KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A csallóközaranyosi diákok a kazamatákban

2023. április 6.

A Szövetség a Közös Célokért diákutaztatási programjának keretén belül a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola 43 tanulója és 6 pedagógusa tanulmányi kiránduláson vett részt a komáromi Monostori erődben.

 

A tanulók két csoportra osztva járták végig az erődöt, ahol az Erőd túra című program részeként megismerkedtek annak a múltjával és a jelenlegi kihasználtságával, ami Közép-Európa újkori erődjei közül az a legnagyobbként ismert.

 

Fotó: Várady Kornélia

 

Az érdekfeszítő tárlatvezetés során másfél órán keresztül barangoltak az erőd falain belül, ahol a legtöbb figyelmet a monarchia korabeli istállónak és a kazamatarendszernek szentelték. Mint azt Várady Kornélia iskolaigazgató elmondta: „Nagyon érdekes volt látni, hogy az egyes rendszerek alatt miként alakult az erőd sorsa, valamint a diákok ámultak azon is, hogy az erőd összefüggő folyosóján éjszakai kerékpárversenyt is szoktak rendezni.”

 

Fotó: Várady Kornélia

 

Az idegenvezető alkalmazkodott a gyerekek korához, s számukra érthető módon beszélt, ezáltal érdekessé tudta tenni a tárlatvezetést.

 

A séta után Rudlof Dániel Antal múzeumpedagógus vezetésével a Fegyvermustra elnevezésű program keretén belül megtekintették az erőd fegyvereit, ágyúit, majd megismerkedtek a fegyveres harc sajátos elemeivel, köztük a vívás alapjaival. A program részeként kézbe vehették a fegyvereket, de megnézték a lövészárkot és az ágyúkat is.

 

(Németh Tímea/Felvidék.ma)



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék