KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

2024. júniusa a KMNE-nél

2024. július 5.

2024. júniusában megvalósuló programok a KMNE szervezésében

Gyermeknap a kárpátaljai nagycsaládosoknál - Vidám, tartalmas együttlét - 2024. június 1.

A nagycsaládosok jól tudják, hogy a gyerek a legnagyobb örömforrás. Reményeink szerint a mai napon ismét bizonyítást nyer mindez. Azért jöttünk el, hogy gyerekeink tartalmasan töltsék el ezt az időt, felhőtlenül szórakozzanak, mi pedig gyönyörködjünk bennük, hangzott el a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) által szervezett gyermeknap megnyitóján. A mintegy 700 résztvevőt megmozgató rendezvénynek a Tiszacsomán található Honfoglalási Emlékpark és Árpád vezér Látogatóközpont adott otthont.

A szervezők igen sok érdekes programmal készültek: kézművesfoglalkozások, bábelőadások éppúgy színesítették az itt töltött órákat, mint például Ki mit tud? vetélkedő, népi gyerekjátékok, körhinta, illetve ugrálóvár. A vidám együttlétet az időnként feltornyosuló felhők és a rövid záporok sem tudták megzavarni.

Az alkalom kezdetén a történelmi egyházak jelenlevő képviselői Isten áldását kérték a résztvevők életére, a Mindenható gondviselésére bízva az egész kárpátaljai magyar nemzetrészt.

Tizenkét évvel ezelőtt, amikor megalakultunk, közülünk senki sem gondolta volna, hogy ilyen komoly megpróbáltatásokban lesz részünk, kezdte megnyitó beszédét Tarpai József, a KMNE elnöke. Éppen ezért köszönetet mondunk mindazoknak, akik vállalva ezt a mostoha sorsot, továbbra is a szülőföldjükön maradtak, itt képzelik el boldogulásukat, gyerekeik jövőjét. Az elnök tájékoztatott arról, hogy az egyesület az elkövetkező hónapokban is tartalmas, építő jellegű programokat biztosít a tagcsaládok számára. Megtartják a nyári nyelvtáborokat csakúgy, mint a különböző túrarendezvényeket. A szokott módon, a Dédai-tónál szektort bérelnek azok számára, akik a víz mellett szeretnék eltölteni szabad idejük egy részét.

Köszöntőjében Fülöp Andrea, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja arra emlékeztette a szülőket, hogy a gyerekek milyen kéréssel fordulnak hozzájuk a leggyakrabban. „Anya, apa! Ne a legdrágább ajándékokkal halmozz el bennünket, hanem biztosíts kellő időt a közös együttlétre, hogy nyugodtan meg tudjuk beszélni a bennünket érintő problémákat. Taníts a hitre, a szépre, a jóra, és legfőképpen szeress, hogy szeresselek…”

Valahányszor Kárpátaljára jövök, mindig azzal a hatalmas energiával töltődök fel, ami belőletek, itteni nagycsaládosokból árad, hangsúlyozta Bak László, a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökségi tagja. A békés szívű embereknek pedig azt kívánom, hogy jöjjön el az olyannyira várt béke.

Egy ideje élet költözött az itteni Árpád vezér Látogatóközpontba, hangsúlyozta Mester András, a KMKSZ gazdasági, önkormányzati titkára, arra utalva, hogy egyre több iskolai osztály keresi fel az intézményt. Öröm látni a mostani alkalmon a sokszáz gyereket. Arra biztatok mindenkit, hogy az elkövetkező időkben is bátran jöjjenek el hozzánk, mondta.

A nap folyamán a felnőttek Unger Ágnes Gyermekfejlesztés a Tomatis módszerrel című előadását hallgathatták meg. A már említett programok mellett a gyerekek kutyaterápiás foglalkozásokra jelentkezhettek. Egész nap folyamán zajlott a kézműveskedés, a lézerharc, a darts- és a buborékfoci. A hajfonásra, az arcfejtésre, valamint az íjászkodásra is sokan jelentkeztek.

A finom ebéd mellett a szervezők gyümölcstálakról süteményekről, fagylaltról és vattacukorról is gondoskodtak. Emellett nagy sikert aratott a kürtőskalács is.

A nap végén a Sodró együttes által szervezett táncházba invitáltak mindenkit.

Forrás:

Karpatinfo.net

 

 

Családi kirándulás a Beregardói Hegyalja Levendulamezőre - 2024. június 7.

 

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) egy hangulatos kirándulásra invitálta tagcsaládjait, mégpedig a Beregardói Hegyalja Levendulamezőre, ugyanis megkezdődött a levendula virágzása, és ezt a szép látványt idén sem szerették volna kihagyni.

