KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok egyesülete összekötőinek találkozóján - Otthon a Kárpát-medencében

2023. július 29.

Egy olyan civil szervezetnek, amelyiknek a tevékenysége szinte teljes egészében lefedi a kárpátaljai magyarok által lakott településeket, szüksége van helyi aktivistákra. A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületénél (KMNE) ezt a feladatot az összekötők vállalták fel. Legutóbbi, a Dédai-tó partján megrendezett találkozójukon azt vitatták meg, hogy a nyár hátra maradt részében és az ősz elején milyen programok lebonyolítását tervezik.

 

Emellett természetesen megbeszélték azt is, hogy miként sikerültek az év eddigi rendezvényei. Az alkalmon az ungvári Pónic Józsefnek és családjának tagcsaládi oklevelet nyújtottak át. Ez a szervezet életében kereken az ezredik tanúsítvány.

 

Bár a háborús helyzet valamelyest szűkíti az egyesület mozgásterét, a KMNE vezetői arra törekszenek, hogy a nehezített körülmények ellenére se kelljen lemondaniuk legnépszerűbb programjaikról. Ilyen volt például a nyár elején Tiszacsomán megtartott családi nap, amelyen több mint félezren vettek részt. Négy turnusban, összességében 80 fő részvételével nemrég zajlott le a nagyszőlősi Szelíd Lovasközpontban a lovastábor, emellett a mögöttünk hagyott hetek és hónapok során számos bicikli- és gyalogtúrán vettek részt az ide jelentkezők. Nem maradhattak el a közvetlenül a családon belüli kapcsolatokat erősítő – apa-lánya, anya-fia – alkalmak sem. 

 

Szilágyi Gabriella, a szervezet alelnöke a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a három évvel ezelőtt kitört világjárvány negatív hatásait, majd a háború okozta bezártságot enyhítendő tudatosan nyitnak a Kárpát-medence különböző régiói felé, bővítik ez irányú kapcsolataikat. A magyar fővárost idén már egy színházlátogatás és egy informatikai képzés során is felkeresték, ám emellett terveznek az anyaországban egy többnapos vízitúrát is, a Vajdaságban pedig fiataljaink hamarosan a Kárpát-medence különböző tájegységeiből érkező sorstársaikkal tölthetnek el felejthetetlen napokat. És van már Felvidékre szóló meghívásuk is.

 

Adódik a költői kérdés: mikor legyenek sűrű egymás után a gyerekek számára szervezett tartalmas rendezvények, ha nem most, a vakáció utolsó hónapjában? Huszt és Nagyszőlős között tiszai vízitúra nyitja a sort, majd következik Munkácson a Munkácsy Mihály Magyar Házban egy egyhetes angol nyelvű tábor, szeptember első hétvégéjén pedig honismereti kirándulásra invitálják a tagcsaládokat. Ennek helyszíne Visk és környéke. 

 

A hagyományos nyárbúcsúztató sem maradhat el. Mint ahogy sokan betervezték az online kamasz vetélkedőn való részvételt, illetve a szorgalmasabbak már készítik a pályamunkákat is. A vetélkedőt a hagyományoknak megfelelően augusztus 20-ra, a magyar államalapítás ünnepére hirdették meg. 

 

Tarpai József elnök az összekötők találkozóján arra buzdította a jelenlevőket, hogy körzetükben bátran vállalkozzanak kisebb, nem túl költséges és nem túl sok szervezést igénylő programok lebonyolítására. Ilyen lehet egy bicikli- vagy gyalogtúra, városnézés, de akár egy főző-, egy horgászverseny, valamint hagyományos ételek bemutatója is. 

 

A Vadvölgy panzió szintén több alkalommal várja a nagycsaládokat: itt nem csupán pihenni, szórakozni, ismerkedni lehet, hanem alkalom nyílik a környezetszépítésre is. Többek kérésére az őszi programba ismét bekerült a szüreti bál.

 

Forrás:

Kovács Elemér

Karpatinfo.net

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár