KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Trencsénben a cserkészcsaládok!

2024. június 7.

A családos cserkészek április utolsó hétvégéjén elfoglalták Trencsén várát! Új élmények, új barátok, új családok!

De jó, hogy itt vagy-tok! avagy a cserkészek megnevelik Csák Máté jellemét

 

…harsant fel a kiáltás minden család bemutatkozása után az első tábortűznél (na és nekünk, keleti fáradt vándoroknak a másodiknál… :-) Történt mindez Trencsén külvárosában 2024. április utolsó hétvégéjén. Fordulatokkal teli este volt, hiszen Csák Máté mindenkitől adót szedett be, és kapzsisága miatt a tündér malaccá változtatta.

Másnap a várbeli lakótornyát másztuk meg - többek között, mert bejártuk az Elő- és Felső várat, énekeltünk a lovagteremben, kalodát próbáltunk, és próbára tettük az idegenvezetőt (de ezt csak ő gondolta így…). Ámulatunkat csak az éhségünk múlta felül, így visszatértünk a szállásra. Az ebéd után a legkisebbeket gyorsan elnyomta az álom. Eközben virágzó tulipánok, csodás kismadarak, színes rajzok, egyensúlyozó bohóc játék kelt életre az ügyes kezek alatt, amelyeket a nagylányok segítették. A Bocskai rádió tudósítója ekkor lépett akcióba, hogy leforgassa a rádióadást :-)

A tanyázás egyik legkedveltebb pontja a focipálya volt, ahol a sok éves hagyományra visszatekintő Apák-Fiúk focimeccs is zajlott, 17:26 eredménnyel! Aztán mindig egy-egy sírás hallatszott a focibalesetek következtében, de tudjuk, a cserkészt kemény fából faragták. Volt, aki a homokozós játszótéren foglalta le magát, és a két létesítmény közötti padokon a szülőknek volt alkalmuk beszélgetni, ismerkedni, halas kenőt kenni uzsonnára. Közben a sétányon mindig volt, aki tologatta a babakocsit, ugrott a totyogó után vagy a rollerbalesetet oldotta. Kézről kézre jártak a legapróbbak a mindig aktív cserkész anyukáknál.

Csák Máté mozgásos kvízre és ügyességi staféta játékra is hívta a cserkészeket, melyben a vegyes korosztályú csoportok fantasztikusan teljesítettek. A főúr a nap során három erényt gyakorolt, melyek jutalmául a tündér visszaváltoztatta emberré. Jutalmat, arany és ezüst emlékérmet kapott minden résztvevő András király és Márton lovag jóvoltából.

A délután folyamán együtt adtunk hálát a Jóistennek a gitáros ifjúsági szentmisében, amelyet Lépes Lóránt atya szolgáltatott.

Az esti szülői megbeszélésen megtudtuk, kihez milyen foglalkozás “illik” a legjobban, és a derűs pillanatok mellett esett szó az aktuális problémákról, de a jövőről, a tervezésről is.

Nem hetvenkedünk, de bizony, hetvenen túlmutatott a létszám, tizennyolc családdal. A legfiatalabb és legidősebb cserkész gyermek között 13,5 év volt.

Köszönet a szervező Bartal és Csörgő családnak, hogy mindenre és mindenkire gondoltak a szervezés és a tanyázás során is. Élményekkel teli hétvégét zártunk. A nem éppen magyarajkú környezetben a sok helyről érkező, új és régi családos cserkészek ajkáról szállt a Himnusz az utolsó zászlólevonáson.

 

Balta Zsuzsanna« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár