KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Egyszülősnek lenni nehéz, de nem teljesíthetetlen feladat

2023. május 29.

A dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola adott otthont annak az egyszülős fesztiválnak, amire a FEMIT szervezésében került sor május 27-én.

 

A fesztivál célja, hogy közelebb hozza egymáshoz azokat a szülőket, akik egymaguk kötelesek gondoskodni a gyerekekről.

 

A kellemes hangulatot a légi Tulipán énekkar és a Napsugár tánckar alapozta meg. Nagy Árpád iskolaigazgató köszöntője után a szülők részére beszélgetés kezdődött, a gyerekek pedig a szabadban Böde Péter vándormeseíró könyveiből olvashattak és játszottak.

 

Nagy Anna a budapesti Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt mutatta be. Mint ahogy elmondta, nincs olyan közösség, ahol arról hallanának a szülők, hogy a mindennapi gondjaikat hogyan tudják megoldani.

Az európai gyerekek 30 százalékát egy szülő neveli, akik tervezték a családot, de valami történt közben, s egyedül maradtak a dupla felelősség terhe mellett. Ezeknek a családoknak hallatni kell a hangukat, mert a közösség egyenjogú tagjait képezik, mégis 48 órás felelősséget vállalnak úgy, hogy nap mint nap azt érzik, hogy egyedül vannak.

 

 

“Nincs kérdés, nincs választás, egy feladat van, amit csinálni kell.” – húzta alá Nagy Anna. Az alapítvány minden olyan szülőnek segítséget nyújt, akik elakadnak a nevelésben és arra a központban tanácsot vagy szakmai segítséget kapnak.

 

Az egyszülős családok helyzetéről Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért társulás igazgatója számolt be, aki az európai és régiós adatokat ismertette.

Ezekről a családokról nincsenek nyilvántartások, mégis az élet minden területén hátrányosan vannak megkülönböztetve. Diszkriminálva vannak a munkavállaláskor és a legtöbb esetben a szociális ellátás is hiányos a részükre. Ha meg kellene fogalmazni, akkor az egyszülős család az egyedül élő személyből és az együtt élő eltartott gyerekből álló családot jelenti.

Míg 2000-ben a gyerekek 18 százaléka született házasságon kívül, addig az 2018-ban már 40 százalékra emelkedett. Beszámolt azon határon túli intézkedésekről, amelyek, a felvidéki magyarság életében hoznak némi enyhülést. Ilyen 2023-ban a gondoskodó nemzet éve, ami a nemzetpolitikai célokkal összhangban a nemzeti összetartozás érzését erősíti a felvidéken élő magyar anyanyelvű közösség megszólításával.

Mindezek mellett beszámolt a SZAKC közösség építő programjairól, eseményeiről a Magyar igazolványról és a Köldökzsinór programról is.

 

 

Harangozó Ferenc szociálpedagógus egy generációs problémaként jellemezte az egyszülős családok helyzetét.

A problémát a jelenleg nagyszülőkből álló egyének szempontból mutatta be, akik az egyszülős generációt felnevelték. Ők inkább tűrték a rosszat és a nézeteltérés miatt nem váltak el. A nagyszülők nem lehetnek szociálisan inaktívak, mert az ő életük lett hatással a mai kor felnőttjeire. Így ez a minta a mai szülőkben változott. A jelen kor fiataljai nem tanulják meg kimondani azt, hogy mit szeretnének, nem beszélnek az érzéseikről. A gyereknek szeretetre és figyelemre van szüksége, amit otthon nem kap meg. Az érzelmi szükségletek megfogalmazása az alapvető prevenció.

 

“Ha jön az érzés akkor azzal foglalkozni kell” – mondta.

 

 

Böde Péter vándormeseíró felhívta a szülők figyelmét, hogy ne vegyék el a gyerekektől a gyerekkor élményét: “érzelem helyett ne értelemből cselekedjünk.”

Egyértelmű az a tény, hogy a teremtői vágyat a digitális világ megöli, sőt az ingerszegény környezet jelenléte már ott elindul, hogy egy mese vagy akció film sem vált ki reakciót a fiatalokban. Az a gyerek, akit nem hagynak alkotni, nem engednek gyereknek lenni, lemarad a saját gyerekkoráról. A szavak jelentésére és azok tartalmára hívta fel a figyelmet, mert a teremtés már saját magunknál elkezdődik,  amire figyelünk az a világunk.

 

 

Az előadások után a Benyó Erzsébet önismereti és stresszoldó tréner segítségével a szülők kerekasztal beszélgetéseken osztották meg problémáikat egymással.

 

Győri Margit, a Femit Polgári Társulás elnöke elmondta, hogy a fesztivál célja az, hogy felmérje az egyszülős családok igényeit és megtudja, hogy milyen szakmai adminisztratív és egyéb segítségre lenne szükségük.

Mint azt elmondta, a családok a legtöbb esetben azzal a problémával keresik őket fel, hogy a gyerekeknek nem tudnak fizetős hétvégi szabadtéri programokat biztosítani, mivel munkavállalási gondok mellett anyagi nehézségekkel is küzdenek. Több olyan felnőtt is hozzá fordult tanácsért, akik egészségügyi gondokkal küzdenek. Őket az élet nehézségei fokozottan érintik, mivel nincsen társ az életükben, akikkel megosszák azt.

 

“Társulásunk pedig ezekben a szükségletekben próbál a későbbiek folyamán segíteni.” – nyilatkozta.

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár