KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Zselici csillagpark

2024. július 21.

Meleg júliusi délután indultunk, bízva, hogy az égbolt titkait megleshetjük.

Tiszta, égbolton a nap és a csillagok tudományos varázslatát keresve. Vágyunkat szerencse kísérte mert fényszennyezés mentes, felhő nélküli tiszta égbolt volt e napot.

 

Mi a Csillagvizsgálót és a Ropolyi információs pontot ismertük meg a kirándulásunk során.

 

Nappal, éltető csillagunk, a Nap aktív felszínét vizsgáltuk a speciális naptávcsővel. A kupolában található 40 centiméter átmérőjű tükrös távcső a naprendszer bolygóit, és azok gyűrűit mutatja. A napkitörések dudor is megfigyelhetők.  A csillagvizsgáló távcsövei alkalmasak továbbá arra is, hogy az égboltról fényképfelvételek is készüljenek. Programunk következő része a napról egy érthető, de tudományos előadás volt. Az előcsarnokban lévő kiállítás mérlege pedig megmutatta súlyunk hogyan változna más bolygón, és a meteoritgyűjtemény is felvetett bennünk pár kérdést, melyekre helyben választ is kaptunk.

 

Az épület közvetlen környezetében található egy 25 méter magas faszerkezetű kilátó. a tetejére érve belátható az egész Zselici Tájvédelmi Körzet, az erdők, a környező települések és megfelelő idő esetén akár a Balaton-felvidék tanúhegyei, a Mecsek és a horvátországi Papuk hegység is.

 

Mivel a csillagok vizsgálata sötétedés után lehetséges, utunk a Ropolyi parkba vezetett, ahol a közösen elkészített vacsorával és baráti beszélgetésekkel vártuk a sötétedést.

 

E csodás parkban a gyerek sereg esti mókája a labda körül volt, mely végül a tóban landolt, Kemény munkával, mesterséges sodrás segítségével próbálták kihozni, de a vacsoráig sajnos nem sikerült. Míg a víz szabályzók vacsoráztak, a tó szabad sodrással a partra terelte a labdát. Vidám játék, baráti beszélgetés alatt hamar eljött a késői indulás a csillagok éjszakai vizsgálatához.

 

Éjszakai programok során olyan objektumok kerültek bemutatásra, amelyek nemcsak távcsövekkel láthatóak (pl. csillaghalmazok, galaxisok), de a csillagképek, a Tejút és a hullócsillagok szabad szemmel figyelhetők meg az épület erre a célra kialakított teraszáról. Továbbá megtekinthetők az égbolt vándorai, az üstökösök a Zselic kiváló adottságait kihasználva. Bemutatásra kerültek a Hold és a bolygók. A családoknak felejthetetlen élményt nyújtott a Szaturnusz gyűrűinek, a Jupiter holdjainak, felhősávjai és hogy nemcsak augusztusban, hanem most is láttunk hullócsillagot. Kirándulásunk az égbolt körül, átcsúszott a szombati időszámításba. Ezután már csak annyi erőnk maradt, hogy szálláshelyünk kényelmét minél hamarabb megkeressük.

 

Szombaton csatlakozhatunk a régiós találkozó pazar programjaihoz a Ropolyi parkban.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

október 26.

14:00

Tiszakálmánfalva

XVIII. Sulisztár

Esemény
Petőfi Sándor Művelődési Egyesület