A helyszínen Hapcsuk Gergely társtulajdonos várta a vendégeket, aki elmondta, nagyon sokan kilátogattak már az illatozó mezőre.

– Évente kétszer virágzik ez a szép és hasznos virág, általában ilyenkor hirdetünk nyílt napokat, többnyire hétvégenként. Mára úgymond hírünk ment, így sokan, közöttük iskolás és egyházi csoportok, nyugdíjasok látogatnak hozzánk. De tartottak már itt kisebb ünnepségeket, így például szülinapokat is – jegyezte meg Hapcsuk Gergely.

Ahhoz, hogy a levendulamező szép legyen, sok-sok munka szükséges.

– Sokan azt gondolják, hogy a levendula igénytelen növény. Folyamatosan dolgozni kell azért, hogy jól érezze magát a növény ezen a mezőn. Virágzáskor, azaz tavasszal és ősszel vágni kell, a sorok között kéthetente le kell nyírni a füvet. Semmilyen gyomirtószert nem használunk, ezért amit a gép nem tud levágni, a tövek alját kézzel gyomláljuk ki. De a befektetett munka mindenképpen megéri, mert amikor jönnek az emberek, és látjuk, hogy milyen jól érzik magukat itt, a mi szívünk is örül – hangsúlyozta Hapcsuk Gergely.

A levendula nemcsak illatos, gyógyító hatása is van, ezért mindenképpen jó a mezőn való tartózkodás.

– Elsősorban a nyugtató hatását emelném ki, már maga a környezet megnyugtatja az ide látogatót. Szerintem a mostani helyzetben erre gyereknek és felnőttnek egyaránt szükségük van – tette hozzá a szakember, aki párjával, Markó Veronikával gondozza a mezőt. Ehhez hozzátéve Veronika elárulta, amit ember elkészíthet levendulából, ők azt elkészítik.

 

– A legismertebb a levendula illatzsák, ami nemcsak szép, de hasznos is, mert akár három évig megtartja az illatát, például ruhásszekrénybe téve kellemes illatot biztosít a ruháknak. Kevesen tudják, hogy a levendula fogyasztható, italok és ételek is készülhetnek belőle. Mi vegyes szörpöt készítettünk, epret, erdei gyümölcsöket, szedret és szőlőt társítottunk a levendulához, és isteni ízeket kaptunk, ugyanígy vegyes lekvárjaink is vannak. Konyhai felhasználású termékeink is vannak, szárított fűszersó, morzsolt levendula, illetve fürdősó – mutatta végig a felhozatalt Veronika, aki igény esetén kézművesként is foglalkozik a hozzájuk látogatókkal. A nagycsaládos gyerekekkel levendula-illatosítót készítettek.

– Egyesületünk mindig igyekszik valamilyen programmal kedveskedni tagcsaládjainak. A levendulamezei piknikezés lehetőségét Gergelyék ajánlották fel nekünk, amit mi szívesen elfogadtunk – magyarázta Szilágyiné Tóth Gabriella. – Sok család élt ezzel a lehetőséggel, az idő csodás, amíg a gyerekek kézműveskednek, addig a szülők pihenhetnek kicsit – tette hozzá a KMNE alelnöke.

Forrás:

Kiszó.net

 

 

Apák napja a nagycsaládosoknál - Mindig lehetünk jobbak - 2024. június 15.

A Dédai-tónál idén mintegy félszáz nagycsaládos édesapa vett részt a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) által hagyományosan megtartott apák napi rendezvényén. Ahol a résztvevők a sütögetés, fürdőzés, csónakázás mellett előadást hallgathattak meg az édesapáknak a családban betöltött szerepéről, az önmegismerés fontosságáról és a különböző konfliktusok kezeléséről.

Továbbá arról, hogy mindennapi viselkedésünkkel, tetteinkkel gyerekeink számára az egyik legfőbb példaképpé válunk. 

A keresztény tanítás szerint a család édesapából, édesanyából és az ő gyerekeikből áll, hangsúlyozta az alkalom kezdetén Tarpai József, a KMNE elnöke. Így számunkra nagyon fontos, hogy az édesapákat, akik a családfő szerepét töltik be és a család anyagi jólétéről gondoskodnak, az év egy napján megünnepeljük. Ezekben az embert próbáló időkben lényeges, hogy megbeszéljük a jelenlegi helyzetünket, vázoljuk a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, s azt, hogy miképpen képzeljék el a szülőföldön való boldogulást.

Az édesapáknak a családban betöltött szerepéről tartott előadásában Ábrány Krisztián görögkatolikus pap, mentálhigiénés szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy gyerekeink nevelésekor mindig tartsuk szem előtt: ha felnőnek, akkor ők is édesapák, édesanyák lesznek.

 

 

Nem megkerülendő dolog, hogy személyes példánk mindenképpen befolyásolja gyerekeink szellemi-lelki fejlődését. Kutatások bizonyítják, hogy a lányok az esetek többségében olyan férjet választanak, mint amilyen az édesapjuk. Így számunkra óriási felelősség és dilemma: szeretném-e, ha a lányom olyan férjet választana, amilyen én vagyok, mit kell ezért tennem. A személyes példa fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha én úgy gondolom, hogy a világ a benne élő emberekkel együtt úgy rossz, ahogy van, akkor nagyon negatív példát mutatok.

A végletekkel amúgy is komoly baj van. Azzal is, ha a gyerekeknek mindent megengedek, és azzal is, ha mindig én mondom meg a tutit. Nagyra értékelendő dolog, ha időnként a család ifjabb tagjai előtt bevallom: bocsánat, tévedtem.

A feleségünknek adjunk lehetőséget arra, hogy időnként kipanaszolja magát, hallgassuk meg türelmesen. Beszéljük meg együtt a problémákat ahelyett, hogy mondvacsinált ürügyekkel ezek elől kitérnénk, figyelmeztetett az előadó. Hisz fontos szem előtt tartani egy alapvetést: lehet, hogy valami számomra kényelmetlen, ám a kapcsolatunk számára nagyon fontos.

Az előadás során szó esett az érzelmi intelligenciáról is. Ez nagyjából az a képesség, amellyel saját és mások érzéseire tudunk reflektálni, és el tudjuk fogadni a másik érzéseit. Ábrány Krisztián szerint érdemes odafigyelni a férfi és női gondolkodásmód különbségeire is. A férfi ebben az esetben olyan, mintha egy nagy szoba telis-tele lenne dobozokkal, amelyik mindegyikében egy-egy téma szerepel, a férfi ezeket bontogatja ki és kényelmes, akkurátus módon vizsgálgatja ezeket.

A női gondolkodásmód viszont egy állandóan mozgásban lévő gombolyag, ami folytonosan problémákat vet fel és kínálja rá a megoldásokat.

Nem vagyunk tökéletesek, ám érdemes rá időt és energiát fordítani, hogy melyek a gyengeségeink és azok a tulajdonságaink, amelyeken érdemes és kell is változtatni, figyelmeztetett az előadó. A jó hír viszont: mindig lehetünk jobbak, csak akarni kell.

Forrás:

Karpatinfo.net

 

 

 

Kikapcsolódás egy gyönyörű helyen - családi hétvége a Vadvölgyben - 2024. június 14-16.

 

A Vadvölgy panzió minden évszakban felejthetetlen élményt nyújt. Ezt azok tudják legjobban, akik már nem első alkalommal látogatják. 2024. június 14-16. között a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületéből tíz tagcsalád utazott egy családi hétvégére a panzióba.

A programot a Sislócon élő Fekésházi János és Diána vezette, köszönjük a szervezést! Az alábbiakban az egyik résztvevő édesanya, Csele Tánya élménybeszámolóját olvashatják:

 Szeretném megköszönni a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Egyesületnek a hétvégi Vadvölgy Panzióban eltöltött családi hétvégét!

Pénteken érkeztünk a panzióba. Mint mindig,  érdeklődve vártuk, hogy  kik lesznek ott, lesznek-e ismerősök. Természetesen voltak ismerős családok is, de persze lehetőségünk nyílt új családokkal is megismerkedni. 

A vacsora után már a kicsik és nagyok is nagyon várták, hogy csobbanjanak a medence vizében. 

Este beszélgetéssel, ismerkedéssel zártuk a napot. Másnap Jancsi, a programfelelős megismertette velünk a programot. Reggeli után kedvet kaptunk és  nekivágtunk a gombázásnak. 

Ebéd után kicsi szieszta, majd csoportos beszélgetés várt ránk. Témája: kinek mi a szerepe a családban. Nagyon érdekes és tanulságos történeteket hallhattunk, mindig új életszemléleteket ismerünk meg a családok történeteiből. Ez is nagyon jó hangulatban telt.

 

Délután egy röpi-és focimeccs következett, gyerekek és felnőttek közösen. Szuper volt a hangulat!

Közben a kisebb gyerekek kézműveskedtek, biliárdoztak, csocsóztak, medencéztek, kihasználták a panzió adta lehetőségeket. Vacsora után csánozásra került sor, mindenki örömére. Az este "kerekasztal" beszélgetéssel zárult.

Vasárnap reggel a teraszon kávéval indítottuk a napot, néztük a teraszról a mesés kilátást, amivel soha nem tudunk betelni. Reggeli után Bírta János áhítatot tartott, hálásan köszönjük!

