KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Szeptember Csíkban és másutt

2024. október 9.

Egyesületi tevékenységeink szeptemberben is folytatódtak, így a kisbabás – édesanyás találkozók továbbra is összetartják a kis közösség szorgosan összeülő, barátkozó anyukáit, babáit hétfőn, szerdánként és péntekenként. Ilyenkor az anyukák kávéznak, teáznak, saját készítésű süteményeiket fogyasztják, míg a kicsiket egyengetik, figyelik, hogy ki merre rámolja szét a helyet, vagy éppen nyom egy puszit a szomszéd kisbabára. Ismerkednek, szokják a zajt, az életet, talán így lesz könnyebb majd a bölcsödei, óvodai beszokás is. Az anyukák minden esetre, mindig jól érzik magukat, és mindig vannak újak, akik becsatlakoznak a körökbe. Hála Istennek!

 

 

Folytatódtak az időseknek szervezett gerinc- és vízitornáink is, ezeket heti rendzerességgel tartják a gyógytornászok, testnevelő tanárok, és alkalmanként 30 személy is részt vesz, örülünk, hogy ennyi sportolási lehetőséggel színesítjük a helyi nyugdíjasok őszi hétköznapjait, hisz ők is ugyanúgy hozzánk tartoznak nőkként, rendszerint édesanya és nagymamákként. Jó érzés látni, hogy elfogadják a felajánlott kedvezményes lehetőségeket, és élnek vele, örömmel jönnek, mozognak!

 

   

Szeptember 15 és 21-22-én megtartottuk a 2024-es év első két elsősegélynyújtó tanfolyamát az igénylő édesanyák, édesapák számára, ezt közösen a helyi Mentőszolgálat munkatársaival és az Edutech Consulting céggel szerveztük, összesen 32 család vett részt, és sajátította el a tudnivalókat a szakképzett trénerektől.

 

Szeptember 17-én a havi szülészeti látogatást szerveztük, ekkor egy hónap kihagyással rekordszámú érdeklődő kismamák és kísérőik (39 személy), a férjek vettek részt a helyi kórház könyvtárszobájában a 2 órás alapos szülészeti felkészítő alkalmon. Ezen programunk is rendszeres, immáron 12 éve, havonta.

 

Szeptember 19-én útrakeltünk a soron következő KCSSZ őszi köldöttgyűlésére, melyet ezalkalomból Topolyán tartottak és a helyi 3+ Nagycsaládosok Egyesülete közös szervezésével valósult meg az „Itthon, együtt, veletek!” elnevezésű konferencia is, amely színesítette a közgyűlés programját. Itt első alkalommal segédkezhettek a KCSSZ ifjúsági tagozatában önkénteskedő fiatalok, és a rendezvényre hivatalos volt Koncz Zsófia Családokért Felelős Államtitkára is. A gyönyörű őszi napot tartalmas programokkal állította össze Cservenák Kancsár Izabella, a 3+ Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, de több vajdasági szervezet tagjai is segítették őt a program lebonyolításában. A csapat a helyi Mezőgazdasági kollégiumban szállt meg, de ellátogattunk a Magyar kormány által támogatott helyi fotballpályára is, a Sarlós Boldogasszony templomba, és a tájházba is.  

 

A néptáncnak is marad hely, sőt egy közös imádkozásra is, melyben az egybegyűltek egyetértettek, és támogatásukat adták a szeptember 22-re megállapított Mindenki Születésnapja megünneplésére

 

És még mindig nem volt vége a hónapnak, hisz szeptember 23-án egy tartalmas konferencián vehetett részt az egyesületi elnök Budapesten a Budavári Lovarda felújított épületében tartott, a XXI. Század Intézet által szervezett Identitás, mint politikai fegyver c. konferencián, melyre a Családtudományi Szervezettől kapott meghívást, Balázsházy Imrétől. A konferencia szervezői vallják: “Az identitás forradalma, amely több mint fél évszázada, 1968-ban robbant ki, mára visszájára fordult. A „mindent szabad” helyére az „elgondolni sem szabad” lépett. Úgy tűnik, beköszöntött a szexuális ellenforradalom kora, ami korlátlan háborút indított a közösség és a szexuális identitások ellen. A gender, az LMBTQ, a transzszexualitás, a radikális feminizmus, a mérgező maszkulanitás, a #metoo, a cancel culture vezényszavai át akarják írni a civilizációs normákat, elbizonytalanítva ezzel a kultúránkat, a hétköznapjainkat, és minket magunkat is.” Az esemény házigazdái György-Horváth Zsuzsa és Gerhardt Máté ismert tévébemondók voltak, a programot Hankó Balázs Kulturális és Innovációs Minisztérium minisztere nyitotta, majd sorban jöttek a tartalmasabbnál tartalmasabb előadások, igazi egyéniségek. Schmidt Mária, Széchenyi-díjas történészprofesszor, XXI. Század Intézet főigazgatója Ne szeretkezz, háborúzz! c. előadásával igazán feltette az i-re a pontot, előadását érdemes visszanézni, meghallgatni, megszívlelni:

 

   

Szeptember 24 és 30-án pedig a Magyar Népmese Napját ünnepeltük a helyi iskolákban, óvodákban. A sepsiszentgyörgyi Tipe-Tupa Egyesület szervezésén keresztül a IX. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál keretén belül Klitsie-Szabad Boglárka a Népművészet ifjú mestere, Prima Junior díjas néprajzkutató és mesélt a gyerekeknek, illetve a sepsiszentgyörgyi Demeter Éva múzeum -és mesepedagógus tartott bábelőadásokat, előadva A telhetetlen hernyócska c. interaktív bábjátékot kicsiknek, előkészítős és első osztályosok számára

 

Csíkszentmiklóson és több helyszínen Csíkszeredában. A bábjáték a híres Eric Carle gyerekkönyve nyomán született és egy kis hernyóról szól, aki hétfőn keresztülrágta magát egy almán, de továbbra is éhes maradt, kedden keresztülrágta magát két körtén, de továbbra is éhes maradt, szerdán három szilván, csütörtökön négy epren, majd egy tortán, egy virslin, egy nyalókán, és így tovább, és így tovább - míg jól nem lakik - és gyönyörű pillangó nem válik belőle.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

október 26.

14:00

Tiszakálmánfalva

XVIII. Sulisztár

Esemény
Petőfi Sándor Művelődési Egyesület