KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Június 23 Révén

2024. július 8.

, vasárnap délelőtt Papp Csaba református lelkipásztor igehirdetését követően emlékeztek meg Réven, Márton Gabriella, Ady Endre első nagyváradi szerelmének születésének 140 évfordulójáról. A múzsából lett papné a helyi temetőben alussza örök álmát.

 

A Pro Rév Egyesület és a helyi egyházközség által szervezett megemlékezésen Vincze Jázmin, helyi tanuló ismertetőjéből megtudtuk: Márton Gabriella (Nagyvárad, 1884. június 21. – Rév, 1922. szeptember 22.) újságírónő, Ady Endre első nagyváradi szerelme. Apja, Márton Ferenc nagyszalontai ügyvéd volt, aki korán elvált feleségétől, Bérczy Idától. Gabriellát, és Ernő öccsét (aki Bérczy Ernő néven ismert színész lett) anyjuk nevelte Nagyváradon. Gabriella polgári iskolába járt, majd különbözeti vizsgát tett a premontrei főgimnáziumban.

“A fiatal diákleány, édesanyjával és öccsével együtt, éveken át a bihari Szalacs községben töltötte a nyarat, Szikszay József ottani református lelkésznél, akinek felesége anyai ágon nagynénje és keresztanyja volt. Márton Gabi és Ernő, ha Szalacson nyaraltak, több ízben rendeztek színielőadásokat, amelyekben mindig ők ketten játszották a főszerepeket. Kedvelt játszótársuk volt a szalacsi református tanító, Salánky Zsigmond leánya, Salánky Gizella, aki később Csősz József nagyváradi nagykereskedő felesége lett. Az ő házukban lakott Váradon, a Kőfaragó utcában (akkor 2. szám alatt; ma Lukács György, illetve Nicolae Zsiga utca 4. szám), éppen a Márton Gabi-szerelem idején Ady Endre”, tudtuk meg Ötvös Béla: Ki volt Márton Gabi? cimű írásából.

 

Gabriella viselkedésében és modorában szokatlan lány volt, aki rövidre nyírt hajjal járt, fiús kalapban, és tárcákat írogatott a nagyváradi lapokba. Adyval a Szabadság szerkesztőségében ismerkedett meg, akinek annyira felkeltette az érdelkődését, hogy szokása ellenére, még sétálni is hajlandó volt a kedvéért. Kapcsolatuk azonban rövid ideig tartott, mert Gabriella kirívó modernsége ellenére szigorú volt az erkölcseiben. Kapcsolatukra csupán néhány vers emlékeztet: A hosszú hársfa-sor, Lázban (eredetileg: Gabriella), Hazugság nélkül.

 

Márton Gabriella rövidesen Debrecenbe költözött, ahol szintén írással foglalkozott, és kiadta váradi tárcáit Káprázatok címmel, amelyről Ady is írt biztató kritikát a Nagyváradi Naplóban. 1902-ben egy rokonlátogatáson Földdeákon, Csanád megyében megismerkedett Kulcsár Andor (1882–1964) református lelkipásztorral, akihez 1905. szeptember 21-én Debrecenben férjhez ment.  Márton Gabi katolikus vallású volt, de mivel az egyházi törvények szerint más vallású nő nem lehetett református papné, áttért a református vallásra. 1906. október 31-én született meg Lili lányuk. 1909. május 1-jén a Bihar megyei Révre költöztek, az ottani gyülekezet meghívására. Ezután már csak lelkészfeleségként élt, de férje prédikációinak szigorú kritikusa volt. “El-eljárt a templomba, s ha prédikációm hol a jobb, hol a bal lábára sántított, mindig szóvá tette”, írta róla később a férje. Ugyancsak Kulcsár Andor visszaemlékezése szerint: „A régi időben a szalon asztalkájának tálcáján fényképek hevertek. Köztük láttam Ady képét is. A hátán ezek a sorok: »A sarkon állok lázban égve. Várva, / Merről villan meg hófehér ruhája, / Várom a régi, ifjú vággyal, kedvvel, / Várom a régi diákszerelemmel – / – Még csak kétszer láttam... (A Lázban című költemény második szakasza)

 

 

Gyermekkori betegségből származó szívbillentyű-bántalomban szenvedett, 38 évesen hunyt el. Réven temették el, ahol tizenhárom évig volt tiszteletes asszony. Férje, Kulcsár Andor 48 évi révi lelkészi szolgálat után, 1957-ben kivándorolt leányához az ausztráliai Sydneybe. Ott is halt meg. Az ezt követő évtizedekben feleségének fejfája elkorhadt, a sír sokáig jeltelen maradt, mígnem 1994. június 26-án egy bensőséges ünnepség keretében, születésének 110. évfordulójára az Erdélyi Kárpát Egyesület bihari osztálya és a Nagyváradi Ady Társaság a következő feliratú sírkövet állította az egykori tiszteletes asszonynak:

 

„MÁRTON GABRIELLA / KULCSÁR ANDOR / révi ref. lelkész felesége / 1884–1922 /

ADY ENDRE / első váradi szerelme”.

 

Az ismertetőt követően, Vincze Jázmin szavalta el a Lázban című verset. A templomi eseményt követően a helybéliek megkoszorúztak Márton Gabriella sírját.

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

október 26.

14:00

Tiszakálmánfalva

XVIII. Sulisztár

Esemény
Petőfi Sándor Művelődési Egyesület