KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Május a Csíki Anyáknál

2024. június 5.

Mint minden évben, május első vasárnapja utáni héten Édesanyák Hete egy hetes rendezvényt tartott az egyesület.

Viszont, egy időben érkezett ismételt felkérésnek eleget téve, a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Gyereket a magasba rekordkísérlete ürügyén, a program kezdési időpontja május 4-e, szombat volt, és a délelőtti Születésfa megöntözése után, erdélyi 12 órakor, aki csak tehette és elbírta J, magasba lendültek a kisbabák, a nagyobbak a Csíki Székely Múzeum előtti Vár téren éppen kiállítás alatt álló fajátszótér legmagasabb építményére, egy kisvárra vonultak, és a magasba tett kezeikkel ünnepelték a világ minden kincsét megérő gyermekkort. A helyszínen nagyjából 15 szülő és sok-sok gyermekeik vettek részt. Az egyesületi program vasárnap Anyák-napi istentisztelettel folytatódott, és programmal, majd a Központi Parkban közös zumbázással ünnepeltek a résztvevők. Hétfőtől már elkezdődtek a műhelymunkák, előadások, kézműves foglalkozások, mondókázások, majd pénteken a megszokott tombolahúzással zárták a tartalmas hetet a helyi édesanyák.

 

A XIII. alkalommal megrendezett eseményen immáron visszatérő lehetőségként a kézműves édesanyák felajánlásai alapján a tombolaszelvények bevételével a harmadik alkalommal megszervezett FussNeki Csík! Adománygyűjtő akcióba benevezett egyesületi projekt, a találkozóhely felújítására gyűltek az összegek, így a végső elszámoláskor mind a 18 nagykövetnek egyenlő módon 89 lejt (kb. 7500 ft-t) tudott jóváírni a szervező. 

 

A pünkösdhöz kapcsolódó rendezvények kiemelkedő momentuma a pünkösdi Role koncert Csíkszeredában, amely az idén 19-ik alkalommal került megrendezésre, második alkalommal szabadtéren, és nagyon sokadik alkalommal a Csíki Anyák Egyesülete társszervezésében. A Role zenekar mindig alkalomhoz illő ünnepi repertoárral készült pünkösdre, emlékezetes élményt biztosítottak azon zarándokok és helyiek számára, akiknek az elmúlt évek pünkösdi Role előadásai biztos megállónak számítottak, és azok számára is, akik még nem találkoztak az ő különleges, egyedi zenei világukkal. Viszont az is igaz, hogy minden évben egy jótékony célra gyűjt a két szervező, ezért a koncerten összegyűlt adományokat a 4 éves csíkszentsimoni leukémiás kisfiú, Kristó Barnabás kezelésének lefödésére ajánlották fel, és örvendetes módon 3200 lejt sikerült gyűjteni, és átadni a kifiú szüleinek (kb. 256.000 forint).

 

 

Május 25-én a FussNeki program effektív teljesítési fázisán vett részt az egyesület, így a 18 nagykövet összesen 203 vállalt kilométert terjesített aznap biciklivel, gyalogosan és szaladva, Csíkszeredából, Csíkszentkirályról, Villányból, Ciprusról és Marosvásárhelyről. A tervezett célkitűzést is sikerült túllépni, ezért örömmel fognak neki ősztől a helyszíni javításoknak, melyért a hajrá zajlott.

 

Párhuzamosan a csíkszeredai programmal, az egyesület elnöke részt vett a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által megszervezett tavaszi közgyűlésen, melyet a Szövetség ezalkalommal Deákiban és Taksonyfalván tartott Felvidéken, ahol és a környéken a több mint 70 résztvevő tagszervezető vezetők a közgyűlés után egy magas színvonalú előadássorozatot is meghallgathatott a helyi szervezet rendezésében, majd vasárnap, a zárónapon a résztvevők Pozsonyba látogattak.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár