KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Réven

2024. március 19.

Március 17-én, vasárnap ünnepi imaheti záró istentisztelet zajlott a révi református egyházközségben. Igét hirdetett Farkas Antal nyugalmazott református lelkipásztor. Igehirdetésének alapgondolatait Pál apostol, rómabeliekhez irt levele 12-ik részének a 9-13 verséből idézet.„ A szeretet képmutató  nélkül való legyen. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz” – hangzott el.

 

  A tiszteletes prédikációjában hosszan szólt a szeretet helyéről mindennapi életünkben. A szeretet képmutatás nélküli kell, hogy legyen, aki valóban szeret azt önzetlenül  teszi. Szólt arról, hogy Réven az emberek mind ismerik egymást, mondhatni ennek köszönhetően a szeretet itt önzetlen kell legyen. Arról is szólt, hogy érzés látni, tapasztalni, hogy faluhelyeken az emberek köszönek egymásnak, még akkor is ha valakit nem ismernek, ezt már városokban nem lehet megtenni.

 

Majd beszélt arról, hogy az a szeretet mely nem tesz különbséget a jó és rossz között, értéktelen. Ezért kell a bűntől iszonyodni, vagyis halálosan gyűlölni, és a jóhoz ragaszkodni.

 

  Az igehirdetés után került sor Farkas Antal lelkipásztor által irt könyvek bemutatójára. Papp Csaba a révi református egyházközség lelkipásztora, ismertette Farkas Antal igehirdetéseit tartalmazó kötetet - Karácsony szeptemberben címmel. Majd Dérer Ferenc  újságíró ismertette a Farkas Antal és Szilágyi Aladár által írt riport kötetet Kínlódjfalva volt egyszer címmel.  A riport kötet egy valamikor létező település szomorú sorsát mutatja be. Az ismertető után Molnár Júlia színművésznő és Meleg Vilmos színművész részleteket olvastak fel könyvből. Az ünnepi események után a szerző a két kötetet dedikálta az érdeklődöknek

 

  A továbbiakban került sor az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire való megemlékezésre. Hasas János Rév község alpolgármestere, a Pro Rév Egyesület elnöke, miután szeretettel köszöntött mindenkit mondta: „Ma az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezzünk, azokra az ismert és ismeretlen hősökre, akik legdrágább kincsüket, az életüket is készek voltak feláldozni a magyar szabadságért”. Beszélt arról, hogy a szabadságot nem adták ingyen, ezt a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének összefogása teremtette meg.

 

„Mi magyarok nem a semmiből jövünk és nem a semmi felé tartunk. Mindenünk amink van , azt az elődeinktől kaptunk. És nem akármilyen elődeink voltak. Említeném csak Petőfi vagy Bersek József babérkoszorús honvéd huszárezredes nevét, akinek kopjafája kint van a templomkertben, és akinek tiszteletére ezt az emlékjelet ép 20 évvel  ezelőtt avattuk és akkor a Nemzet dalt Juhász Viktor révi tanár, a Sebes-Körös menti térség polihisztora, betegen bár , de büszkén vállalta , hogy elszavalja”.  A továbbiakban Hasas János arról beszélt, hogy – „nekünk nem csak ellenfeleink vannak, hanem ellenségeink is, akiknek célja, hogy életünket megnehezítse, megsemmisítse magyarságunkat”.   A továbbiakban a révi iskola tanulóinak egy csoportja, az eseményhez kapcsolódó, szépen megrendezett és kivitelezett ünnepi műsort adtak elő, Petőfi Sándor verseket is szavaltak. Csak gratulálni tudunk mind a diákoknak, mind a felkészítő pedagógusoknak a szépen kivitelezett színes műsorhoz. A révi ünnepi eseményt szép szavakkal méltatta Marinka Viktor  a kolozsvári magyar konzulátus konzulja, elismerően szólva a templomban történtekről.

 

  A templomi jelenlét után az ünnepi momentumok a templomkertben folytatódtak ahol elsőként Meleg Vilmos színművész tolmácsolta a Bihar megyei RMDSZ üzenetét az ünneplő réviek felé, majd elszavalta Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét. Ezt követően a jelenlévők szentjobbi huszárok és a diákok őrsége mellett megkoszorúzták a templomkertben található Petőfi-szobrot és a Bersek József  babérkoszorús huszárezredes kopjafáját.

 

Az ünnepi esemény Nemzeti Imánk, a Himnusz éneklésével ért véget.

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

május 04.

-
május 9.

Csíkszereda, Erdély

XIII. Édesanyák Hete

Esemény
Csíki Anyák Egyesülete

május 11.

13:00

Királyfiakarcsa, Felvidék

május 17.

9:00

Nagyszőlősi Szelíd Lovas Népfőiskola