KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Januárban megvalósuló programok a KMNE szervezésében

2023. február 1.

Helyi összekötők találkozója – 2023. január 19.

 

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban tartotta meg a helyi összekötők idei első találkozóját. A programot a Több mint nagycsalád! című kiadvány hivatalos bemutatójával kötötték egybe. A kötet a fennállásának tizedik évét méltató közösség tevékenységét mutatja be.

 

Az alkalmon az ungvári főkonzulátust Albertné Simon Edina konzul képviselte, a beregszászi külképviselet nevében Sarkadi Gábor köszöntötte a résztvevőket. A diplomata kiemelte, Magyarország Kormánya elkötelezett a Kárpát-medencei magyarság szülőföldjén való megmaradásában, hagyományai megőrzésében, kultúrája ápolásában. A nagycsaládosok továbbra is kiemelt figyelemben és támogatásban fognak részesülni. 

 

A történelmi egyházak képviselőinek imája után Tarpai József számolt be az elmúlt negyedévről.

 

– Reménységre ad okot az, hogy ma itt lehetünk, együtt, és megtartott minket a Jó Isten. Mára hagyomány, hogy megvitatjuk a mögöttünk hagyott negyedévet, és megbeszéljük a következő negyedév programjait. Mindig kellemes meglepetésként ér bennünket, hogy számosan jelzik: egyesületünk tagjai szeretnének lenni. Eddig ezer család csatlakozott hozzánk. A háború ideje alatt száz család döntött úgy, hogy belép a sorainkba. Ezek a családok azokat az értékeket képviselik, amiket mi is megfogalmaztunk tíz évvel ezelőtt. A tíz év alatt egy nagy család lettünk, itt mindenki mindenkit ismer, együtt éljük át az örömöket, a fájdalmakat. De azt hiszem, most az a legfontosabb, hogy itt vagyunk, és továbbra is megrendezzük azokat a programokat, melyeket eddig is – hangsúlyozta a KMNE elnöke. 

 

– A kötet elkészítésének minden percét élveztem, mert közben a fotók láttán rengeteget nosztalgiáztam. A sok-sok kép mellett fontosnak tartottuk némi statisztikát is közölni, hogy az olvasó lássa, hány családdal bővültünk, milyen sok programot bonyolítottunk le – jegyezte meg Marosi Anita, a kiadvány szerkesztője. 

 

Tarpai József a könyv előszavában többek mellett a következőket írja: „… a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének rendkívül fontos szerepe van abban is, hogy Kárpátalján megmaradjon a magyar szó, megmaradjanak a magyar oktatási intézmények és közösségek, hogy tovább tudjuk örökíteni azokat az értékeket, amelyeket nagyszüleink, dédszüleink hagytak ránk…” 

 

Az egyesület működését megalakulása óta támogatja a magyar kormány. Ennek köszönhetően tudják évről évre megszervezni nagyszerű és színes programjaikat. De mint Tarpai József az előszóban fogalmaz, a legtöbbet Istennek köszönhetik, aki gazdagon megáldotta annak a tíz éve indult kezdeményezésnek a továbbfejlődését, melynek életképeivel mára egy egész könyvet megtölthettek.

 

Az alkalmon kiscsoportos beszélgetésekre is sor került. A vacsora közben pedig a kötetlen beszélgetésé volt a fő szerep, a szülők megvitathatták ügyes-bajos dolgaikat, és természetesen a soron következő közös programok is szóba kerültek.

 

Forrás:

KISZó

Hegedűs Csilla

 

Házaspáros táncest – január 22.

 

Január 22-én házaspáros tánc estet tartott a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban. Az est vidám hangulatban zajlott. A Szilágyi házaspár vezetésével megismerkedhettek a párok különböző táncok lépéseivel. Többen is jelezték, hogy igény van a közös kikapcsolódásra, a későbbiekben is szervezünk még ilyen programot. Köszönjük szépen Marosi Istvánnak, hogy helyszínt biztosított számunkra!

 KMNE korcsolyázás – január 31.

 

A téli sí programok sajnos az időjárásra való tekintettel még váratnak magukra. Addig is közös korcsolyázást szerveztünk a nagycsaládosoknak. Több iskolában is tart még a téli szünet, ezért sokan érdeklődtek a lehetőség iránt. A túljelentkezés miatt két helyszínen került megrendezésre: Beregszász főterén és Munkácson a korcsolyapályán.

 

Kedden délben volt a gyülekező a KMNE irodájában. Itt a családok várakozás közben elfogyasztottak egy teát, kávét, kötetlenül beszélgettek. Miután mindenki összegyűlt, közösen sétáltak a beregszászi központra a korcsolyapályához. 13:00-14:00 óra között 60 gyerek próbálhatta ki magát a jégpályán. A munkácsi helyszínen is ugyanabban az időben zajlott a korcsolyázás, közel húsz gyerek részvételével. A gyerekek nagyon jól érezték magukat.

 Következő programjaink:

 

  • Családi teadélután – február 4.
  • Házasság hete alkalmából házaspáros vacsora előadással – február 17.
  • Házasság hete alkalmából színházi előadás – február 21.
  • Családi teadélután – február 4.

 

Kedves Családok!

A helyi összekötők találkozóján több programjavaslat is érkezett. Ilyen volt a családi teadélután.

Várunk benneteket, ha szeretnétek kikapcsolódni egy jó hangulatú közösségben. 

 

Dátum: február 4.

Időpont: 16:00

Helyszín: KMNE iroda

 

A programon való részvétel ingyenes.

 

 

  • Házasság hete alkalmából házaspáros vacsora előadással – 2023. február 17.

 

Kedves Házaspárok!

A házasság hete alkalmából idén is megrendezésre kerül a házaspáros vacsora, tartalmas előadással. Vendégünk Keresztes Ilona és férje, Mohay Tamás.

 

Dátum: 2023. február 17., péntek

Időpont: 16:00 (kérjük érkezzetek pontosan!)

Helyszín: Family étterem, Nagybégány

 

 

 

  • Házasság hete alkalmából színházi előadás – 2023. február 21.

 

Házasság hete alkalmából a HÁZASPÁROKNAK közös színházi látogatást tervez a KMNE 2023. február 21-én. Idén lehetőséget kaptunk az Egri csillagok c. előadást megnézni a Nemzeti Színházban Budapesten.

 

Figyelem!

Elsőbbséget élveznek azok a házaspárok, akiknek mindkét tagja Kárpátalján tartózkodik.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

november 15.

-
január 27.

Nagymegyer, Felvidék

december 19.

10:00

Rév, Erdély

Magyar Szórvány Napja

Esemény
Pro Rév Egyesület