Csodálatos hétvége volt! Köszönet az egyesületnek és a támogatóknak, hogy ilyen lehetőségeket biztosít a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok számára!

 

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával!

 

Segítségnyújtás a szükségben

 

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete 2024. februárjában kapott egy nagylelkű felajánlást. 

A Szécsényi Programiroda - HUSKROUA Program keretében 15 db hordozható áramforrást ajánlott fel tagcsaládjaink számára. Ez az eszköz, amelynek a típusa: Power Bank EcoFlow River lehetőséget biztosít egy háztartás teljes áramellátására, amikor szükséges. Sajnos a kiszámíthatatlan életkörülményeink egyenlőre azt támasztják alá, hogy egyre nagyobb szükségünk lesz ilyen, és ehhez hasonló megoldásokra.

Meghirdetésre került ez a lehetőség a KMNE tagcsaládjai között.

 

 

A rászorultsági alapon kiválasztásra került 15 család, akik személyesen átvehetik az akkumulátorokat 2024. június 17-21. között a KMNE irodában.

 

Köszönet a Szécsényi Programirodának, a Magyar Ökumenikus Segélyszevezetnek és a Magyar Konzulátus támogatásának! 

 

A Horváth Anna alkotóhét zárónapján - Kreativitás, nyitottság, megvalósítás - 2024. június 24-28.

 

A Horváth Anna beregszászi keramikus, közéleti szereplő nevével fémjelzett alkotóhét zárónapján a művésznő életéről készült filmet láthatták a résztvevők, közben megvonták a mögöttünk hagyott öt nap eredményeit.

Meggyőződésem szerint az elmúlt hét a kreativitásról, a nyitottságról, az önmegvalósításról, valamint a művészeti alkotások elkészítéséhez szükséges anyagok, eszközök megismeréséről, de legfőképpen a világról alkotott elképzelésünkről szólt, hangsúlyozta a sajtó jelenlevő képviselőinek Tarpai József, az alkotóhét megrendezését felvállaló Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) elnöke.

A 7-14 éves korú 25 résztvevőt tapasztalt művészek segítették, igazították el ezen a rögös úton. Mint a szervezőktől megtudtuk, az első napon Ruszin Emma, a Munkácsi Művészeti Iskola tanára a korongozás és az agyagozás rejtelmeibe vezette be a gyerekeket, ugyanakkor Kutasi Csaba (Tiszapéterfalva) festőművésszel, grafikussal kinematika tiszkópot készítettek, ami a mozgás illúzióját kelti. Egyébként az alkotó minden nap olyan ötletekkel állt elő, ami a kreativitást segíti és fejleszti a gyerekek kifejezésmódját.

 

 

A többi, a táborba meghívott művész is az önkifejezés, a személyiség fejlesztését tekintette elsődleges szempontnak. Gál Olga (Nagyszőlős) a korongozás, Homoki Gábor (Tiszapéterfalva) az agyagozás, Mondics Olekszandr (Munkács) a festészet, Román Elina (Ungvár) a kisplasztika készítésének rejtelmeibe vezette be a tábor résztvevőit. Akik az utolsó napon Matl Péter (Munkács) Munkácsy-díjas szobrász és festő irányítása mellett plein airen vehettek részt, gyakorolhatták a szabadban való festés tudományát. Az alkotóhét résztvevői emellett kreatív módon emlékeztek meg Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulójáról, a magyar animáció létrejöttének 110. évfordulójáról, s arról, hogy 160 évvel indult világhódító útjára az új festészeti irányzat, az impresszionizmus.

 

A Horváth Annáról készült film megtekintése után és az oklevelek kiosztása előtt Fülöp Andrea köszöntötte az egybegyűlteket. Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja arra emlékeztetett, hogy szülőként is nap mint nap tapasztaljuk: a gyerekek számára mennyire fontosak a művészetek, hiszen minden gyermek elmélyülten alkot, rajzol, fest, táncol, gyurmázik, épít. Az alkotás során a gyerekek képessé válnak a kommunikációra nemcsak verbálisan, hanem vizuálisan is, így könnyebben rátalálhatnak saját kifejezésmódjukra. A művészetoktatás, képzés fontos szerepet tölt be a nemzeti hagyományok, a nemzeti értékek megőrzésében, a gyermekeknek a különböző kultúrák iránti nyitottságának kialakulásában, a kortársművészet értő befogadásában, emlékeztetett rá a diplomata. De a művészet egyben eszköz is, mely gyógyírt jelenthet a félelemmel, az elszigetelődéssel, a mentális megterheléssel szemben, amely manapság sajnos mindennapjaink részévé válik.

Forrás:

Karpatinfo.net

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár