KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Őseink nyomában - KMNE honismereti kirándulás

2024. május 1.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének egyik célja között szerepel az a szándék is, hogy tagcsaládjaival megismertesse szűkebb szülőföldünk nevezetességeit, történelmi emlékhelyeit. A program neve pedig: honismereti kirándulás és évente kétszer kerül megszervezésre. A részvételhez szükség volt a tagcsaládok előzetes jelentkezésére. A program népszerűségét pedig a többszörös túljelentkezés is jelzi, még annak ellenére is, hogy az egyesület 2 buszt is indított és közel 100 főnek biztosított egy kellemes élményekkel teli napot. 

 

Az év első honismereti kirándulása április 27-én valósult meg. A cél Ungvár volt, ezen belül pedig a vár, a skanzen, a székesegyház és a város központi részének a megtekintése. 

 

Mi, mint résztvevők, nagyon izgatottan vártuk ezt a napot. Nagyon örültünk annak, hogy az időjárás is mellénk állt és igazi kiránduló időt kaptunk. A buszok is megtelve idejében elindultak, az egyik Tiszaújlakról, a másik pedig Beregszászból. Az utazás gyorsan és kellemesen telt. A csoport vezetője, Kozub Gergely, az út alatt  szórakoztató történeteket mesélt a helyi nevezetes vagy történelmi személyekről. Amikor a második busz is megérkezett Ungvárra, rövid tájékoztatás után, a népes csapat elindult a vár irányába. Bár nagyon sokan voltunk és sok volt a gyerek is, a csoport vezetője és a buszok felelősei mindig nagyon ügyeltek arra, hogy senki ne maradjon le. Az ungvári vár csodálatos volt. A gyerekeket lenyűgözte a régi fegyverek, ruhák és maga az épület látványa. Ezt követően a vár melletti skanzenbe sétáltunk át. 

 

Ott szabad utat kaptunk. Minden család a saját tempójában járhatta be a kis korabeli falucskát, ahol minden nagyon szép és gondozott volt. A séta végeztével  összegyűltünk a falu temploma előtt, ahol a csoport vezetője a templomról osztott meg velünk érdekességeket és azt is megtudhattuk, miről ismerhetünk fel egy boszorkányt. A következő állomás a város központi része, sétáló utcája volt. Az eligazítást követően itt is szabad utat kaptunk és egyéni tempóban fagyizva, kávézva, az Ung parton sétálva ismerkedhettünk a várossal. A csapat a találkozó időpontját pontosan betartva indult utolsó állomásához, a Szent Kereszt felmagasztalása székesegyházhoz. Itt ismét egy rövid ismertetés után körbe sétáltunk a templomban és megcsodáltuk annak pompáját, méltóságát. Ezt követően már csak a hazaút maradt, amit többen a buszban  elaludva tettek meg. 

 

Köszönetünket szeretnénk kifejezni a KMNE-nek a felejthetetlen élményért, a csoport vezetőinek a felelősség vállalásáért és Magyarország Kormányának a program támogatásáért.

 

Pércsi Nóra, résztvevő« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár