KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Összekötők találkozója a nagycsaládosoknál - Ahol áldás a család, a gyermek

2023. április 23.

2023.  április 21.

 

Bár az Istentől eltávolodott, globalizációra törekvő világban egyre több kísérlet történik a keresztény értékek, a család lejáratására, Kárpátalján továbbra is a Teremtő által alkotott családmodell a nyerő. A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) ezen értékek mellett tette le a voksát, s vallja: a család, a gyermek – áldás, a több gyerek pedig gazdag áldás. Ezért hálát adnak mindenkor, és igyekeznek olyan programokat szervezni számukra, amelyek segítenek minél több minőségi időt együtt tölteni. 

 

E célból a KMNE vezetése negyedévente találkozóra invitálja az összekötőket, hogy együtt tervezzenek, együtt értékeljenek. Legutóbb a Munkácsy Mihály Magyar Házban találkoztak a megye minden szegletéből érkező anyukák és apukák, akik az adott térségben a körzetükhöz tartozó tagcsaládokat tájékoztatják a lehetőségekről, s nyújtanak segítséget a különféle programokra és rendezvényekre való jelentkezésben. 

 

Az esemény a történelmi egyházak képviselőinek áldáskérésével vette kezdetét, majd Tarpai József, a KMNE elnöke számolt be az eltelt negyedév eseményeiről. Mint megtudtuk, minden tervezett programot sikerült megvalósítani, s igencsak dicséretes a tagcsaládok aktivitása, s az is örvendetes, hogy újabb 21 család csatlakozott az egyesülethez, s jelenleg 733 aktív tagcsaláddal számolnak. Feladatul tűzték ki a passzívabbak mozgósítását is. Ezt szolgálják majd azok a színes programok is, melyeket a következő negyedévre terveznek. Ezek között szerepel többek között az édesanyák és édesapák hete, gyereknap Tiszacsomán, családi tábor a Vadvölgy panzióban, lovastábor a Szelíd Lovasközpontban, vízitúra, honismereti kirándulás, anya-fia, anya-lánya, apa-lánya, apa-fia hétvégék, sportnap stb. Mint eddig, a továbbiakban is próbálnak olyan programokat is szervezni a határ túloldalán, melyek során lehetőség nyílik a mostani helyzet miatt szétszakítottságban élő családtagok találkozására. 

 

A beszámolót követően a résztvevők kiscsoportokban beszélték meg az eddigi munkát, s azon ötleteltek, miként tehetnék még vonzóbbá a programokat, hogyan lehetne erősíteni a KMNE tagcsaládhálózatát az Ungvári járásban. Az összegzésből kiderült, hogy valamennyien hálásak az egyesületért, a találkozások sokakat megerősítenek, hogy vannak még Kárpátalján magyarok, nagycsaládosok, akik az igaz értékeket képviselik. Abbéli reményüknek is hangot adtak, hogy a mostani nehéz, szűk esztendőket bőséges váltja majd, hogy hamarosan véget ér a háború, s hazatérhetnek azok is, akik most családjuktól távol kényszerülnek élni.

 

A találkozóra ezúttal gyermekeiket is magukkal hozták a szülők, és őket tartalmas, szórakoztató foglalkozások várták. Volt itt kifestőzés, gyöngyfűzés, csuhé- és kreppvirágkészítés, karkötőfonás különböző technikával, de Tihor Melindával és Mirával, a terápiás kutyával élménypedagógiai játékban is részt vehettek. 

 

Forrás:

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo.net

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

február 22.

-
március 31.

Palást, Felvidék

Segítő Tábor 2024

Esemény
SZMCS