KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Kolibri 2023-as éve

2024. január 29.

Az év elején a magyarországi Katolikus Karitász Orvosmissziója idén is szűrővizsgálatot tartott. A szűrővizsgálatok keretében szívultrahangot, gyermek és nőgyógyászati vizsgálatot végeztek. Ezen kívül visszarendelték azokat a kis pácienseket is, akiknek a elmúlt évben szemüveget írtak fel. A szemüvegeket az egyesület gyerekeinek idén is ingyen biztosította a Katolikus Karitász.

 

Májusban Anyák napja alkalmából a környékbeli fodrászok ingyenes frizurát készítettek egyesületünk anyukáinak és nagymamájainak.

 

Az év első kirándulása Tatán volt, ahol többek között megtekintették a Cseke-tavat, Angol parkot, a műromokat és Keresztelő Szent János szobrát, a tatai várat és a Eszterházy kastélyt.

 

Apák napja alkalmából fotópályázatot hírdettünk, melyeken apák és gyermekeik szerepeltek. A nyertesek a legtöbb like-ot begyűjtő képek lettek. Nyereményüket a helyi éttermek biztosították.

 

Júniusban jótékonysági vásárt szerveztünk a labdarúgó pályán Anita megsegítésére. A tagjaink és önkénteseink házi termékeit árúsítottuk. A királyhalmi és a hajdújárási plébánia is a segítségünkre volt. Összesen 72190 dinárt gyűjtöttünk.

 

Egyesületünk kapcsolatfelvételt kezdeményezett a magyarországi Johannita Segítőszolgálattal.

Ennek köszönhetően gyarapodott azon gyógyászati segédeszközök leltára, amelyekkel segíteni tudjuk beteg vagy felépülésben lévő szeretteink mindennapjait. Ezúttal kettő darab kerekesszéket és kettő rolátort (kerekekkel rendelkező járókeret) kaptunk.

Ezeket ingyenesen kölcsönözzük azoknak, akiknek szüksége van rá. Amikor feleslegessé válik az eszköz használata, azt kötelezően vissza kell juttatni az egyesületnek.

 

Júliusban volt a  következő kirándulás Uzsicére és Zlatiborra.

 

Egyesületünkből egy testvérpár részt vett az „Összetartozunk!” I. Kárpát-medencei nyári táborba, amely július 31. és augusztus 06. között volt megtartva Felvidéken, Párkány- Kovácspatak táborhelyen. (Szlovákia)

 

Augusztusban  Plitvicére szerveztünk kirándulást.

 

Egyesületünk tavaly is részt vett a Mosolytenger Gyerekfesztiválon, ahol Rózsa óvó néni és Tilda kézműves foglalkozást tartottak!

 

Szeptemberben a Kis-Balatonra, Fenékpusztásra mentünk kirándulni.

 

Októberben egyesületünk 500kg liszt adományt kapott a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által, amely tagjaink között  lett szétosztva.

 

Szintén októberben Ősz-tündért állítottunk a helyiközösség udvarában. Azoknak, akik eljöttek és segítettek elkészíteni, almás kalácsot és teát kaptak a hajdújárási nyugdíjasoktól.

 

Novemberben Budapestre szerveztünk kirándulást. Meglátogattuk a Földalatti Vasúti Múzeumot Budapesten, utána pedig a Fővárosi Nagycirkusz előadását néztük meg.

 

Decemberben az évzáró kirándulás Pécsre vezetett, ahol a Tv tornyot és a kesztyű készítést tekintették meg.

 

Ünnepekre hangolódva egyesületünk anyukái és a gyerekek mézeskalácsot sütöttek a hajdújárási helyi közösség konyhájában, melyet másnap ki is díszítettek.

 

December 6-án sor került a már hagyománnyá vált Mikulás várásra, melynek keretén belül babamászó versenyt, kismotor versenyt szerveztünk. Tavaly első alkalommal rajzpályázatot hirdettünk „Ünnepel a család” címmel, amely nagy sikert aratott, több mint száz pályamű érkezett, Magyarországról és Romániából is.

 

A gyerekek az iskolában a szappankészítés rejtelmeibe pillanthattak bele. Minden gyerek saját maga választhatott színt és illatot a szappanához, melyet az elkészülés után saját maguk csomagoltak be és vihettek haza.

 

A budapesti Hegyvidéki Nagycsaládosok élelmiszercsomagját karácsony után osztottuk szét egyesületünk tagjai között.

 

A Baptista Szeretetszolgálatnak és a szabadkai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulóinak köszönhetően ebben az évben 100 Cipősdobozt kaptunk és osztottunk szét.

 

Tóháti Lilla fényképész felajánlása által egyesületünk tagjai kedvezményes karácsonyi fotózásban vehettek részt.

 

A Kolibri baba mama klub tavaszi és őszi börzét szervezett. Áprilisban foglalkoztunk a babák mozgásfejlődésével, melyről a zentai Süli Mónika a Medica Netter szakembere tartott, valamint a szülés utáni szétnyílt hasizom önvizsgálatáról és annak kezeléséről mesélt Dudás Német Elizabett.

A magyar népmese alkalmából Szalai Violetta mesélt a gyerekeknek.

 

Októbertől ingyenes angol órákat tartott Rogic Gizella 3-10 éves gyerekek számára.

 

Tevékenységünk alapköve az önkéntesség. Célunk pedig a továbbiakban is a családbarát szemlélet népszerűsítése és az egyesületünk hiánypótló munkájára való figyelemfelkeltés.

 

Engi Szanella – elnök

Hajdújárás, 2024.01.29.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár