KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Csíki Anyák Egyesületének februári programjai

2023. február 27.

Február a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság  kongresszusáról is szól, melyet idén 2023. február 24-25-én tartottak a Benczúr Hotelben Budapesten, és melyen az egyesület elnöke MPPPOT tagként vett részt. Az idei év mottója a Kiégés és újrakezdés volt, egy rövid összefoglalás a szervezők részéről pedig alább olvasható a kongresszus felhívásakor:

 

A főnix, tudatos döntése során hamuvá ég. Elégeti magából a múlttá válót, s új struktúrába rendeződik az anyag egy része. A kiégés megmerevedés, az áramlás hiánya. Érzékelhetően fenyegetőbbé vált az elmúlt években. Sokakat érint, s a segitő szakmák természetéből fakadóan még többekre hatással van.

 

Nehéz időket élünk. A járvánnyal együttjáró megszorítások sűrítve mutatták meg mindazokat a nehézségeket, amelyek az egészségügyi és szociális rendszerben évek óta egyre inkább mutatkoznak. Régóta kérdezgetjük: ki segít a segítőknek? S, ha nincs, aki segítsen, az mivel jár? Miből lehet töltekezni, felfrissülni? Mi óv meg, hogy statikussá merevedjünk? Mi óv meg, hogy ne tegyük tárggyá az ellátórendszerben hozzánk fordulót, s másokat?

 

Az MPPPOT 2023-as kongresszusát annak szolgálatába állítjuk, hogy a hozzánk csatlakozó, velünk tartó segítő szakemberek számára teret nyissunk helyzetük megmutatására, érzéseik megfogalmazására. Mely helyzetek kínálják a megpihenés és feltöltődés lehetőségét? Miből meríthető lendület az újrakezdéshez? Mi történik testben és lélekben?

 

A perinetális időszak az elevenség maga, mégha olykor rejtettnek tűnik is. ”Az Élet szent okokból élni akar..."* A szülői szerepbe való érkezés, belenyújtózás nagymértékben ezen múlik. Fellobbanhat, loboghat-e tovább a test, az endokrin rendszer, a pszichikus szinteken kétségtelenül kódolt VALAMI? Hogyan tárgyiasul a magzat, a csecsemő egy rosszul kísért folyamatban? Milyen okai lehetnek a széles körben megjelenő szülői kimerültségnek, túlterheltségnek, kiszolgáltatottságnak?

 

Mik a párhuzamok és mik a különbségek az érintettek (segítők, kollégák, családok) megoldásaiban, tapasztalataiban, nehézségeiben?

 

Előadásokat, interaktív műhelyeket, world cafét, poszterbemutatókat kínálunk a téma megvitatására, jó gyakorlatok megosztására. A kongresszusra, mint jelentős feltöltődést kínáló erőforrásra tekintünk, és hívjuk Önt, hogy csatlakozzon, segítsen azzá tenni!

 

„...Az olvasztó Tüzet küldi a hamu

S láng-óhaját, hogy ne csüggedjetek el:

…határtalan az Élet.”*

*Ady Endre: A Tűz márciusa

 

https://www.mpppot.hu/tevekenysegek/konferenciak/2023-kieges-es-ujrakezdes

 

Tartalmas töltekezés volt együtt lenni a régi ismerősökkel, egyesületi rendezvényekre is gyakran elhívott magyarországi szakemberekkel, új horizontok megnyitásával, további szakmai kapcsolatokkal gazdagodva. Remélhetőleg hamarosan felkerülnek az előadások is a Társaság honlapjára, és mindenki megismerheti ezeket a szakmailag nagyon értékes előadásokat, beszélgetéseket.

 

Egyesületünk folytatta a hagyományos programokat a székhelyen, dúdolós foglalkozások hétfőn és pénteken, szerdán lazítás a még gyesen lévő édesanyáknak, és megtartottuk a soron következő szülészeti látogatást is a helyi kórházzal partnerségben. A párok mindig érdeklődéssel várakoznak a kórház földszintjén, hogy aztán a másfél-két órás találkozás alkalmával egy teljeskörű képet kapjanak a szülés előtti, alatti és a kibocsájtás körüli állapotokról.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár