KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Megvalósult programok a KMNE szervezésében

2024. augusztus 6.

Bicikliadomány a nagycsaládosoknak - 2024. július 6.

 

A Liechtensteini Vöröskereszt és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatásának köszönhetően a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) bicikliadományban részesült.

A kerékpárok átadására két részletben kerül sor, első körben 53 biciklit vehettek át a tagcsaládok Beregsurányban, a Máltai Szeretetszolgálat helyi kirendeltségénél.

– Több mint száz kerékpárt ajánlott fel számunkra a Liechtensteini Vöröskereszt és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, ebből 53-at osztottunk ki Beregsurányban. A helyi összekötők ajánlásával rászorultsági alapon igyekeztünk a kerékpárokat átadni, egy családnak egy kerékpárt szántunk. Több olyan család van, ahol az édesanyának, aki átlépheti a határt, nincs útlevele, de mi mindenképpen el szerettük volna juttatni számukra a kerékpárt. Ebben az esetben vagy a helyi összekötő, vagy családtag vállalta, hogy átjön érte a határon és elviszi a hasznos ajándékot – magyarázta Kopinec Emese, a KMNE munkatársa.

A használt, de jó állapotban lévő női, férfi és néhány gyerekbiciklit Tarpai József, a KMNE elnöke és Szilágyiné Tóth Gabriella alelnök adta át.

A további, több mint félszáz kerékpár a napokban kerül átadásra.

 

Apa-fia nap a nagycsaládosoknál - Ismerkedés az ősállatokkal. A nagy csobbanás - 2024. július 6.

Több mint ötvenen vettek részt a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) által szervezett apa-fia napon. A résztvevők délelőtt a Makkosjánosi határában található Dinó Parknál gyülekeztek.

Közös imában megköszönték a Mindenhatónak, hogy az oly sok nehézség ellenére együtt a család, és hogy ilyen és ehhez hasonló programokon tudnak részt venni. Mert a tartalmasan együtt töltött idő az egyik legfontosabb az ember életében.

A park bejárása során aztán kiderült, hogy a gyerekek közül igen sokan ismerik azokat az ősállatokat, amelyek 60-120 millió évvel ezelőtt népesítették be a földet. A fiúk közül többen már messziről mutatták, hogy a Tyranosaurus és a Spinosaurus a legnagyobb húsevők egyike, míg a Brachiosaurus a földön valaha élt állatok legnagyobbika.

A tízéves Hadar Márk (Csongor) az erdei séta során a következő kérdést tette fel a közelében állóknak: „Hogy gondoljátok, a dinoszauruszok a hüllőkhöz, az emlősökhöz, vagy inkább a madarakhoz hasonlítanak leginkább?” Többféle válasz és érvelés is elhangzott, végül maga a kérdező foglalta össze a lényeget: „Csontozatuk, farkuk révén leginkább a madarakhoz állnak közel, és abban is rokonságot mutatnak velük, hogy a legtöbbjük tojásból kelt ki. És ez nem csupán a repülő őshüllőkre vonatkozik”.

Az ősállatokat nézegetve több édesapa és fia felelevenítette, hogy számos filmet néztek meg, illetve könyvet olvastak együtt az ősállatokról.

 

A parkban található, a fák magasságában kifeszített hatalmas trambulint a délelőtt folyamán valamennyien ugyanúgy kipróbálták, mint az alatta futó kötélpályát és a mellette található ugrálóvárat. Meghitt pillanatokból tehát nem volt hiány, s ezt több szelfi is megörökítette.

Az ebéd elfogyasztása után pedig a konvojt alakító csapat a kaszonyi termálfürdő felé vette az irányt, ahol valamennyiüket a következő nagy élmény, a közös csobbanás várta.

 

KMNE: Dinó park-látogatás és fürdőzés - 2024. 07. 11-12.

 

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) apa-fia programot, majd anya-lánya programot szervezett, melynek keretében a Dinó parkba és a kaszonyi aquaparkba tettek kirándulást.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az anya-lánya kirándulást idén is két naposra sikeredett. Az első napon Badó Krisztina, a másikon Szilágyiné Tóth Gabriella, a KMNE alelnöke volt a programfelelős, aki lapunknak elmondta, Kárpátalja szinte minden térségéből közel százötvenen vettek részt a vidám programokon. 

Gyerekek és felnőttek egyaránt jól szórakoztak a Dinó parkban és a kaszonyi termálfürdőben. A Dinó parkos látogatás után megebédeltünk, majd irány a medence. Nagyon szép ott minden, mindenki élvezte a lubickolást, a napozást. Azóta egyfolytában jönnek a visszajelzések, hogy köszönik a lehetőséget – fejtette ki a KMNE alelnöke. Emellett van egy érdekessége a programnak, mégpedig az, hogy egy anyuka csak egy lányát viheti a kirándulásra, hogy miért, Gabriella elmondta. 

– Ennek a programnak éppen az a lényege, hogy egy alkalommal egy kiválasztott gyerek legyen az, aki aznap minden figyelmet megkap az édesanyjától. Úgy vélem, azért van nagy szükség erre egy nagycsaládban, mert mindig három, négy gyerekkel vagyunk együtt, és így megoszlik a figyelem. Az a szerencse, hogy ez a program minden nyáron megrendezésre kerül, így aki tavaly nem volt, az most részt vehetett a nagyszerű kiránduláson.

 

Lovastábor a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében - Nyeregbe, gyerek! - 2024. július 1-26.

 

Lovas nemzet a magyar. Népünk ezeréves történetét végig kísérik ezek a   különleges állatok. Őseinknek a ló az életük mindennapi része volt. A történelemből tudjuk, hogy a magyarok lovaglási technikája messze földön híressé tette őket. Hátrafelé is megülték a lovakat, így vágta közben is nyilaztak bármelyik irányba… Nos, a nagyszőlősi Szelíd Lovasközpontban –  melynek alapítói, Margitics Erik és felesége, Ildikó az évszázadokkal ezelőtt kialakult lovas kultúránk ápolását, átörökítését tűzték ki célul – szervezett nyári táborok alkalmával a mai modern kor gyermekei is belekóstolhatnak ebbe az életmódba.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Egyesületének (KMNE) vezetése is fontosnak tartja, hogy a fiatalokat egy kicsit kimozdítsák a digitális térből és közelebb vigyék őket a természethez, illetve, hogy megismertessék velük eleink életmódját. Így aztán az idei színes és gazdag nyári programok között is szerepel a lovastábor, mely július elsején vette kezdetét és négy héten át zajlik a nagyszőlősi Szelíd Lovasközpontban.

- A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete 2016 óta táboroztatja nálunk a tagcsaládok gyerekeit – tájékoztatja a sajtó képviselőit az egyébként szintén nagycsaládos Margitics Ildikó. – Idén 4 turnusban 20-20 gyereket tudunk fogadni. Bár sokkal több a jelentkező, viszont a két jurtánkban hetente csupán tíz fiút és tíz lányt tudunk elszállásolni. És igyekszünk számukra a lovaglás mellett színes programokat biztosítani. A reggeli torna, lovaglás, íjászat, kézműveskedés mellett Eriknek mindig van valami új ötlete. Az esti tábortűz az egyik kedvenc program, a gyerekek erre műsorral is készülnek. Egyébként sokéves tapasztalat: a nagycsaládból származó gyerekekkel sokkal könnyebb a munkánk. Ők nagyon gyorsan csapattá kovácsolódnak, együttműködőek, egyedül is tudnak programot szervezni, meg tudják osztani egymás között, ami van, itt nem tapasztalunk önzőséget. Emellett nagyon alkalmazkodók, nagyon igyekeznek és igen aktívak, nem vonják ki magukat a feladatok alól, lelkesek, ügyesek. Számunkra is öröm velük táborozni, együtt dolgozni.

A táborban a mindennapos lovaglás mellett a gyerekek a korosztálynak megfelelő elméleti és gyakorlati oktatásban is részesülnek, valamint mozgásos játékokkal, kézműves foglalkozásokkal teszik változatossá a napjaikat a szervezők. Akiknek nem titkolt szándékuk a magyar kultúra és hagyományok őrzése és terjesztése, az egészséges életmódra való nevelés, valamint a lelki egészség megerősítése.

A Szelíd Lovasközpont olyan hagyományőrző értékeket képvisel, amely hiánypótló a kárpátaljai magyarság életében. Korábban ezeket nemcsak a központban volt mód megismerni, hanem fesztiválokon is, amelyek jelenleg a háború miatt nem jöhetnek létre. A lovastábor során pedig olyan közeli baráti kapcsolatok alakulnak ki a résztvevők között, amelyek még inkább megerősítik a szervezőket abban, hogy megéri folytatni ezt a nemes ügyet a nehézségek ellenére is.

 

KMNE Kamasz vetélkedő -2024. július 19-20.

 

 

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete minden évben szervez vetélkedőt az egyesület fiataljai számára. Idén egy online

és egy élő fordulóból állt ez a megmérettetés. A vetélkedő első fordulóján 31 fiatal vett részt, a legjobban teljesítő 18 kamasz bejutott az élő döntőbe, amely a Vadvölgy panzióban került megrendezésre.

 A verseny eredménye a következőképpen alakult:

  1. helyezett: Danilovszki Bianka (Halábor)
  2. helyezett: Szűcs Annamária (Mezőkaszony)
  3. helyezett: Pércsi Márton (Beregszász)

Gratulálunk a nyerteseknek!

Köszönet a program megvalósulásáért a Magyar Kormány támogatásának, továbbá köszönjük az odaadó munkát Túri Lászlónak és Túri Ágnesnek, akik egy izgalmas és érdekes feladatsort állítottak össze a versenyzőknek! Az alábbiakban az egyik résztvevő élménybeszámolóját olvashatják:

Bármilyen korosztályba tartozunk, úgy gondolom, hogy egy kisebb baráti vetélkedés, mely mindannyiunkban felébreszti a versenyszellemet, sosem árt. Így vágtunk neki a 2024. július 19-20. között KMNE által megrendezésre kerülő kamasz vetélkedő döntőjének. 

Péntek reggel, miután megbizonyosodtunk arról, hogy beférünk a buszba csomagjainkkal együtt, elindultunk Beregszászból. A döntő helyszíne a Viharoson található Vadvölgy panzió, de odafelé még útba ejtettük a nevickei várat, hiszen minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy minél jobban megismerjük nemzetünket, az ilyen kirándulások pedig elengedhetetlen részét képezik ennek. Rövid kitérőnk után buszunk folytatta útját, és pont időben megérkeztünk, elfoglaltuk a szobáinkat és kezdetét vehette a nap egyik fénypontja – az ebéd. 

Ezt egy kis ismerkedés követte – hiszen sokan voltunk, akik nem ismerték egymást –, majd szabadidő, amikor igénybe vehettük a medencét. A délután során elérkezett az idő, amiért jelen voltunk – a döntő első fázisa. Véletlenszerűen csapatokra lettünk osztva, és nekivágtunk a feladatoknak. Fejtörők, ügyességi játékok, kreatív feladatok és versenyszellem – minden jelen volt, amire egy vetélkedőnek szüksége van. Vacsora után filmvetítés volt, majd lámpaoltás, hiszen ki kellet pihennünk magunk másnapra. 

         

A szombatot reggeli után egy rövid áhitattal kezdtük, majd következhetett a döntő második fordulója, ahol a nyertes csapat tagjai egymás ellen küzdöttek a dobogós helyekért. Ezek a feladatok is – bár nehezebbek, de – nagyon érdekesek voltak. Honismeret, filmkvíz, szinkronizálás – a versenyzők és a szervezők is kitettek magukért. Az utolsó feladat végeztével még maradt szabadidőnk, ismét igénybe vehettük a medencét. Ezek után következett az eredményhirdetés. 

Rendkívüli élmény volt, de sajnos minden jónak vége szakad egyszer, így elérkezett az indulás időpontja is. Szombat délután új ismerősökkel, és emlékekkel vágtunk neki a haza vezető útnak.

 

Ukrán nyelvtábort szervezett a KMNE - 2024. július 22-26.

 

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) július 22-26. között Beregszászban, a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban szervezett gyermekek számára ukrán nyelvtábort. Az ötnapos program során a tanulók játékosan sajátíthatták el az ukrán nyelvet szakemberek segítségével, főképpen a mindennapi életben használandó szavakat tanulták.

Egyesületünk tagjainak gyermekei között hirdettük meg a nyelvtábort, melyre tizenöt kisiskolás jelentkezett. A tábor hétfőtől péntekig, a délelőtti órákban tartott, ahol kiváló szakemberektől tanulhatták az államnyelvet a gyermekek – magyarázta Harapkó Marianna, a KMNE elnökségi tagja. – Fontosnak tartottuk, hogy a gyermekekhez egy kicsit közelebb kerüljön az ukrán nyelv, hogy elsajátítsák a mindennapokhoz szükséges szavakat, vagyis az alapkommunikációt, hiszen ez is a megmaradásunk egyik záloga itt, Kárpátalján. Jómagam is gyermekkorom óta jól beszélek ukránul, és fontosnak tartottam, hogy a gyerekeim is megtanulják az államnyelvet, hiszen bármilyen ügyintézéshez elengedhetetlen a nyelvtudás – tette hozzá a KMNE elnökségi tagja.

A foglalkozásokat többnyire tíz év körüli gyerekek látogatták, ottjártunkkor éppen a nyári élményeikről meséltek, ukránul. Néhány percet eltöltve a hét utolsó foglalkozásán azonnal észrevehető volt, hogy Mázor Júlia és Varasilova Tamilla játékosan igyekeztek tanítani a gyerkőcöket, arra ösztönözték őket, hogy próbálják kimagyarázni azt, amit el szeretnének mondani. Természetesen mindenben a segítségükre voltak.

– Összeállítottunk egy programot, minden nap más és más téma alapján oktattunk, elsősorban azokat a szavakat igyekeztünk megtanítani a gyermekeknek, amelyekre a hétköznapokban szükségük lehet. Első nap azt tanultuk, hogyan vásároljunk a piacon, vagy az áruházakban. Azokat az alapvető szavakat tanítottuk meg velük, hogy hogyan kell kérni egy-egy árut, és kifizetni azt. Az, hogy miként sikerült ezt elsajátítani, szinte azonnal kiderült, ugyanis az egyik kislány ukránul kérte a kenyeret, és olyan sikerélménye volt, hogy az még minket is meghatott. Tehát amikor a gyerek észreveszi, hogy megy ez, csak tanulni kell, még nagyobb ösztönzést kap a folytatáshoz – magyarázta Mázor Júlia, a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum ukrán szakos pedagógusa.

A hét folyamán számos aktuális témát vetettek még fel a tanárok, így például azt, melyek azok a szavak, amit a klinikán, vagy a kórházban kell használni. Például nem árt érteni, hogy mi van az ajtóra íva, melyik szakorvost keresik. Aztán, hogyan kell elmagyarázni, mi a panasz, hol fáj, és azt is, hogy ezekre mit válaszol az orvos. Ezek mind-mind nélkülözhetetlen kifejezések, amit már gyermekkorban érdemes megtanulni. A pedagógus elmondta, mivel bő egy hónap, és kezdődik az új tanév, az iskolai témát is előtérbe helyezték, mégpedig a számolást. Mint mondta, nagyon jól számolnak a gyerekek, de ukrán nyelven ez már nem annyira megy nekik. Közben sokat beszélgettek a hobbijukról, arról, hogy a szabad idejüket mivel töltik szívesen, de kézműves foglalkozások is voltak. Végül a nyarukról, az esetleges nyaralásukról mesélhettek a táborozók, egyértelműen ukránul. A pedagógusok ebbe is belecsempészték az oktatást, hiszen arra tanították őket, hogyan kell jegyet vásárolni, útbaigazítást kérni.

Az öt nap tehát nagyon hasznos volt minden résztvevő számára, ugyanis a pedagógusok nem arra törekedtek, hogy a nyelvtani részt tanítsák a gyerekekkel, hanem azokat a minden nap használt szavakat, melyek nagyban elősegítik a boldogulást, a kommunikációt.

A táborozók emléklapot vehettek át Tarpai Józseftől, a KMNE elnökétől, illetve a Beregszászi Szent Anna Karitász felajánlásával ajándékban részesültek. Ezeket Harapkó Marianna nyújtotta át az ügyes gyerkőcöknek.

 

A nagycsaládosok helyi összekötőinek találkozóján - Mérlegvonás, jövőbe tekintés, ötletbörze - 2024. július 25.

 

 

Igencsak nagy szervezőkészséget követel meg a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) irányítóitól, hogy összefogják a megye több mint 80 településén élő mintegy ezer tagcsaládot, idejében értesítsék őket a közelebbi-távolabbi időkben megvalósításra kerülő programokról, rendezvényekről, illetve a részvételi feltételekről. Az egyesületben folyó munkáról, az aktuális tervekről és elképzelésekről tájékoztatják a tagságot a helyi összekötők, akik természetesen segítik a szervezethez csatlakozni kívánók felvételét is.

A májustól július végéig tartó időszak eseményeit elemezték, illetve a szeptember végéig húzódó periódusban sorra kerülő programok kapcsán fejtették ki véleményüket a helyi összekötők a Dédai-tónál július 25-én megtartott találkozójukon. Az egyesület által bérelt parcellán ezt megelőzően az elnökség ülésezett.

Édesanyák hete, gyalogtúra a Kárpátokban, családi hétvége, családi tábor a Vadvölgy Panzióban, horgászverseny, gyermeknap Tiszacsomán több mint hétszáz résztvevővel, apa-fia, anya-lánya kirándulás, ukrán nyelvtábor – hogy csak a mögöttünk hagyott három hónap legjelentősebb programjait említsük. Emellett Tarpai József elnök beszámolt arról is, hogy külföldi adományozóknak köszönhetően több mint száz kerékpárt kaptak a tagcsaládok, akik emellett tizenöt darab hordozható áramforráshoz is jutottak. Átérezve a probléma súlyát, s belegondolva abba, hogy az áramkimaradások a tél folyamán még jelentősebbek lesznek, az elnökség úgy döntött, hogy gyűjtési akciót szervez a különböző alternatív áramforrások beszerzésére. A július végi, az augusztusi, illetve a szeptemberi programokról szólva Szilágyi Gabriella alelnök kiemelte az aktuális vízitúrát, illetve a családi kempinget a Talabor folyó partján, a nagycsaládos nyárbúcsúztatót a Dédai-tó partján. De lesz még családi sportnap Karácsfalván, megtartják a nagyszülők napját és a házaspárok hétvégéjét a Vadvölgy Panzióban.

Ezek már bejáratott programok, ám lesz még egy a maga nemében egyedülálló rendezvény is Beregszászon, ahol is szeptember végén megrendezésre kerül a Kárpát-medencei Családkonferencia, amelyen a helyi magyar nagycsaládosok megosztják tapasztalataikat a régió más tájegységeiben élő sorstársaikkal: beszámolnak róla, miként lehet helytállni, túlélni az igencsak nehezített körülmények között.

A beszámolókat követően a helyi összekötők mondták el véleményüket a megrendezett programokról. Mint rámutattak, a tagság részéről a visszajelzések túlnyomó része pozitív. Többen felvetették, hogy miként lehetne megoldani a saját járművel nem rendelkező tagcsaládok eljuttatását a különböző rendezvények helyszínére, és hogyan lehetne a közös tevékenységbe aktívabban bevonni a tagcsaládokat. Nagyon aktuális: miként tudna az egyesület hatékony jogi szolgáltatást nyújtani az édesapáknak a katonai behívókkal kapcsolatos ügyintézéshez.

 

A finom estebéd elfogyasztása után a kisebb-nagyobb csoportokba összeszerveződött társaságok azt vitatták meg, hogy miként sikerült túlélniük az elmúlt negyedév megpróbáltatásait. Számos ötletet vetettek papírra azzal kapcsolatban, hogy a továbbiakban miként lehetne hatékonyabbá, érdekesebbé és vonzóbbá tenni az egyesület munkáját.

 

Víziturás élmények 2024-ben is - 2024. július 27.

 

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete igyekszik programokat biztosítani az aktív sportok kedvelőinek is. Így sikeresen megvalósulhatott a KMNE által szervezett vízitúra, amely a Huszt - Nagyszőlős útvonalon zajlott, több mint

negyven fő (17 család) részvételével. Köszönjük Tar László programfelelősnek, hogy lelkesen közbenjárt a kirándulás sikerességéhez. Az alábbiakban az egyik résztvevő házaspár, Fekésházi János és Diána élményeit olvashatják:

Mi először vettünk részt ilyen programon. Beregszászról indultunk, útközben még csatlakoztak hozzánk, de ígyis időben érkeztünk meg Husztra az ellenőrzőponthoz. Ott egy kicsit feltartott minket egy határőr, de hála a programvezető erélyes fellépésének aztán elengedett minket. Gyalog átmentünk egy eléggé rozoga hídon és ott vártak minket a raftok.

Három rafttal és egy kisebb csónakkal kezdtük el utunkat. Elengedhetetlen volt az indulás előtti imával egybekötött áldás, melyet a görögkatolikus plébános adott nekünk.

Vízre szállva elkezdődött a túra. Felváltva egymást eveztünk és nagyon jól haladtunk a Tiszán. Amikor kezdtünk volna unatkozni, akkor izgalmasabbá téve utunkat, "megtámadva" a mellettünk haladó raftot, vízicsatába kezdtünk, többször persze vissza is kaptuk ezt másoktól. Kissé elázva, úgy gondolom felnőtt és gyermek is jól érezte magát.

Ezután kieveztünk egy szép forrásvíz táplálta lagúnába, ahol minden arra vágyó megmártózhatott a "fiatalság forrásának" vélt jéghideg kristálytiszta vízben.

Továbbhaladva beiktattunk több pihenőt, ahol elfogyasztottuk az uzsonnákat. Egymást kínálgatva könnyítettük batyuinkat. Volt aki két hatalmas dinnyét hozott az útra, ezzel frissítettük magunkat a tűző napon. Hálás köszönet neki, és a finom sütemény is elmaradhatatlan kellék volt. 

A Jóistennek hála mindannyian, ha nem is szárazon, de épségben, kissé leégve megérkeztünk a célhoz. Kikötve a partra, már várt minket a temérdek finom pizza, amit nagyon jó étvággyal el is fogyasztottunk.

Hálásan köszönjük a szervezőknek a sok háttérmunkát, a támogatóknak a felajánlásokat, hogy ezzel ilyen széppé és kalandossá tették ennyi tagcsalád napját.

Köszönjük szépen, egy hatalmas nagy élmény volt számunkra, a képek és felvételek magukért beszélnek.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

október 26.

14:00

Tiszakálmánfalva

XVIII. Sulisztár

Esemény
Petőfi Sándor Művelődési Egyesület