsolt építész által vezetett munkacsoport 2021 júliusára készítette el a kiváló minőségű tervdokumentációt. Az új létesítmény építészeti szerkezetét és kinézetét a látványtervek alapján szélesebb körben is népszerűsíthettük, és minden eddigi visszajelzés elismerő volt a tervezőkre nézve. A szükséges hatósági engedélyek kibocsátási folyamata 2022. április 14-én ért véget az építkezési engedély aláírásával. A kivitelezési munkálatok elvégzésére négy építkezési cég nyújtott be árajánlatot, amelyek közül az elnökség a székelyudvarhelyi Macops Kft. mellett döntött. A műszaki ellenőri feladatok ellátására Bogdán Róbert mérnököt és csapatát (Atuprofessing Kft.) kértük fel.

 

A tényleges munkálatok 2022. június elején kezdődtek tereprendezéssel az ingatlan hátsó részében és egy kisebb épületrész lebontásával. Év végéig sikerült „pirosban” felépíteni és befedni a C2-es jelzésű, hátsó épületrészt, amelynek alapterülete 88 m2, az épített összfelülete pedig 266 m2 (földszint, emelet és manzárd), a hasznos felülete 185,4 m2 (a lépcsőház nélkül). Ennek az új épületrésznek a földszintjén egy 20 férőhelyes terem lesz kialakítva a majdani szociális-közösségi foglalkozásokhoz, fedett bejárattal és előszobával, valamint mosdóval. Az emeleten és a manzárd szintjén vendégszobákat alakítunk ki, amelyek a szükségletek szerint átalakíthatóak bentlakási szobákká, illetve irodahelyiségekké.

 

Az említett kormánytámogatás felhasználásával ennyit tudtunk megvalósítani. Amikor további anyagi források állnak majd rendelkezésünkre, a központ létrehozását a következő munkaszakaszokkal folytatjuk: a C2-es épületrész belső munkálatainak elvégzése és használhatóvá tétele; a többi épületrészek külső és belső felújítása, ellátása közműszolgáltatásokkal, épületgépészeti felszerelésekkel, műszaki berendezésekkel, bútorokkal, háztartási gépekkel és más kellékekkel; a hajdani csűröket megidéző, fedett kültéri foglalkoztatóként működő kerti pavilon kialakítása; a kert és az udvar területrendezése. Mindezekkel párhuzamosan szervezésileg is előkészítjük a központ majdani működtetését. Bízunk abban, hogy a hetedik „életévébe” lépett álom előbb-utóbb valóra válik, s maradéktalanul betölti majd szerepét egyházunk ember- és közösségszolgálatában.

 

 

Orbán Árpád, Szabó László, Vagyas Attila

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár