KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Dunamocsi diákok a szentendrei skanzenben

2023. április 27.

Áprilisban iskolánk 45 tanulója 5 tanárral együtt Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából ellátogathatott a szentendrei skanzenbe. Reggel frissen és izgatottan érkeztünk az iskolába, indulásra készen. Mindenki felszerelkezett rengeteg enni- és innivalóval. Nem sokkal később elindultunk az iskolából, természetesen busszal.

 

Első állomásunk a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum volt. Itt két csoportra osztottak minket. A csoportoknak az idegenvezetők népi játékokat mutattak be, amelyek felejthetetlen élményeket szereztek mindannyiunk számára. Az ott eltöltött idő a foglalkozásokon keresztül Petőfi János vitézéről szólt. A különféle játékok segítségével beleélhettük magunkat a történetbe. A népi játékok kalandos módon segítettek feleleveníteni az elbeszélő költemény eseményeit.

 

A játékok által közelebb kerültünk a történelemhez is, mint például a francia–török háború történéseihez, melyet egy csapatjáték keretein belül szemléltettek velünk.

 

 

A fennmaradó időben múltbéli népies fajátékokat próbálhattunk ki, majd tettünk egy tartalmas sétát a skanzen területén. Útközben megálltunk egy, a néprajzi múzeum területén lévő játszótéren, ahol minden tanuló és pedagógus remekül szórakozott. Majd az ízletes ebéd következett, amelyet rendkívül kedves személyzet szolgált fel.

 

Következő célpontunk a különlegesen szép és híres város, Szentendre központja volt. Itt  mindenki kedve szerint nézelődhetett, majd ,,letámadtuk” az egyik belvárosi fagyizót, ahol két gombócot adtak egy áráért.

 

 

A nap végén mindenki fáradtan, de jókedvűen tért haza. Igazán eseménydús kiránduláson vehettünk részt, amely által rengeteg élménnyel gazdagodhattunk.

 

Köszönet a szervezőknek, a Szövetség a Közös Célokért társulásnak és a Nemzeti Kulturális Alapnak, hogy lehetőséget biztosított számunkra részt venni ezen a remek kiránduláson!

 

(Mgr. Banai Tóth Enikő/Felvidék.ma)



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék