KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A tündérek vára: könyvbemutató Réven

2024. január 31.

Ezen sorok írójának megadatott, hogy évek óta jelen lehet a helybeli magyarság által rendezett eseményeken a Sebes-Körös menti Réven. Így volt ez múlt vasárnap is, amikor a helyi református templomban tartott ünnepi istentisztelten mutatták be Magyar Zoltán A tündérek vára. Révi népmondák című könyvét.

 

Az ünnepi istentiszteleten Papp Csaba helyi református lelkipásztor hírdetett igét. A textus Máté evangéliuma 16. részének 16. verse volt: „Simon Péter pedig felelvén, monda: Te vagy a Krisztus, az élő Istennek Fia”.

 

A tiszteletes, miután köszöntötte a templomban megjelent híveket és a vendégeket, az előző héten elkezdett gondolatokat folytatva arról beszélt, hogy mit is jelentenek ezek a nevek: Jézus és Krisztus. Ezt a kérdést boncolgatva jutott el a válaszhoz: ezeknek a megnevezéseknek a jelentése: Messiás. Az igehirdetés után a bemutatandó könyv jelentőségéről is szólt a lelkész.

 

A könyvbemutatót Hasas János, Rév község alpolgármestere, a Pro Rév Egyesület elnöke vezette be: „Rendhagyó eseményen vehetünk részt a mai napon, hiszen a Géczi Hegedűs Sándor meséit tartalmazó Mátyás király Körösréven című kötet után egy újabb olyan könyv látott napvilágot, amely a helyi mondákat gyűjti össze.” Idén januárban értesítette őt dr. Magyar Zoltán arról, hogy elkészült a révi mondák gyűjteményével. Ez a kötetnyi terjedelmű helyi legenda a magyar folklórkutatás történetében a harmadik legnagyobb olyan mondagyűjtemény, amely egyetlen település népmondáit gyűjti össze. Hasas János személyesen is köszöntötte dr. Magyar Zoltán szerzőt és a vele együtt érkezett mesemondókat, Szabó Ödön parlamenti képviselőt, Meleg Vilmos színművészt, dr. Simon Előd kolozsvári konzult, Dérer Ferenc újságírót, és felkérte Meleg Vilmos színművészt a könyv bemutatására.

 

Meleg Vilmos azzal kezdte az ismertetőt, hogy több könyvbemutatót is elvállalt már, de hasonló jellegű alkotást még nem mutatott be. „Azért vállaltam el, mert a Tündérek vára, alcíme szerint Révi népmondák gyűjteménye nemcsak egy újabb szép kivitelezésű, Révről szóló és révi embereket felsorakoztató mű – bár az is –, hanem közügy is.” Szólt arról, hogy Rév nemcsak az évszázadokra visszanyúló múltú fazekasság otthona, hanem az élő népköltészeté is, változatos témájú történeti mondókákkal, legendákkal, hiedelmekkel. Majd a révi népmondák jelentőségét ecsetelte.

 

A továbbiakban dr. Simon Előd konzul, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársa szólt a megjelentekhez, kiemelve az esemény jelentőségét, majd külön köszöntötte a könyv szerzőjét. „Ma egy olyan könyvnek a bemutatójára gyűltünk össze, amely igazi kincs nemcsak Révnek és környezetének, hanem egész Biharországnak, Erdélyországnak is. Ha azt mondom, hogy monda, mese, legenda, mítosz, népköltészeti alkotás, akkor valami olyanra gondolunk, ami az időtlen múltból maradt ránk, amit gondos kutatás révén gyűjtöttek össze, és jutott el hozzánk, hogy megismerhessük” – emelte ki a konzul.

 

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a legnagyobb elismerését fejezte ki a nagy munkát végző Magyar Zoltánnak, nagyra értékelve munkáját: „Nagy értéknek tartom ezt a könyvet. Az első pillanattól támogattuk a megjelenését.” Beszélt arról is, hogy ma a kapcsolattartás eszköze a telefon, a számítógép és a különféle internetes közösségi hálózatok, régen viszont az emberek beszélgettek egymással, és így terjedtek a mondák szájról szájra.

 

Maga a szerző, dr. Molnár Zoltán is szólt a gyülekezethez, s elmesélte, hogyan sikerült összeállítania ezt a színes gyűjteményt. Az Élesdről érkezett Homonnai Gábor egy huszadik század elején készült fényképet adományozott a révieknek. Az esemény két magyarországi előadóművész műsorával zárult.

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár